pijpen beffen neuken kut met veel schaamhaar

De kogel is door de kroeg. In het land der malt is Lingens koning. Hij heeft zijn ziel aan de Amstel Malt verkocht. Kleine pulletjes hebben grote oren. De regels aan z'n laarsje lappen. Vechten tegen de bierkaai.

In de kroeg is een daalder een pilsje waard. Bier om bier, malt om malt. Het bier wordt nooit zo koud gedronken, als hij wordt getapt. Met een krat bier in huis vallen. Een ezel drinkt niet twee keer van dezelfde malt.

Van de malt in de Lingens geraken. Met z'n neus in de schuimkraag vallen. Zelfs de beste drinker verslikt zich weleens.

Bier heelt alle wonden. Een pilsje in de kraag vatten. Bier naar de tap dragen. Bier maakt de man. Bier verzoet de arbeid. De pils uit de tap kijken. Bier is een goede dienaar, maar een slechte meester. Lekker bier wordt veel getapt. Eens gedronken blijft gedronken. Hij heeft te diep in het glas gekeken. Beter een goed café om de hoek dan een verre brouwerij. Al het goede komt uit de tap. Waar bier is, is schuim. Hier verdrinken er meer in het glas dan in de zee.

Eigen tap is goud waard. Roet in het bier gooien. De beste zuiplappen zitten thuis. Men drinkt het biertje nooit ver van de tap. Hij groeit op voor galg en krat. Wie het bier niet kent, drinkt het niet.

Wie het laatst drinkt, lacht het beste. Nu heb je de pinten aan het dansen. Op de verkeerde kruk gezet worden. Over het glas getild worden. Achter het glas drinken. Bier goed, al goed. Wie het bier lust, drinke het op. Van een fles een vat maken. Hij heeft drie biertjes in één glas. Je vangt meer alcoholisten met bier, dan met ranja.

Iemand een malt aannaaien. Alle wegen leiden naar de kroeg. Bier maakt meer goed, dan vrouwen kapot kunnen maken. Voor het tapje gehouden worden. Wie goed doet, bier ontmoet. Wie bier zaait, zal whisky oogsten. Zo dom als een maltdrinker. Het schip verging met man en bier. Bier in de wonden strooien.

Naast de tap zuipen. Bier regeert met ijzeren hand. Als twee zuiplappen vechten om een pint, gaat de derde ermee aan de haal. Ter land, ter zee en in de kroeg. Als je van zwemmen slank wordt, wat doen walvissen dan verkeerd? Als maisolie van mais wordt gemaakt, hoe zit het dan met babyolie? Als superlijm werkelijk alles vastlijmt, waarom dan niet de binnenkanten van de tube?

Waarom moet je om een waarzegger te bezoeken een afspraak maken? Als het vandaag 0 graden is en morgen wordt het 2x zo koud, hoe koud wordt het dan morgen? Waarom worden mensen meteen geloofd als ze zeggen dat er aan de hemel biljoen sterren zijn, maar als je ze vertelt dat de deurpost pas geverfd is moeten ze voelen?

Waarom bestaat citroenlimonade voor het grootste gedeelte uit kunstmatige middelen en zit er in afwasmiddel echte citroen? Leven getrouwde mensen langer of vinden ze dat alleen maar? Met welke snelheid wordt het donkerder? Hoe pak je piepschuimballen in als je ze wil opsturen? Is er een ander woord voor synoniem?

Als een schizofreen persoon met zelfmoord dreigt, kan hij dan wegens gijzeling veroordeeld worden? Waarom wordt er geen kattenvoer met muissmaak verkocht? Hoe zouden stoelen eruitzien als onze knieën aan de andere kant zaten? Waarom loopt je neus, terwijl je voeten ruiken?

Waarom gaan vrouwen nooit alleen naar het toilet? Als niets in een teflonpan plakt, hoe zit teflon dan vast aan de pan? Waarom heeft een tankstation dat 24 uur per dag open is een slot op de deur? Waarom worden voor ter dood veroordeelden in de VS steriele naalden gebruikt? Waarom staat er een uiterste verkoopdatum op een beker zure room?

Hebben blinde eskimo's blinde geleidesledehonden? Waarom zitten er in vliegtuigen zwemvesten en geen parachutes? Hoe komt de bestuurder van de zoutstrooiwagen op z'n werk? Waarom drink Bin Laden geen blikjes Cola? Als ie een blikje openmaakt hoort hij steeds: Petra is een paar dagen van huis geweest om haar zieke moeder te verzorgen. Als ze weer thuiskomt, zegt haar zoontje Bobbie tegen haar: Mamma, zal ik jou eens iets vertellen? Gisteren zat ik in jullie slaapkamer onder het bed te spelen en toen kwam pappa met de buurvrouw binnen.

Ze waren allebei naakt. De buurvrouw ging in bed liggen en pappa kroop op haar en Herma legt haar hand op de mond van Bobbie en zegt: Wacht tot je vader thuiskomt en vertel hem dan precies wat je gezien hebt. Een paar uur later komt Herma's man thuis en ze roept hem toe: Bij jou blijf ik niet! Vraagt de man verbaast.

De buurvrouw ging in bed liggen en pappa kroop op haar en toen deden ze precies het zelfde wat mamma met oom Jan deed toen pappa vorige zomer op zakenreis was! Jantje ligt al een paar dagen 's avonds op bed te luisteren naar zijn vader en moeder die flink wat herrie maken. Hij vraagt zich af wat er daar allemaal gebeurt. De volgende avond denkt hij als hij al boven is: Ik ga onder het bed liggen van vader en moeder, uiteindelijk komen vader en moeder naar bed en dan begint het waar hij op heeft liggen wachten.

Vader en moeder gaan flink te keer en het duurt niet lang of moeder gilt: Vader doet het condoom af en gooit het op de grond. Jantje ziet dat en begint te janken en te janken. Vader en moeder kijken verschrikt op en om zich heen waar Jantje is. Uiteindelijk vinden ze hem onder het bed en vragen hem waarom hij zo jankt.

Jantje antwoordt al snikkend: Jullie eten allemaal pruimen en worstjes en ik krijg alleen de velletjes! Een moeder brengt 's morgens haar dochtertje naar school. Onderweg zien ze in een wei een groot paard met daaronder een grote lul. Het meisje kijkt daarna en vraagt aan haar moeder: Een man komt bij de dokter om de uitslag van een onderzoek op te halen, zegt die arts: Wanneer weet je dat je Barbie ongesteld is? Dan zijn al je tic-tacs verdwenen. Wat is de definitie van de perfecte minnaar?

Blind en toch geen hond! Twee dwergen gaan met twee hoeren mee naar een hotel. En ze gaan per stel in een kamer. En het lukt die ene dwerg niet om een erectie te krijgen. Maar in de kamer ernaast hoort hij die andere dwerg steeds roepen: De volgende morgen spreken die twee dwergen elkaar voor het hotel. En die ene dwerg vertelt dat het bij hem alleen maar bij een beetje voelen en knijpen is gebleven. Een man komt thuis van de dokter en zegt tegen zijn vrouw: Waarop zijn vrouw zegt: Hij vroeg zijn zoontje om een oogje in het zeil te houden en ging naar huis voor een kopje koffie.

Toen kwam ook net de dominee langs en daarmee zat hij te praten toen zijn zoontje binnenkwam en brulde; 'De stier neukt nou de zwarte", De stier neukt nou de zwarte'. Jongetje ", zei de boer boos, "Je ziet toch dat de dominee er is,dan kan je die taal toch niet gebruiken.

Als je tegen me had gezegd ; "de stier verrast de zwarte"dan had ik het net zo goed begrepen en de dominee had die smerige taal niet hoeven aanhoren. Nou ga terug en kom vertellen wanneer de stier klaar is".

Een paar minuten later komt het jongetje hijgend aangerend ,duidelijk opgewonden. De boer, om smerige taal te voorkomen , onderbreekt hem meteen.

Op een avond hoort Jantje een vreemd geluid vanuit de slaapkamer van zijn ouders. Hij kijkt door het sleutelgat en zegt: Een groep lilliputters besluit op reis te gaan met een touringbus. De gemiddelde grootte van het groepje ligt rond de 1 meter. Alleen de chauffeur heeft een normale gestalte. Op een dag, bij het doorkruisen van het Vlaamsche Land, bemerken de Lilliputters plots een café. De reisleider stapt naar voren en fluistert in de chauffeur zijn oor: Ziet u, als wij onverwacht binnenkomen, dan worden wij zeker uitgelachen!

Het duurt dan ook enige minuten voor hij wederom op de bus stapt en de reisleider toespreekt: Al de Lilliputters springen recht van hun stoel en rennen allemaal het café binnen en dansen en hossen meteen het café in het rond.

Die ene zatte bezoeker komt na enkele minuten van de toilet af. Hij klemt zich vast aan zijn kruk en probeert zich van zijn eerste indruk te vergewissen. Tenslotte wenkt hij de cafébaas en fluistert tegen hem: Hoe noem je een vrouwelijke elektricien? Drie aankomende ingeneurstudenten discussiëren over de vraag; wie heeft het menselijk lichaam ontworpen? Vacuum Salesman An enthusiastic door-to-door vacuum salesman goes to the first house in his new territory. He knocks, a real mean and tough looking lady opens the door, and before she has a chance to say anything, he runs inside and dumps cow patties all over the carpet.

He says, "Lady, if this vacuum cleaner doesn't do wonders cleaning this up, I'll eat every chunk of it. Canibals There were three guys who were lost in the forest when they met some cannibals, and the leader of the cannibals said to each of them "bring back 10 pieces of the same type of fruit and I will let you go.

Then the second guy comes back with ten berries and he too is told of the procedure so he thinks "this should be easy" so he starts and then he burst out laughing, he too was killed and the first guy and the second guy meet in heaven and the first guy said "why did you laugh you were almost free!

Een Nederlands koppel probeert al jaren vruchteloos een kind te krijgen. Ze consulteerden reeds allerhande specialisten in heel het land, lieten alle mogelijke analyses doen enz Op een dag raadt een kennis hen een geniale wonderdokter uit de Verenigde Staten aan die de reputatie heeft dat hij mirakels kan verwezelijken.

Dus, 't koppel vertrekt op staande voet naar de VS om een consultatie vast te leggen. Op de afgesproken dag verschijnen ze in de spreekkamer. Er is wel een klein probleem De dokter wil alles onderzoeken, dus wil hij hen eerst eens in actie zien om te achterhalen of het probleem daar soms kan liggen. Dus hij gebaart aan het koppel dat mogen 'beginnen'. Na enige schaamte, beslist het koppel dan uiteindelijk om 'aan het werk' te gaan.

De dokter slaat hen een ogenblik met gekruiste armen gade, staat vervolgens op om hen langs alle kanten eens goed te bekijken en roept op een bepaald moment: Hypertevreden keert het koppel naar Amsterdam terug, haasten zich naar de dichtstbijzijnde apotheek en vragen aan de apotheker: Komt me helemaal niet bekend voor ook.

Een vader en moeder vinden dat de penis van hun 8-jarig zoontje nogal aan de kleine kant blijft en besluiten met het mannetje naar de dokter te gaan. Ze leggen hun vraag uit aan de dokter, waarop de dokter het mannetje onderzoekt. Zorg er voor dat hij 's morgens veel geroosterd brood eet, dan komt alles goed. Even later komt het mannetje naar beneden om te ontbijten.

De moeder begroet haar zoontje, wijst naar de gigantische stapel en zegt: Waarvan wordt een houten been gemaakt? Ik, de penis, verzoek bij deze om een salarisverhoging en wel om de volgende redenen: Beste Penis, Nadat we uw verzoek doorgenomen hebben en de door u aangevoerde argumenten in overweging hebben genomen, heeft het managementteam besloten Uw verzoek te weigeren, en wel om de volgende redenen: Met vriendelijke groet, Het managementteam. Weet je wanneer het koud is?

Als je tegen een boom staat te pissen en het daarna moet afbreken. En weet je wanneer het ècht koud is? Als je thuis pas merkt dat je twee centimeter te ver hebt afgebroken. Waarom heeft een vrouw geen horloge nodig? Er zit toch een klokje op de magnetron! Hoe noem je beffen bij een vrouw die net bevallen is? Een banaan en een vibrator liggen op een nachtkastje. Zegt de banaan tegen de vibrator: Is dit je eerste keer ofzo?

Er komt een Belg bij een paardenverhuurbedrijf. Drie Surinamers en drie Antillianen gaan samen met de trein op stap. De drie Antillianen kopen elk een ticket aan het loket en de drie  Surinamers kopen er samen maar één. De Antillianen zijn verwonderd hoe gaan jullie dat doen brother  Vraagt een van de antillianen?

Je zult wel zien swa, antwoorden een van de Surinamers. In de trein komt de conducteur op hun coupé afgelopen. De drie Surinamers gaan samen op één toilet. De conducteur  controleert de kaartjes van de Antillianen en alles is ok.

Dan komt hij bij het toilet aan en klopt op de deur. De Surinamers  schuiven hun ticket onder de deur en de conducteur controleert het  en schuift het terug onder de deur. De volgende dag nemen ze samen de trein terug. De Antillianen kopen samen één ticket maar de Surinamers kopen er  geen. De Antillianen vragen verwonderd hoe gaan jullie dat doen swa? Jullie zullen het wel zien swa antwoorden een van de Surinamers.

Eenmaal in de trein komt de conducteur op hun coupé afgelopen. De drie Antillianen gaan samen op één toilet. De drie Surinamers gaan ook samen op één toilet, maar de laatste  surinamer klopt op de deur van de Antillianen waarop de Antillianen  hun ticket onder de deur door schuiven. Doctor Dave slept with one of his patients and felt guilty all day long. No matter how much he tried to forget about it, he couldn't. The guilt and sense of betrayal was overwhelming.

But every once in a while he'd hear an internal, reassuring voice that said: You aren't the first doctor to sleep with one of their patients and you won't be the last. Hoi, mijn naam is Basmati Kasaar. Ik lijd aan zeldzame en dodelijke  ziektes , zwakke scores op eindexamens, extreme maagdelijkheid,  angst om gekidnapt te worden en geëxecuteerd door een anale  elektroshok en schuldig aan het niet forwarden van een 50  biljoental stomme kettingbrieven, mij toegezonden door mensen die  er in geloven dat als je ze doorstuurt, er genoeg geld kan  verzameld worden voor een arm klein 6-jarig meisje met een tepel op  haar voorhoofd, om deze te laten amputeren voordat haar ouders haar  verkopen aan de reizende freakshow.

Geloof je nu echt dat Bill Gates jou en iedereen naar wie je deze  mail doorstuurt dollar zal geven? Wat is je IQ? Nee, ook geen MP3-speler Als ik deze pagina naar beneden scroll en  een wens maak, word ik gepakt door alle PlayGirlmodellen op aarde! Dus in feite is deze boodschap een BIG FUCK YOU  aan alle mensen die niet beters te doen hebben dan mij dergelijke  stomme kettingmailforwards door te sturen of mij de zoveelste keer  te waarschuwen dat Hotmail, Yahoo!

Waarschijnlijk zullen de kwade Kettingbriefgeesten onder mijn bed  komen kruipen en me in mijn slaap betoveren omdat ik een  kettingbrief, opgestart door Jesus himself in het jaar 20, naar  Zijn land gebracht door enkele gefrustreerde pelgrims, en als hij  het jaar haalt, zal het verschijnen in het 'Guinnes Book Of  World Records' voor de langst durende onbeschaamde dwaasheid.

Als je me iets wil forwarden, dan liefst iets op zijn minst een  'beetje' amusant. Ik heb zodanig veel 'send this to 50 of your  closest friends, and this poor, wretched excuse for a human being will somehow receive a nickel from some omniscient being' gehad dat het mij ferm tot hier zit.

Ik geef gene fok!! Komaan, toon een  klein teken van intelligentie, en denk er eens over na wat je  eigenlijke bijdrage is in het leven voor het zenden van al die  forwards. En dan nog eens de kans dat het je populariteit een  enorrrme deuk geeft.

Oké om je je nu schuldig te laten voelen, moeten we dit doen: Eerst en vooral, indien je dit niet doorstuurt naar mensen in  de volgende 5 seconden, zul je verkracht worden door een geflipte  geit en uit een hoog flatgebouw in een grote mesthoop gesmeten  worden. Omdat DEZE mail niet is zoals al die fakemails, deze is waarheid!! Dan zal 1 persoon pissed op u zijn  voor het sturen van een stomme kettingmail. Slaap je op je buik? Mag ik er dan op slapen?

Heb je een kwartje, dan kan ik je moeder opbellen en haar bedanken. Helaas, ik moet je arresteren, je hebt mijn hart gestolen. Jouw vader moet een dief zijn; hij stal de sterren uit de hemel en  stopte ze in jouw ogen.

Ben je in voor een spelletje amandel-tennis? Je lacht zo leuk, doe het nog eens. Mag ik jou wat vragen? Hoe vind je mijn nieuwe schoenen? Mag ik je telefoonnummer?

Ik maak een telefoonboek. Volgens mij hoef je nooit moeite te doen om iemand te versieren. Hoe wil jij je eitje bij het ontbijt? Vind je het erg als ik verliefd op je word? Ik ben erg verlegen, Kun jij het gesprek niet beginnen? Mag ik even met je praten, nee ik zal je niet proberen te versieren.

Ik weet zeker dat ik morgen de hele dag aan jou denk. Heb je je EHBO-diploma, wil je mijn pols dan even voelen? Want  telkens als jij voorbij loopt, gaat' ie sneller kloppen. Dat jasje zou goed staan op mijn slaapkamervloer.

En hoe is dat, om zomaar uit de hemel te komen vallen? Jij naar de jouwe, ik naar de mijne. Ik ben tegen zinloos Als je 8 jaar, 7 maanden en 6 dagen zou schreeuwen, heb je genoeg geluidsenergie geproduceerd om een kop koffie op te warmen. Niet echt de moeite dus. Dat begint er al meer op te lijken. In mijn volgende leven wil ik varken worden.

Hoe zijn ze hier achter gekomen? Ik wil het ook eigenlijk niet weten. Ik kan nog steeds niet uit over die varkens. Trouwens niet thuis proberen. Dus daarom glimlachte Flipper altijd zo! Maar varkens krijgen orgasmes van 30 minuten. Als je tweehandig bent, mag je het verschil dan delen? Je moet toch wat te onderzoeken hebben? Wat valt er zoal te proeven op een rivierbodem? En waarom een varken? Daarna sterft hij door verhongering. De vrouwtjes geven dus aan seks te willen door de kop van zijn romp te trekken.

Schat, ik ben thuis. Ik wil in mn volgende leven nog steeds varken zijn. Dat is net zoiets als die meervallen. Ik ken enkele mensen bij wie dat ook zo is. Na dit alles gelezen te hebben is dit alles wat ik te zeggen heb: Op een zondagmiddag komt de zoon des huizes naar pa toe en vertelt hem dat  hij homo is. Het huis was te klein op dat moment, waardoor de andere zoon  begint te huilen.

Afgelopen jaar stonden we aan de rand van de  afgrond maar sindsdien hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt!

Nu de politie nog. Brief van een studente Liefste mama en papa,. Ik zit nu zo'n drie maanden aan de universiteit, en ik weet dat ik te   weinig  contact heb gehouden. Daarom wil ik jullie nu alles vertellen wat me ondertussen overkomen is.

Zorg er, voor jullie verder lezen, best voor dat jullie even niet gestoord  worden. Eigenlijk gaat alles prima. Alleen heb ik enkele weken geleden een hersenschudding opgelopen op een   feestje, maar dat kwam gewoon door die verkeerde pillen die die jongen me   gegeven had, maar daar herinner ik me allemaal niet meer zoveel van, en   mijn  kleren heb ik bijna allemaal weer teruggevonden, dus maak je geen zorgen.

Gelukkig hoefde ik niet naar het ziekenhuis en heb ik nu nog maar een paar   keer per dag hoofdpijn. Ik had eerst last van het lawaai in het   studentenhuis, maar nu logeer ik bij een lieve jongen die in het   benzinestation om de hoek werkt. Hij is echt een schat en we willen gaan trouwen. Een datum is er nog niet,   maar ik wil niet te lang wachten anders zie je te veel dat ik zwanger ben.

Ja, mama en papa, ik krijg een kindje, en het gaat prima. Ik voel me wel   soms wat moe, waarschijnlijk door de medicamenten die ik moet nemen. Die zijn tegen een infectie die ik dom genoeg van Abdul, mijn vriend, heb  overgenomen, maar dat is niet zijn schuld, ik had beter moeten uitkijken. Jullie zullen Abdul vast geweldig vinden.

Hij heeft geen opleiding gehad   maar hij is heel ambitieus en hoopt binnenkort zijn eigen bezinestation te  openen, als we tenminste dat geld kunnen lenen op mijn naam. Dat is toch stom he, alleen maar omdat hij geen nederlander is en eens een   keertje in de gevangenis heeft gezeten komt hij niet voor een lening in  aanmerking. Volgens mij is dat toch discriminatie. Hij is ook geinteresseerd in politiek en is lid van drie Marokkaanse  organisaties, maar daar weet ik niet zoveel van, want ik moet altijd even  weg wanneer ze bij elkaar komen.

Eergisteren ben ik hem gaan ophalen van het politiebureau, en het was  geweldig hoe hij met zijn argumenten drie agenten tegelijk stil kreeg. Hij  is heel trots op mij, en hij zegt dat ik met mijn hoofddoekje ja, dat moet  nu eenmaal veel knapper ben dan de andere vrouwen die hij heeft gehad.

Zo, nu jullie weten wat er allemaal had kunnen gebeuren wil ik nog even  kwijt dat ik geen pillen, hersenschudding, vriendje, baby of ziekte heb. Ik heb wel een 4 voor sociologie en een 5 voor geschiedenis en filosofie en  ik wilde jullie gewoon duidelijk maken dat dat geen ramp is. Hoe noemen ze in België een aambei? Hallo, Ik ben een buitenaards wezen. Maar ik heb me vermomd als jouw computermuis. Op dit moment bevredig je mij met je hand. En ik weet dat jij het ook lekker vindt Indien u 's morgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 's avonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.

Een man moet dringend naar het toilet in een chic restaurant. Helaas zijn alle deuren bezet. De maitre d'hotel, een begrijpend  man, stelt daarom voor om de damestoiletten te gebruiken.

Maar, zegt hij, een goeie raad: Gelieve deze in geen geval te gebruiken want ze zijn exclusief g ereserveerd voor de dames. Beloofd, beloofd, dank u wel. En de man verdwijnt door de deur. Eens zijn dringendste behoeften voldaan, gaat zijn aandacht toch  naar de geheimzinnige knoppen. En zijn nieuwsgierigheid haalt het.

Mijn God, denkt hij, de vrouwen worden hier nogal verwend. En  ondertussen heeft hij reeds op de knop WP gedrukt. Hij wordt wakker in een  hospitaalbed. Verward en beduusd belt hij om de verpleegster. Wat is er toch  gebeurd? Maar alles, elke knop bezorgde me zeer  aangename gewaarwordingen Enfin u vindt uw  penis  onder uw hoofdkussen. Wat is het toppunt van Evolutie? Een ringslang met 75 verschillende beltonen. Bush en Powell zitten in een bar. Een man komt  binnen en ziet de twee zitten, en zegt: Bush draait zich om naar Powell en zegt: Een vrachtwagenchauffer ziet langs de kant van de weg een hele mooie vrouw, die staat te liften.

Hij stopt en laat de vrouw instappen. Als ze weer rijden bekijkt hij de vrouw eens goed. En dat ziet er heel goed uit; kort rokje, cup D, ongeveer 20 jaar. Opeens begint ze haar blouse open te knopen. Even later voelt hij haar hand op zijn knie. De chauffeur heeft moeite om zijn aandacht bij de weg te houden. Dan voelt hij dat haar hand zijn gulp begint open te knopen. De chauffeur kan amper de aandacht op de weg houden. Na ± 5km  zit er een scherpe bocht in de weg. Maar de chauffeur is meer met de mooie vrouw bezig dan het verkeer en rijdt van de weg en komt tot stilstand tegen een boom.

Hij kreunt vreselijk en houdt zijn handen op zijn kruis. Zegt een politieagent tegen de chauffeur: Met de vrouw in de boom is het veel erger. Lopen twee 'nullen' door de Sahara. Komen ze een 'acht' tegen. Zegt die ene nul tegen de andere: A little old lady went into the Bank of Canada one day carrying a bag of money. She insisted that she must speak with the president of the bank to open a savings account because, "It's a lot of money!

The bank president then asked her how much she would like to deposit. The president was of course curious as to how she came by all this cash, so he asked her, "Ma'am, I'm surprised you're carrying so much cash around. Where did you get this money?

What kind of bets? You can never win that kind of bet! That night, the president got very nervous about the bet and spent a long time in front of a mirror checking his balls, turning from side to side, again and again. He thoroughly checked them out until he was sure there was absolutely no way his balls were square and that he would win the bet. The next morning, at precisely She introduced the lawyer to the president and repeated the bet: The little old lady peered closely at his balls and then asked if she could feel them.

The president asked the old lady, "What the hell's the matter with your lawyer? De theorie van een ultieme levensloop; Het meest oneerlijke aan het leven is de manier waarop je eindigt!!! Ik bedoel, ok, het leven is hard, het kost je je leven en wat krijg je op het eind ervan? Daarom denk ik dat het leven eigenlijk andersom zou moeten zijn, ongeveer zo Eerst ga je DOOD, dan heb je dat alvast achter de rug.

Dan breng je een aantal jaren door in het bejaardetehuis. Een beetje Bingoen en kaarten. Je gaat steeds beter zien, horen en krijgt zo langzamerhand een beetje haar, zelfs je echtgeno o te gaat er weer een beetje fatsoenlijk uitzien, wat weer gevolgen heeft m. Er wordt goed voor je gezorgd tot je er op je 65e uit wordt gegooid omdat je te jong bent.

Je begint rustig aan met veel vrije dagen en naarmate je langer werkt wordt je alleen maar minder gestrest. Je seksuele gevoelens spelen nog meer op nu het lichaam van je levenspartner steeds goddelijker vormer begint aan te nemen.

Na een jaartje of 40 te hebben gewerkt ben je jong genoeg om een beetje de beest uit te gaan hangen. Aan school hoef je nog niet te denken. Je gaat elk weekend feesten, probeert alcohol en drugs uit, want over 25 jaar is het toch allemaal afgelopen. Je neemt lekkere vakanties naar Spanje en gaat iedere winter apres skien, want je hebt 40 jaar een goede baan gehad en dus geld zat.

Je gaat je verder bekend maken met de alcoholische drankjes en XTC-tjes. Leren en huiswerk maken? Je hoeft je toch niet meer te gaan werken. Op je 12e ga je naar de baisschool. Je hebt geen enkele verantwoordelijkheid en je kan zoveel spelen als je wilt. Dan wordt je BABY, je wordt aan de lopende band geknuffeld en vertroeteld en teslotte kruip je lekker in een jonge vrouw. Je brengt je laastste 9 maanden zwevend door.

Nou als dat geen fijn leven is Beter een gat in je klomp, dan een klomp in je gat. Bezoek brengt altijd vreugde aan, zo 't niet bij 't komen is, dan bij het gaan. De doorsnee Nederlandse vrouw heeft twee problemen: De beste manier om vuur te maken met twee stokjes is om te zorgen dat één van de twee een lucifer is. De hevigheid van jeuk is omgekeerd evenredig aan de bereikbaarheid. De ouderwetse kerk gaf ons de doop, de huwelijksvoltrekking en de begrafenis, de moderne samenleving biedt ons de abortus, de echtscheiding en  hulp bij zelfmoord.

Ik vergeet nooit een gezicht, maar voor jou maak ik graag een uitzondering. Meisjes zijn net als domeinnamen: Voordat je kritiek hebt op de fouten van je vrouw moet je bedenken dat juist die eigenschappen er waarschijnlijk voor hebben gezorgd dat ze geen betere man kon krijgen dan diegene met wie ze getrouwd is.

Wie het laatst lacht, is traag van begrip. Hoe maak je mensen gek?! In de lunchpauze ga je in je parkeerde auto zitten en richt een fohn op voorbijgaande auto's, om te kijken of ze vaart minderen.

Roep jezelf op via de intercom en vervorm je stem natuurlijk niet. Iedere keer dat iemand je vraagt iets te doen, vraag je: Moedig je collega's aan regelmatig stoelendans met je te doen. Ontwikkel een onnatuurlijke angst voor nietmachines.

Stop drie weken lang koffie zonder cafeïne in het koffieapparaat. Als iedereen over zijn verslaving heen is, schakel je over naar espresso. Beantwoord alles wat iemand zegt met: Sluit alle zinnen af met: Verander de kleur van je monitor zodanig, dat de kleur de hele omgeving oplicht.

Blijf volhouden dat je dat prettig vindt. Gebruik nooit meer punten kommas en andere leestekens. Probeer zoveel mogelijk te huppelen in plaats van te lopen. Vraag mensen van welk geslacht ze zijn. Geef bij de Mc Drive praatpaal aan dat je, je bestelling absoluut wilt meenemen. Zing mee bij de opera. Ga naar een poezie avond en vraag waarom men niet rijmt. Draag de outfits de dag nadat je baas het gedragen heeft. Vooral leuk als je baas van het andere geslacht is!

Stuur e-mail naar de rest van het bedrijf om ze te vertellen wat je aan het doen bent. Als jullie me zoeken? Ik ben even naar het toilet. Hang een klamboe rond je werkplek. Vertel je vrienden vijf dagen van te voren dat je niet op hun feestje kunt komen omdat je niet in de stemming bent.

Vraag aan iedereen of ze zwanger zijn. Liefst een keer of Wat ligt er tien centimeter onder de vrouwelijke navel? Een afkickcentrum voor stijfkoppen. Anders bleef iedereen zijn hele leven neuken. Wat is een man met 2 vrouwen? Wat is een man met 1 vrouw? Wat is een man zonder vrouw? Je oren, om te kunnen horen of er niemand afkomt. Ze zijn beide vleesvervangend. Ze dienen allebei om een stijve in te steken.

Aan het kinderzitje achterop z'n fiets. Ze mogen er allebei aan ruiken maar niet aankomen. Zet er een tepeltje op. Ze hebben alletwee zaad in hun bekske en strond op hun stokske.

Als 't afkomt is 't nat en heet en als 't weg gaat heeft 't uw huis en uwen auto mee. De postbode, hij rijdt van gleuf tot gleuf tot zijn zak leeg is. Nee, maar Pamela Anderson heeft er twee. Ze passen beiden prima rond je lul en zitten in je portemonee. Wat wil jij van de Sint. Ik wil weleens haartjes tussen m'n benen.

Wat denk je van een hele baard? Voordeel is dat je niet meer hoeft te flossen na het beffen. Nadeel is dat je d'r altijd naar school moet brengen! Het publiek van de Backstreet Boys.

Schone luier omdoen en terugleggen in de wieg. Dan kunnen de schaamluizen bungeespringen. Door gewoon een uur af te trekken. Uzelf aftrekken tot ge een breuk krijgt -Een man is met een hoer bezig. Zegt de man ineens: Hee gij hebt daar haar terwijl ze wijst naar de schaamstreek Meisje van Dat zult gij ook nog krijgen. Is dat niet lastig bij het poepen? Hier rust hij verder.

Een blinde twee punaises geven en zeggen dat het zijn lenzen zijn. Een olifant met watjes dood gooien en dan met een theelepeltje begraven. Een brommer heeft geen deuren. Verdomme, da's klein geschreven. Jodela -Een woord met heel veel a's: De Hollanders - Waarom kreunt een Hollander zo als hij klaarkomt? Omdat hij weet dat het uit zijn eigen zak komt.

Dan vonden ze geen drie wijzen -Hollandse jongen: Om te kijken of het lichtje uit is -Waarom neemt een Hollander een steen en een lucifer mee naar bed?

Met de steen smijt hij het licht uit en met de lucifer controleert hij of het licht werkelijk uit is -Waarom glimlacht een Hollander als het bliksemt? Hij denkt dat hij gefotografeerd wordt -Wat is een vlieg in het hoofd van een Hollander?

Een ruimtevaarder -Hoe noemt men een hollander met zagemeel in z'n handen in de nieuwe spelling? Een knappe jongedame in de tram: Sam en Sara lopen door de Kalverstraat. Opeens blijft Sara stilstaan voor een etalage. Vraagt Sam aan Sarah: Wat is het toppunt van lef?

Een spookrijder proberen in te halen. Dan ziet hij bij een lantarenpaal een duidelijk stomdronken man staan. En toch moet er iemand thuis zijn want er brand nog licht boven! Hoe gaat het ermee? Hij kan nog niet praten. Een man is al een tijdje werkloos en loopt over straat te slenteren als hij bij een winkel een bordje ziet hangen met "verkooppersoneel gevraagd".

Hij gaat naar binnen en zegt tegen de baas: Dan komt er een klant binnen waarop de baas zegt: De klant zegt dat hij op zoek is naar graszaad want hij wil een gazon gaan zaaien.

Hoeveel graszaad wilt u hebben, 1 kilo, 2 kilo? Dan zegt de baas "U treft het meneer! Ik denk dat u die wel kunt gebruiken als het gras straks gaat groeien. Vervolgens zegt de toekomstige verkoper: Wat moet ik nou met een grasmaaier? Hoe minder van die beesten er zijn, hoe beter. Wat zei Adam toen hij Eva voor het eerst zag? Ik weet niet hoe lang dat ding wordt. Als de dierenarts de telefoon aanneemt, hoort hij een stem: Wilt u haar een spuitje geven zodat ze pijnloos inslaapt?

Je de temperatuur in Farenheit kunt berekenen door het aantal keer dat een krekel in 15 seconden tjirpt te tellen, en daar 37 bij op te tellen? Wat is een ander woord voor garderobejuffrouw? De ene vriendin vraagt aan de andere vriendin: Wat moet je altijd doen voordat je opstaat?

Ja, tis een diepe. Een Nederlander, een Duitser en een Belg houden een weddenschap wie van hen het langst in een kamer met een stinkdier kan blijven. Eerst gaat de Nederlander naar binnen. Na een half uur komt hij naar buiten gerend en valt bewusteloos neer.

Dan gaat de Duitser naar binnen. Na een uur komt hij naar buiten en ook hij valt snakkend naar adem op de grond. Als laatste gaat de Belg naar binnen. Vijf minuten later komt het stinkdier naar buiten. Waarom heeft Pamela Anderson van die kleine voetjes? In de schaduw groeit niks. Een man komt thuis en vindt zijn hond met het konijn van de buren in z'n bek. Het konijn is dood en bij de gedachte van een grote ruzie raakt hij in paniek. Hij pakt het dode konijn, doet hem in bad, fohnt hem en stopt hem terug in zijn hok in de tuin van de buren.

Hij hoopt dat de buren zullen denken dat het konijn vanzelf dood is gegaan. Een dag later komt hij z'n buurman tegen, die zegt: Het vreemde is dat de dag nadat we hem bergaven hadden, iemand hem weer opgegraven had, een bad en een fohn gegeven had en hem weer terug in z'n kooi had gestopt.

Wat een vreemde mensen heb je hier toch! Een stamgast zit in een kroeg op te scheppen: Welkom bij de Psychiatrische Hotline -Als u last heeft van dwangneurose: Druk herhaaldelijk op 1. Vraag iemand om op 2 te drukken.

Druk op 3, 4, 5 en 6. Wij weten wie u bent en wat u wil. Nu is de Praeses overleden. Nu is hij heengegaan Stromen, ja stromen, Van 1, van 1, Van Keteltje 1 bis En dat ik immer zo lustig ben, Dat heb ik van mijne mama, En dat ik immer zo dorstig ben, Dat heb ik van mijne papa! En waar men een student ontmoet, Jenevertje, jenevertje, En waar men een student ontmoet, jenevertje is daar!

Wie et ons te dik en wie zuupt ons te zat, Al heb wie geen geld en geen boks meer an 't gat. Refrein De deurwaarde komt elke dag bie mie weer, Hie wil graag zie geld moar dat heb ik niet meer.

Een gelkende borrel dan is 'ie tevree, En noar een paar gleaskens zingt wie met z'n twee. Van voor naar achter, van links naar rechts. Ons derde huisje staat in Cannes, ik ben een kakker, ossenhaasje in de pan. Jouw vader is een vuilnisman, je moeder die moet heel hard werken. Elke avond Hans Kazan, jij bent een pauper, karbonaatje in de pan.

Jullie hebben badslippers, permanent schakelketting, caravan. Jullie hebben playboystickers, bont aan 't stuur en het kost allemaal niet duur qua geld. Wij hebben OV-jaarkaart, samsonite, We hebben leren lullen, uw vrouw genaaid. We worden leidinggevend, management, Dus raak er maar aan gewend. Ik hou van die geur, die teksten op de deur.

Zie ik hem open staan dan moet ik altijd gaan Oh doe de bril omhoog want ik zit ook graag droog Zeg ga mee naar de plee ik zwijmel bij 't idee "-D-E--K-E-L-D-E-R--Z-I-N-G-T-" Geile Marijke Geile Marijke wij zijn de rasechte hoeren We neuken met alle boeren en we zijn ontzettend gei-ei-eil Het kan ons niks verdomme hoeveel er in ons klaarkomme Het is een voorrecht hoer te wezen In ons onvolprezen neuksysteem, hé, neuksysteem, hé, neu-eu-euk systeem.

Nooit, nooit, zullen wij verkeren. Nooit, nooit, nemen wij een man. Laten de heren zichzelf maar masturberen. Wij zijn de hoeren van het vrijgezellenplan Maar de pooier kwam voorbij en lachte tegen mij Met zijn pik in zijn hand komt hij door het ganse land Het kan ons niks verdijen op hoeveel kerels we rijden Het is een voorrecht hoer te wezen In ons onvolprezen neuksysteem, hé, neuksysteem, hé, neu-eu-euk systeem.

Oh mijn Marietje, wat is dat? Heb je er haar op? Dat is mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met mijn vinger in mijn hol. En we gaan steeds lager, we gaan steeds lager. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi neusje. Dat is mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met twee vingers in mijn hol. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi mondje. Dat is mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met drie vingers in mijn hol.

Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je mooie borstjes. Dat is mijn melkfabriek, mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met vier vingers in mijn hol.

Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi buikje. Dat is mijn kinderfabriek, mijn melkfabriek, mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met een fuistje in mijn hol. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi hmm. Kom je er klaar op? Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, waar is Berend Botje gebleven? Hij is niet hier, hij is niet daar, hij is naar Amerika! Amerika, Amerika, driemaal in de rondte van je hopsasa. Heb je al gehoord van de Zeven, de Zeven Heb je al gehoord van de Zevendronk Ze zeggen dat hij niet zoep'n kan, maar hij kan zoep'n als een echte man en dat is één Da hat schon mancher braver Mann Eins, zwei, saufen!

Oder ich fall' um, juchhé! Trink, trink Brüderlein trink! Lass doch die Sorgen zu Haus! Zieh doch die Stirn nicht zu Graus. Ein Prosit, ein Prosit, Der Gemütlichkeit! He's no fucking use to anyone, He's no fucking use at all!

But now I'm returning with gold in great store, And I never will play the wild rover no more. And it's no, nay, never, No, nay, never no more, I will play the wild rover no never no more. Roll me over, lay me down and do it again Roll me over in the clover Roll me over, lay me down and do it again Oh, this is number two And my hand is on her shoe Refrein: Oh this is number three And my hand is on her knee Refrein:

...

Massage zwolle erotisch anaal beffen

Hoe was het mogelijk dat een cultuur die zich humanistisch en verlicht kon noemen zo diep had kunnen vallen? Wij geven bij wijze van antwoord een gedicht van Paul Van Ostaijen: Aan een moeder Je hebt me gezegd: Als ik stappen hoorde op de straat zei ik: Dat luisteren en verwachten hoeft nu niet meer. De penningen die ik heb willen besparen om hem een jas te kopen, liggen nog in de kast, naast de oorlogsprentjes uit zijn jeugdjaren. Je moest voor mijn zoon een gedicht maken dat leg ik naast de prenten in de kast.

Woorden die je troosten moeten, omdat je je zoon niet meer zult wekken; je zult zijn koffie niet meer bereiden, steeds als de klok dezelfde uur slaat, hem nooit meer nakijken als hij de straat langs gaat en nou moet je niet meer de woorden bepeinzen die je hem zeggen zou in stervensnood.

Slagveld, veld van eer, vaderland, en de zaak van het recht. Maar ook staat dit geschreven: De laatste kreet van je zoon was: Mijn vaderland is dood, in de zonnegloed van mijn moeder die ik derven moet;'- Je zoon,moedertje, viel niet voor een gerechte zaak, maar zijn bloed werd hem afgeperst door allen, omdat ond de menselijke goedheid is ontvallen.

Maar ik, wij, wij allen zijn de moordenaars van je zoon en elk woord als eer en held is smaad en hoon. Elk soldaat die valt in de krijg, hij werd getroffen door een sluipmoordenaar. Dit zijn wij allen, allen die het geloof verloren. Je zoon heeft me gezegd: Als je zoons zoen aan de bloednatte Aarde nu niet de waarheid heeft vrijgekocht, betaald met zijn warm vlees, dan is er weer niets gebeurd.

Om je zoon, om je zoon die viel, werp de glazen kralen van je dwaze woorden weg. Als je zoon die viel, als mijn broeder die nog in de kiel staat van de loopgraven, als al de zoons en broers, als de miljoenen verlossers,-laatste teken van de visfiguur,- die weerom brengen de bloedige offerande op dit uur, volgens de oude wet, als de miljoenen kruisen, die zij niet te dragen hadden, dan enkel houten armpjes en rij aan rij, niet hebben vrijgekocht de nieuwe erfzonde van machtbegeren en van waan, dan wordt de sakrifisie, volgens de oude wet gedaan, weer nutteloos.

De miljoenen zwarte fatum-kruisen zijn zwijgend, maar hun zwarte, wijd-open wonde heeft het woord gevonden: Alles is waan, alles is zonde; levenden, vergaart de kleine krachten die nog blijven tot geloof in het levende leven. Alles is zo grenzeloos schoon, luistert naar dit ontluikend begrijpen in ons geweten. Van Ostaijen ziet de oorlog als een gevolg van de nieuwe erfzonde: Elk leven dat in dienst van de dood staat, in dienst van die enorme troep ambitie: Bemioedigend de laatste regel van het gedicht: Hij heeft gelukkig de tweede wereldoorlog niet moeten meemaken Enkele voorbeelden uit de bundel: Van Maria Vasalis Een Gedicht Is het vandaag of gisteren, vraagt mijn moeder, bladstil, gewichtloos drijvend op haar witte bed.

Altijd vandaag, zeg ik. Ze glimlacht vaag en zegt: Ik troost haar, dierbare sneeuwwitte astronaut zo ver al van de aarde weggedreven, zo moedig uitgestapt en in de ruimte zwevend zonder bestek en her en der. Zij zoekt-het is een s. Haar Franse les herhaalt zij: Ik ben zo moe. Vasalis gedicht over haar oude, bedlegerige moeder behoudt het evenwicht tussen registreren en inleven. Hoewel haar moeder al zeer ver van het aardse leven verwijderd is, en meer op een astronaut lijkt, zwevend her en der, zonder vaste landingsplaats, weet Vasalis haar toch te vinden in een Franse les van lang geleden Eenvoud in hun liefde die wiskunde lijkt: Zo wil ik ook wel wiskunde.

Zo wil ik ook de liefde. Is dit een typisch vrouw-gedicht: De Amoebe, ongeslachtelijk, als voorbeeld van de ware liefde, niks geen relaties tussen twee geslachten, niks penetratie, bolle buik en zwangerschap: Ik heb je geroken toen je naast me zat. Je was als een theedoos van Van Nelle met heel veel verschillende smaakjes erin. Als ik naast je zou liggen zou ik je afsnuffelen zou mijn neus in je haar mijn neus in spleten hier en daar.

Ik zou me in een geuren-dromenland wanen, met jou geurig als iemand maar kan zijn naast me naakt en gratis Geen inhibities bij Sylvia Hubers, die haar meneer, volledig wil consumeren tot in het laatste spleetje zijn geur wil opsnuiven, de meneer die naast haar ligt: Geen amoebe-liefde hier, geen delende liefde, neen gewoon proeven van alle voorradige smaakjes die het herenlijf kan bieden.

Ik krijg er zin in een kopje thee van, een lekker sensueel kopje rozenbottelthee. Een dichteres die ik op gedichtenfreaks leerde kennen is Ludy Roumen. Zij verbleef lange tijd in Cambodja en dat liet sporen na in haar gedichten: Er ligt een vrouw Er ligt zomaar een vrouw voor de oude pagode.

Ze blokkeert de oprit heel stil op haar zij. Het lokale verkeer rijdt er snel aan voorbij. Da's in de commune hier blijkbaar de code. Er ligt zomaar een vrouw voor de oude pgode, Zo keurig gekleed volgens plaats'lijke mode.

Maar het grauwe gezicht doet de ogen snel wijken. Men loopt om haar heen zonder te bekijken. Er ligt zomaar een vrouw voor de oude pagode. Heel ernstig gewond-'t is wellicht zelfs een dode. Rust het hoofd op haar arm, zo te zien al verstijfd.

Allicht dat zo'n beeld op je netvliezen blijft. Geen monnik die broederlijk over haar waakt. Hier lijkt zelfs de Boedhist nog de weg kwijtgeraakt. Ook hij wacht het af of er geld wordt geboden. In kleine ballade-vorm gegoten dit gedicht voor en over een dode vrouw voor een oude pagode, met de insisterende beginregel die de dood of het ongeval herhaalt, tot je er zelf koud van wordt. De omgeving is onverschillig, ondanks de Boeddhistische regel van het medeleven, rijdt het lokale verkeer snel voorbij, en de monnik bij de vrouw wacht tot er misschien aan het voorval wat te verdienen is.

Ludy is vandaag nog op freaks actief, en verschijnt soms in de tempel onder de mooie naam Dibu. Sinds Slauerhoff weten we dat een dichter in zijn gedichten woont, alleen woorden verlenen hem onderdak, en al wat blijvend en van steen is, kan deze nomade niet bekoren.

We beginnen met Guy Mandelinck In het dialekt van een mus In het dialekt van een mus hoor ik mijn moeder roepen; verdwaald tussen de bloemen moet ik haar zoeken. Purper valt haar mantel op het koningskruid. Zij is mijn moeder: Ik heb mij vaak in haar huis betrapt. In niets werd zij misleid: En waar zij van loutere goedheid spreekt, wordt haar tong met laurier belegd.

Een zachtere regel heeft de liefde niet. Het moederhuis in volle glorie, in het dialekt van een mus. Haar stem zo vertrouwd, dat ze klinkt als mussengesjilp doet het huis leven.

De dichter op zoek naar die verloren moeder-tijd, waarin hij zich zo vaak in haar huis betrapte. Eijkelboom Veranda's vooral Geef ons huizen die zich te buiten gaan aan erkers en serres en soms een veranda. Ze halen de bomen naar binnen en stulpen een kamer de tuin in. Erkers van toen je de weelde nog kende van middagen vol verveling.

Serres met schalen viooltjes, hun bruin wel zo diep als dat van lang met was bewerkte mahonie. En buiten bloeit de nooit door luizen aangevreten volmaakte roos van het verleden. Ja, geef ons veranda's vooral, het lang gekoesterde gif van de weemoed. Het huis van het verleden, huis van nostalgie, dat met zijn erkers, serres en veranda's uitstulpt en vertakt Eijkelbooms gedicht is gedrenkt in het lang gekoesterde gif van de weemoed.

Wij zijn alleen met het gefrons van de zee. Oneindigheid is iets tussen ons. Zo kort is blijven. We schrijven kaartjes, om nadien van anderen te horen dat we hier hebben bestaan. Met een vuurtoren of zo, die meer leegte zoekt dan hij kan onthouden.

Of met uitzicht op deze grenzeloze verloren- heid, waarin zelfs bunkers van gebouwen klein zijn geworden van groot vertrouwen. Het vakantiehuis aan zee, waar men verblijft, en kaartjes schrijft om eraan herinnerd te worden, aan de vuurtoren, die meer leegte zoekt dan hij kan onthouden Ja, Herman de Coninck kon prachtige pirouettes maken!

Het huis herinnert zich mij, bloemlezing over het huis,samengesteld en ingeleid door Jozef Deleu,uitgeverij p,Leuven De kermis heeft haar eigen muziek, haar eigen felle kleuren, die de grenservaringen van mateloos genieten vermengd met smorende angsten, trouw begeleiden van hoog naar diep, van hoofd naar buik, van lichaam naar ziel. Voor de dichter een uitgelezen thema, een uitdaging om de rijke schakering van gevoelens te evoceren in vaak kleurrijke metaforen en meeslepend ritme.

We beginnen met Wiel Kusters: Op de kermis Te groot vond je jezelf voor carrousel en vliegtuigjes, te duizelig werd je van de rups. Van de waarzegger wist je dat hij loog. En het tapijt vloog veel te hoog. Maar wat was dat? De vrouw met de vier borsten. Je wordt al groot, maar borsten vind je nog wat raar. En vier nog wel! Een mens zijn hoofd is al zo zwaar. Tja als je dertien, veertien jaar bent, ben je voor een stuk de kermis ontgroeid, te groot voor carrousel en vliegtuigjes, ben je nog niet rijp voor de grote mysteries van het feest.

De vrouw met vier borsten daar knap ja al gauw op af. Van Mark Meekers Kermiskoorts De tijd stond in een vervlogen vervoeging. Hoe plastisch verteld die kermiskoorts met vogels die achteruit roeien, telefonerende tortels en krekels die hun laatste griffels breken Het duurt maar kort dit hoogtepunt, daarna hoor je weer traag de dagen als ossen stappen, en het krioelen van de stilte. Van Lernert Engelberts Verlaten terrein Het mooiste van de kermis was niet het schelle geluid van botsende auto's het lonkende licht, de grijparm die het horloge miste of de zoete geur van de suikerspinwagen, maar de bleke vierkanten in het gras, de afdruk die de kermis op de grasmat van het park achterliet.

En dat ik dan met mijn zusje aan de hand naar de plek terugkeerde en zei: Ja de kermisbeleving kan te intens zijn om ze te kunnen assimileren. Na gedane strijd, als de rook is weggewaaid, is het goed om op de plaatsen van intensiteit terug te keren, en te wijzen waar wat gebeurde. Als de soldaat die elk jaar terugkeert naar het slagveld, om te pogen te begrijpen wat hem allemaal is overkomen.

Ik heb muzikanten wel eens in het Zuid-Afrikaans horen zingen, dat is ook zo'n prachtige vloeiende taal en wat dacht je van de teksten van Daniel Lohues een rasechte Drent wat een prachtig taal hebben we toch met z'n allen en wat hebben we toch heerlijke schrijvers in ons taalgebied groet Dick.

Een taal in een taal, meer dan een streektaal, niet te reduceren tot het Nederlands of Duits, leeft het Fries haar eigen leven, onbeschaamd en trots op haar klanken en uitdrukkingen. As skuorpapier de sykjende hannen op har liif, it swil fan 'e tsjinakseljende ierde, de groeden.

Begeerte Dat, als de kinderen haar tot op de botten hebben opgevreten, de vlucht het grote verlangen wordt. Niet meer genoeg aan het volwassen spelen, het duwen van de schommel, het verscholen zitten en niet meer voor de dag willen komen, het neer- buigen, het quasi-vegen van een snotneus, het vermoeide huilen om andere dingen, als het in haar schoot opnieuw beweegt. Dat ze een vinger in de lucht steekt om te weten waar de wind gebleven is, de zoele, de bedriegende, die storm werd en haar hier heeft neergesmeten.

Als schuurpapier de zoekende handen op haar lichaam, het eelt van de tegenstrevende aarde, de littekens. Begeerte naar vlucht, naar weg wezen, van deze moeder die het allemaal heeft meegemaakt: Een zoele wind, die zoveel goeds beloofde, heeft haar meegevoerd, en tot storm geworden haar neergesmeten, waar ze met haar oude handen als schuurpapier haar lichaam aftast en slechts littekens vindt en de eelt van de ouderdom.

Indrukwekkend dit gedicht met zijn scherpe indringende metaforen die het leed van de jaren zichtbaar maken Ik sykhelje hymjend troch myn stive snorkel de sinne en de wolkens komme sa yn myn holle. In de vertaling van Jabik Veenbaas wordt dit: In Een Vijver In een vijver leef ik samen met mijn zweetklieren deze drukke dieren schieten cirkelend heen en weer in het groene water en spuiten fris kruidenzweet voor de zieke vissen.

Ik adem hijgend door mijn stijve snorkel de zon en de wolken komen zo in mijn hoofd. Plat en breed als een warme zomerkwal lig ik suizelend en stoned in het zuigende slijk en zie de grauwe gebroken luchten traag varen boven de spiegel. Dan ineens verschijnt als schaduw een koe met dorst, het is mijn moeder. Ze vertrapt ondiep in de boerenvijver mij en alle andere dieren.

Net niet dood zweef ik nu breder in het water en ben met meer langzaam kruipen we straks bij haar aan land en nemen wraak. De geest van de vijver is een kwalachtig wezen dat met zijn over het wateroppervlak uitgespreide zweetklieren de dieren van de vijver van levenskracht voorziet.

De geest draagt een snorkel, en vangt de zon en de wolken in zijn hoofd. Hij suizelt en is stoned, verhangen in het zuigende slijk van de vijver. Alles lijkt idyllisch, hoewel surrealistisch tot de koe verschijnt en de dieren in de vijver in haar dorst vertrappelt. De geest is nog in leven, ondanks die brute behandeling van zijn moeder, de koe, en zint op wraak door aan land te kruipen en de koe lik op stuk te geven.

Knappe verfrissende verbeelding van de vijver-geest in dit gedicht, men waant zich weer in de tijd van bos- en waternimfen die hun kostbaar goed bewaken. Die foto heb ik ook, maar klein formaatje. Ik overweeg nog de Erik Oldenhof aan te schaffen omdat ik daar drie doekjes van heb.

Ik moet wel eerlijkheidshalve toegeven dat Hugo Claus mij ooit verklapte dat hij de haiku een verderfelijke dichtvorm vond, maar- voegde hij eraan toe- zoals alles wat verderfelijk is, raakt het in de mode Hijzelf schreef er ook enkele maar hierover later Ik heb er nog over nagedacht of het wel goed was om die Japanse epigrammen van Lucebert op Forum te plaatsen.

Ik vind die Japanse epigrammen in zijn verzamelde gedichten, ben er ook van geschrokken, kende die kant van hem niet Zeg eh Milou Wil jij hier eve ophouwe Lucebert een beetje belachelijk te make?

Stiekem stelletje koekoes aansmere he? Ik heb het wel gezien hoor, ben nie achterlijk Die denk van owww, klaarlichte dag, dan zie Leliefiets dat toch nie, dan kan dat wel, heeftie niet door. Maar dan had ik het 's nachts ook gezien hoor!

Bovendien heb ik een koekoeverklikker op mijn pc, dus elke keer als er koekoe geplaatst wordt, gaat er rooie zwaailichtje boven mijn monitor, dus ik kwam net na het eten even boven en ik dacht verrek, rooie zwaailichtje?? Zittie Lucebert paar koekoes aan te smere Dit is weer iets heel anders, maar ontroert me altijd als ik het lees, Guido gezelle O!

Nochtans, o ruisend ranke riet, uw stem is zo verachtelijk niet! God schiep den stroom, God schiep uw stam, God zeide: O neen toch, ranke ruisend riet, mijn ziel misacht uw tale niet; mijn ziel, die van den zelven God 't gevoel ontving, op zijn gebod, 't gevoel, dat uw geruis verstaat, wanneer gij op en neder gaat: Dichtoefeningen, van internet geplukt met tikfouten en al Onze dagelijkse portie Lucebert dus.

Een minder bekend van Lucebert vinden wij in zijn japanse epigrammen, waar hij helemaal in stijl de Japanse haiku meesters nabij komt. Lucebert,verzamelde gedichten,de bezige bij, amsterdam, In verscheen het bundeltje 'Swordplay-Wordplay' een soort literair duel in kwatrijnen geschreven door twee reuzen uit de Nederlandse letterkunde; Adriaan Roland Holst en Simon Vestdijk.

Het is Roland Holst die het dubbeltje aan het rollen bracht met dit kwatrijn over Vestdijk Simon Vestdijk Wat mag het raadsel van uw arbeid wezen? Muur van Geest, waar die van de Chinezen te kort bij schiet. O,Gij, die sneller schrijft dan God kan lezen! Dit was niet mis. Hier wordt Vestdijk op zijn veelschrijverij gepakt en met de woordkarige Bloem vergeleken, die soms jarenlang niet schreef, en dan weer enkele sonnetten publiceerde.

Vestdijk had hoogte gekregen van Adriaans kwatrijn en ging prompt in de tegenaanval. En die op aarde veel of weinig baren krijgen hun beurt wel op de Oordeelsdag. En God zal elke schrijver, of hij nu veel of weinig heeft geschreven, wel oordelen op de Oordeelsdag, dat moet Adriaan nu hier op aarde niet doen. Toen was het hek van de dam.

Beide schrijvers begonnen een literaire polemiek in kwatrijnen, waaruit ik er enkele kies. Roland Holst Nog Eens Simon Vestdijk Waar, wat gij driest beweert, nooit is gebleken, beweer ik die u niet durf tegenspreken: Leest God per blik een boek, dan heeft Hij toch bepaald die truc van Simon afgekeken.

Hier spreekt Adriaan Vestdijk aan op zijn atheisme, en op zijn boekje 'de toekomst der religie' die er volgens Vestdijk niet rooskleurig uitziet. Medisch-Theologisch Advies Zolang er 'toekomst' is, moet Hij vooral niet schromen grondig zich te revancheren: Vestdijk beweert dat God niet moet wanhopen, nu hij niet langer meer met Helena van Troje kan verkeren, zal het vers van Roland Holst die toch graag eens over de oude zangers en ridders dicht hem opbeuren.

Er is een werkelijk prachtige DVD van uitgebracht ik dacht in of zo. Een vlot geschreven sonnet, vind ik het, is dat de Huub van der Lubbe van de dijk? Hoop op isowyg Daar zit de kleine isowyg Een giftige walgvogel In zijn fris gewassen doedelzak Is hij droevig en vrolijk Is hij dromend en wroetend In zijn geliefkoosde bloemen Is hij wroetend of vrolijk Hij heeft een raaf gegeten En een kwakende koptelefoon In een lammertjesleerboek Heeft hij gelezen Het is hem ernst als een rasp Die een gebogen mussenveertje bijvijlt Met zijn beide handen Denken zijn ogen en oren Over hoeveel jaren nadato nadaden Zal hij een onzelieveheersbaasje?

Een zindelijk sieraad zijn in de wereld? Nu nog zit hier isowyg Met zijn spruitjes strottenhoofd Hoog opgestoken uit Zijn nestharen stem en zegt: Welterusten Lucebert die eigenlijk behalve de keizer der vijftigers ook een Cobra-kunstenaar was schept hier voor onze ogen en oren een dier uit woorden: Giftig maar komisch dier met zijn fris gewassen doedelzak, droevig en vrolijk, dromend en wroetend.

Een vogel om verslingerd op te raken, een Lucebert-vogel, een zeldzame, o zo mooie vogel, ik hoop elke dag op isowyg. Nieuwe griffels schone leien, van gorter tot luceberet, van gezelle tot hugo claus, samengesteld door paul rodenko,ooievaar pocket 8,bert bakker, De moed der wanhoop De moed der wanhoop hoor een verlept horloge dat zelf-ten einde raad- zijn raderen op gang tracht te brengen zie een drenkeling die paart met een kaaiman een levenslange dwangarbeider uit Cayenne die voor zijn oude dag spaart De moed der wanhoop hoor de moeilijke lach naar de gezichten van Mars zie het uitwissen van de vlekken op de zon ja het aanbieden van de keizerskroon aan de overloper die brand stak in de wereld Geschreven door iemand die in zijn leven vaak geconfronteerd werd met de moed der wanhoop, en die met zorgvuldig gekozen beelden zijn situatie schetst.

Altijd naast de tragiek ook het hilarische moment bij Vaandrager. I remember Anna De de Vliegerstraat is een straat waar ik zelden of nooit iets te zoeken heb. Ik rij er langs, dat is alles. Ik rij er regelmatig langs, dat is een feit, en altijd moet ik even denken aan Johanna P. Vrugt en het benedenhuis op nr 50 a. Het stierf er van de katten. Ze lag altijd in bed of op een divan onder de dekens.

Ze was altijd ontzettend hartelijk. Ik vond haar ontzettend lelijk en ontzettend aardig. Maar laten we eerlijk zijn: Deze welgemeende regels schoten me te binnen onder het genot van een kopje espresso in Bijenkorf. Ik heb geen pen en papier bij me.

Ik ben speciaal voor Anna Blaman overgestoken naar het postkantoor. De ballpen is eigendom van de PTT.

Op een van de lessenaars ligt een zakje van de Hema. Ik scheur het open en ik vul het met hanepoten. Staaltje van de kille registrerende stijl van de Rotterdamse school, de dingen worden geteld; plaats, tijd en omstandigheden worden uitvoerig gerapporteerd. En toch is het een mooie hommage aan Anna Blaman pseudoniem voor Johanna P.

Vrugt die dan wel niet schrijven kon, maar voor wie hij toch de moeite neemt om een balpen van de PTT te gaan jatten om zijn gedicht voor haar op te schrijven. Strafwerk Ik zal het nooit meer doen. Ik zal het nooit meer doen. Vaandrager heeft als jongetje vaak straf geschreven, dat voel je, en hij is het graag beginnen doen, dat voel je ook.

Kouwes is een sneldichter die online verticale gedichtjes maakt, ingaat op verzoekjes van lezers, en in meestal cynische stijl zijn hak zet in ons post moderne leven. Idee op zoek naar het toilet piste hij de ideeenbus vol Observatie kipfilet in een vuilniszak en dan vier weken op vakantie zo ruikt je lies Bij De Kapper ik wil het graag niet zoals die meneer naast me Dode strandjutter gooi jij hem eens op mijn rug Dia-Avond kijk hier wilde ik dood Nieuw Mobieltje Kopen deze zoomt automatisch in op zinloos geweld Uit: Kouwes, Daar schrik je toch van,de eerste gedichten,Nieuw Amsterdam Uitgevers, Hij heet ook Habakuk II de Balker.

Je vindt hem op wikipedia, hij wordt vrij hoog aangeschreven, maar ik mis een sleutel of een hint om hem met plezier te kunnen lezen. Is mij te barok of dan weer te precieus. Er is wel altijd iets dat mijn plezier bederft, roet in het eten gooit Is hier iemand die een fan is van H. Ik raak maar niet echt binnen in zijn wereld, en zoek iemand die de sleutel heeft. Een vijftiger die nog niet de revue is gepasseerd is Bert Schierbeek.

Experimentator van het zuiverste water, schreef hij met 'Het Boek Ik' de eerste Nederlandse experimentele roman, en ook zijn gedichten waren innoverend helemaal in de geest van de naoorlogse jaren. In verongelukte zijn vrouw Margreetje en dat leverde een lange periode van stilzwijgen op, waarna hij 'toen de prop eruit vloog' een zeer aparte taal ontwikkelde om dit verlies te verwoorden.

Schierbeek wil zijn liefde met de dood niet laten ophouden, wil ze in dood vertalen opdat zijn vrouw ze nog moge horen Hoe scherp de pijn in zo weinig woorden. Anne Vegter is een Rotterdamse dichteres met de gave van sfeerschepping in puntige woorden. Moratorium Toen we van johns begrafenis thuiskwamen was er niemand die vroeg: Ze denkt dat afbetalingen helpen tegen pijn. Net voorbij het hek hielden we elkaar scherp in het oog maar iedereen zweeg, zoals vaker bij doden.

Zijn moeder zat hoog op een tak wat ongemakkelijk in het lichaam van een oehoe. De vogel heet eigenlijk Bubo bubo, wat volgens kenners 'ik pluk je' betekent. Eigenlijk vernemen we bar weinig over de overleden John, behalve dat hij er een puinhoop had van gemaakt, dat zijn moeder zeurde over een niet afbetaalde kachel wellicht, en dat hij misschien niet graag leefde.

Moratorium betekent uitstel van betaling, maar het lijkt erop dat de moeder die vond dat afbetaling helpt tegen pijn, in het kerkhof op een tak op haar zoon zit te wachten en hem de rekening presenteert.

Ze lijkt wel een soort wraakgodin, in haar schrikwekkende Oehoe-verschijning, die haar zoon uit het leven kwam plukken wegens wanbetaling. De sfeer is beklemmend, maar in zekere zin ook humoristisch, macaber maar ook bevrijdend. Gerbrandy verdient een bis-nummer. Wij schijnen geleerd en betrokken Wij wijzen gebrokenen toe aan voegende spalken Wij scheiden graag schaambeen van heilig Nog helen raden wij binnengaan af met klem.

Reeds vroegen hadden woordloos van waarden daar zij soortgelijken sierden keelden en aten later overschot in veen of leem bestelden Van onder bevend puin gedempt geneurie van geraakten! Als dit geen vraag om snaarspel van zieners is! Hen redden echter is prijzog en onnut.

Ook volgenden zullen hen eren die verdienen gelijk huidigen hun schuldenaren dumpen. Ons lab lijmt el en kuit en scheen en spaak splinter voor flinter aaneen tot werkbaar prototype. Alleen nog uw adem nu. Spaak Moeten we dit spreken zien als dat van een paleontoloog, die niets beter vraagt dan fossiele resten aan elkaar te hangen tot het weer mooie geraamtes zijn?

Schuld wordt in elk geval niet meer ingelost, schuldenaren worden gedumpt, het komt erop aan te verdienen, maakt niet zoveel uit hoe. En als het lab eenmaal een werkbaar prototype uit spaak, splinter en flinter heeft gekneed, dan graag je adem nog lezer Een monsterlijke realiteit, deze van een wetenschappelijk technologische tijd Frankenstein altijd zeer present in onze tijd. Wat een prachtige taal en een geweldige ritmiek Milou jij bent zo ongeveer de levende enceclopedie van de dichtkunst.

Als ik alle dichters die jij naar voren schuift nog moet gaan lezen moet ik ongeveer jaar of ouder worden bij jou vergeleken voel ik me een beetje een anafalbeet op het gebied van de poezie hartelijke groet Dick. Voor een classicus schrijft Gerbrandy eigenlijk totaal niet klassiek, of het zou moeten betekenen dat het onderwerp van zijn zin soms achteraan bungelt en het lijdend voorwerp fier op kop.

RIF De stem die het gedicht spreekt moet alleszins een oppermachtig wezen toebehoren, om zo zonder schroom de dingen bij hun naam te noemen, en zelfs namen uit te vinden als de bestaande niet volstaan.

Stem van een almachtige keizer? In elk geval iemand die niet om een beeld min of meer verlegen zit. Maar wie de beschrijving van de aangesprokenen leest, krijgt wel de indruk dat de sof al heeft plaats gegrepen In elk geval een mooi staaltje taalbeleving die Gerbrandy de lezer schenkt.

Een lucebertje kan er altijd nog bij: De man springt zo inventief met taal om dat je met Van Dale nergens staat. Je moet het gedicht verschillende keren lezen, en laten rijpen in je mond, ogen en oren, het wint aan betekenis bij elke nieuwe beurt.

Je ziet ineens mensen met een staarkaak kaak van het voortdurend door het venster staren over het plein staren, waar anderen wachten op het veer die mensen met pleinvrees ze oversteekt. Je voelt het water in de grachten tasten, je hoort een hond, je hoort een schaap,en weet hoe het onder de schaamschedels henthaant elke dag Bedankt voor deze inzending: Alice Nahon, vaak onderschat en afgedaan als een typische vrouw-dichter heeft ze prachtige gedichten gemaakt.

Keats een mijlpaal, de sterke romantiek. Geen dichter van stand of hij heeft geen meeuw opgelaten, geen kraai laten krassen, geen leeuwerik laten bidden Maar futen kunnen daar niet overstuur van raken, als zij van rotzooi op z'n fuuts, iets prachtig maken. Zelf zeer regelmatig in Amsterdam verblijvend, en dan woonachtig vlakbij de Da Costagracht, weet ik precies waarover de dichter het heeft. Een fuutennest aldaar is een kunstwerk van recuperatiemateriaal, veelkleurig, en glanzend van plastiek.

Als je ze bezig ziet kweek je de illusie dat het misschien toch nog goedkomt tussen mens en natuur, en je begint in het begrip 'nuttige afval' te geloven. Sterk eindbeeld van de vogel die in zijn vlucht, of zijn klim wind met aarde en water laat paren, het landschap in beeld brengt in dansend schrift, en op die manier de eigen tekst beleeft.

Van zijn bestaan verschijnt het vluchtig spijkerschrift, in scheve aanloopregels, bijna kwatrijnen. En door haar plompverloren dweilen worden ze weggewist.

Ieder spoor van zijn gedribbel moet verdwijnen, of hij zich in de drang om voort te leven zonder nadruk had vergist. Hier weer de metafoor van het schrift. Het strandlopertje produceert door zijn gedribbel over het zand kwatrijnen in spijkerschrift.

De zee veegt onbarmhartig elk spoor van zijn bestaan weg, alsof de vogel in zijn drang om voort te leven, in zijn weglopen van de zee, in zijn tekst had vergist De draagkracht van veren,de mooiste vogelgedichten,uitgeverij , amsterdam, Een dichter van het dagelijkse leven met die lichte 'thrill' die perspectief geeft is de amerikaan William Carlos Williams.

Zijn middelen zijn bijzonder eenvoudig, bijna spreektaal, maar altijd die kleine pointe, die de lezer wakker schudt uit de droom van de taal: The Red Wheelbarrow so much depends upon a red wheel barrow glazed with rain water beside the white chickens De Rode Kruiwagen er hangt zoveel af van een rode krui- wagen glanzend van regen- water naast de witte kippen Ja, zonder die rode kruiwagen heb je eigenlijk geen goed beeld, die kippen zonder die rode glans lopen verloren, klopt helemaal!

Complete Destruction It was an icy day. We buried the cat, then took her box and set match to it in the back yard. Those fleas that escaped earth and fire died by the cold. Volledige Destructie Het was een ijzige dag. We begroeven de kat, pakten toen haar mand en staken die in brand in de achtertuin De vlooien die ontkwamen aan aarde en vuur kwamen om van de kou.

Tja ook de vlooien moeten eraan geloven in deze plechtige poesbegrafenis en verbranding van haar mandje This Is Just to Say I have eaten the plums that were in the icebox and which you were probably saving for breakfast Forgive me they were delicious so sweet and so cold Een mooi kattebelletje om op de koelkast te plakken, een post it, hartverwarmend, hoewel hij de koele pruimpjes heeft opgegeten die je voor je ontbijt had voorzien, deze lieve memo Het lijkt niet moeilijk, maar het is een geniaal gedichtje zoals alleen Lucebert dat kan schrijven Bij het lezen van Fern Hill van Dylan Thomas vallen mij dikwijls de verzen in van die andere grote Engelse dichter: William Wordsworth, die in zijn 'Intimations of Immortality' terugblikkend op zijn jeugdjaren schrijft: What though the radiance which was once so bright Be now for ever taken from my sight, Though nothing can bring back the hour Of splendour in the grass, of glory in the flower; We will grieve not, rather find Strength in what remains behind; In the primal sympathy Which having been must ever be; Wat indien de schittering ooit zo fel nu voorgoed zou verdwijnen voor mijn ogen, Hoewel niets het uur van glans in het gras van glorie in de bloemen kan teruggeven, willen wij niet treuren, maar eerder onze kracht putten uit alles wat achter blijft; de primaire verbondenheid, wat ooit was zal blijven bestaan; Bij Dylan Thomas diezelfde geste als bij Wordsworth: Maar in mijn visie leeft de dichter-knaap nog zonder Eva, in dat allereeste licht, terwijl de zevende dag de sabbath rinkelt over de keien van de heilige stroom De verwijzingen naar de Bijbel, naar de allereerste dagen in het paradijs passen bij de knapenjaren van de dichter, waar nog geen Eva speelt.

Maar als je dat met Eva en seksuele initiatie wil lezen, kan dat natuurlijk Tijd van het eerste licht, tijd van een Adam die nog alleen beschikt over de appelgaard, en eindeloos ravot als koning van de schepping. Dus vergelijking met R. De Nijs 'en het werd zomer' gaat volgens mij niet op. Oh I was young and easy in the mercy of his means, Time held me green and dying Though I sang in my chains like the sea. Ik geloof dat Mercedes dat hier zelf vertaalde en ter vertaling aanbood.

Ik hoor in die laatste verzen de oud geworden dichter spreken die terugblikkend op die primaire eerste tijd kan zeggen: Geien ik nu de vertaling van Bert Voeten in handen kreeg , volg ik deze even: All the sun long it was running, it was lovely, the hay Fields high as the house, the tunes from the chimneys, it was air And playing, lovely and watery And fine green as grass. And nightly under the simple stars As I rode to sleep the owls were bearing the farm away, All the moon long I heard, blessed among stables, the nightjars Flying with the ricks, and the horses Flashing into the dark.

Heel de zon lang was het rennen, het was heerlijk, het hooiveld Hoog als het huis, de schoorstenen zongen, het was Wind en spelen, heerlijk en waterig En vuur zo groen als gras, En 's nachts onder de simpele sterren Als ik slaapwaarts reed droegen uilen de hofstee weg, Heel de maan lang hoorde ik, gezegend onder stallen, de zwaluwen Vliegen met de mijten, en de paarden Wegschieten in de nacht.

En dan te ontwaken, en de hofstee, als een zwerver wit Van dauw terug te zien, de haan op haar schouder; het was al Glanzend, het was Adam en maagdelijk, De hemel ontstond opnieuw En de zon werd rond diezelfde dag.

Zo moet het geweest zijn na de komst van het simpele licht In de eerste, gonzende ruimte, de betoverde paarden warm De hinnikend groene stal uitlopend Naar de weiden van lof. En gevierd door vos en fazant bij het montere huis Onder verse wolken en blij met mijn mateloos hart, In het zonlicht telkens opnieuw geboren, Holde ik achteloos voort, Mijn wensen renden door het huishoog hooi En het deerde mij niet, in mijn hemelblauw doen, dat de tijd In zijn wentelzang zulke morgenliedjes nauw toelaat Voor de kinderen groen en gouden Hem reddeloos volgen gaan.

Het deerde mij niet, in die lamswitte jeugd, dat de tijd mij Aan de schim van mijn hand naar de zwaluwenzolder zou voeren In de altijd wassende maan Noch dat ik, slaapwaarts rijdend, Horen zou hoe hij vlood met de rijpe velden En de hofstee zou zien, voorgoed weg uit het kinderloos land.

O, toen ik jong en onbezwaard was in de gunst van zijn gezag Hield de tijd mij groen en stervend Al zong ik in mijn ketens als de zee. De Muze kent geen Babel, de salamander, Querido, Amsterdam And as I was green and carefree, famous among the barns About the happy yard and singing as the farm was home, In the sun that is young once only, Time let me play and be Golden in the mercy of his means, And green and golden I was huntsman and herdsman, the calves Sang to my horn, the foxes on the hills barked clear and cold And the sabbath rang slowly In the pebbles of the holy streams.

Barn betekent volgens Van Dale E-N in de eerste plaats schuur. Goaisten Van der Vliet vertaalt het ook zo, en in de vertaling van Bert Voeten die mij door een kennis wordt gesignaleerd, vertaalt hij het ook met schuren. Ik denk overigens niet dat het woord schuur voor een boerenjongen een kille betekenis heeft, zelf heb ik graag op graanschuren gespeeld Ik geef een voorbeeld, gewoon uit het eerste vers: Now as I was young and easy under the apple boughs Ik heb wel een paar Franse vertalingen, en die verschillen gevoelig.

Now, wordt soms ertaald door 'quand' maar door anderen weer gewoon onvertaald gelaten. Ik koos voor deze laatste oplossing omdat uit de contect duidelijk blijkt wanner de 'Now' speelt. Je moet er goed over nadenken, en het geheel van het gedicht in aanmerking nemen om dit woord goed te vertalen.

Het is niet iets dat je zomaar op het eerste gezicht ziet. Dylan Thomas is een schijnbaar gemakkelijk dichter, maar als je goed kijkt is hij eigenlijk zeer genuanceerd en ingewikkeld.

Je kan wel een vlotte vertaling maken, maar die niets of weinig meer te maken had met Dylan Thomas' gedicht, maar dat is de bedoeling niet. Mijn vertaling is vrij letterlijk en tracht gewoon de lezer die niet goed Engels kan te helpen.

Ik heb een vertaling gevonden op het net die ik zeer mooi vind van ene Goaisten van der Vliet, Fern Hill. Ik denk dat je vertalen van gedichten ietwat onderschat. Hoe goed Klea ook moge zijn, je kunt die vertaling niet 'eventjes' doen. De dichter moet je ook nog liggen. Men kan een goede Shakespeare vertaler zijn maar een zwakke Joyce vertaler.

Dus vergeet dat 'eventjes' komen vertalen. Men dient ook goed vertrouwd te zijn met het werk van Dylan Thomas, daar zomaar induikelen, en beginnen lijkt mij geen goed idee Die is geweldig en zou het zomaar kunnen, misschien leest ze dit wel.. We gaan verder met strofe 2: And as I was green and carefree, famous among the barns ik was groen en onbezorgd, een beroemdheid voor de schuren 2. About the happy yard and singing as the farm was home, nabij het zalige erf, en ik zong omdat de boerderij mijn plek was 3.

In the sun that is young once only in de zon alleen dan jong was 4. Time let me play and be liet de tijd mij spelen en was ik 5. Golden in the mercy of his means van goud in de genade van zijn macht 6. And green and golden I was huntsman and herdsman, the calves En groen en gouden was ik jager en herder, de kalveren 7. Sang to my horn, the foxes on the hills barked clear and cold zongen naar mijn hoorn, de vossen op de heuvels blaften klaar en koud 8.

And the sabbath rang slowly de sabaath rinkelde traag 9. In the pebbles of the holy stream over de kiezels van de heilige stroom Dus: Ik was groen en onbezorgd, een beroemdheid voor de schuren nabij het zalige erf, en ik zong omdat de boerderij mijn plek was in de zon die alleen dan jong was liet de tijd mij spelen en was ik van goud in de genade van zijn macht en groen en goud was ik jager en herder, de kalveren zongen naar mijn hoorn,de vossen op de heuvels blaften klaar en koud de sabbath rinkelde traag over de kiezels van de heilige stroom.

Dylan Thomas was in mijn jeugd samen met enkele andere dichters die ik hier al vermeld heb mijn idool. Hij is nog steeds een dichter die ik koester, dikwijls herlees, en waar ik nog van leer. Zijn ritme is perfect: Vandaag doen we twee strofen Fern HilL om er morgen og twee te doen enz. Fern Hill Now as I was young and easy under the apple boughs About the lilting house and happy as the grass was green, The night above the dingle starry, Time let me hail and climb Golden in the heydays of his eyes, And honoured among wagons I was prince of the apple towns And once below a time I lordly had the trees and leaves Trail with daisies and barley Down the rivers of the windfall light.

Gezien ik geen vertaling in mijn bezit heb, zal ik het zelf proberen. Ik zou de lezer die goed Engels kent, vragen om actief mee te vertalen, en mij te wijzen op varianten en nuances die ik gemist heb.

Het muziekje in het gedicht dient zo goed mogelijk bewaard te blijven, en ook de woorden moeten zo congruent mogelijk zijn met die door de dichter in zijn taal gebruikte.

When I was young and easy under the apple boughs Hier heb ik twee problemen: Ik stel voor om 'as' gewoon niet te vertalen, uit de context blijkt duidelijk wanneer deze 'as' te situeren is. Ik stel het woord 'onbekommerd' of 'kommerloos' voor dus: Ik was jong en kommerloos onder de appelgaard Regel 2: About the lilting house and happy as the grass was green nabij het zingend huis en blij in het groene gras Regel3: The night above the dingle starry, boven het dal in de nacht de sterrenhemel Regel4: Golden in the heydays of his eyes gouden luister het feest voor mijn ogen regel5: And honoured among wagons I was the prince of the apple towns En gevierd onder de karren was ik de prins van de appelsteden Regel6: And once below a time I lordly had the trees and leaves In tussentijd liet ik bladeren en bomen vorstelijk Regel7: Trail with daisys and barley slierten maken met gerst en madeliefjes Regel8: Down the river of the windfall light Langs de rivier van neergewaaid licht.

Mooi op een rijtje: Ik was jong en kommerloos onder de appelgaard Nabij het zingend huis en blij in het groene gras Boven het dal in de nacht de sterrenhemel Gouden luister, feest voor mijn ogen, En gevierd onder de karren was ik de prins van de appelsteden Ik liet intussen bladeren en bomen vorstelijk Slierten maken met gerst en madeliefjes Langs de rivier van neergewaaid licht. Belangrijk is dat de triomfantelijke kant van Dylan Thoams' verzen goed uit de verf komen.

Het zijn hoogdagen die hij beschrijft We vervolgen straks met de tweede strofe. Ook de grote Indische teksten zoals de Mahabharata zijn eigenlijk een breeduitsgesponnen oorlogssaga's. In de Middeleeuwen kenden de heldenliederen rond Karel de Grote en zijn vazal Roeland een aanzienlijke expansie. Onlangs gaf Geert Buelens een boek uit met gedichten over de eerste wereldoorlog. De oogst is niet gering: Morgesns noch in Schlaf und Traum Mittags schon dahin.

Abends schon zu unterst im Grabe drin. Die Schlacht ist unser Freudenhaus. Von Blut ist unsere Sonne.

Tod ist unser Zeichen und Losungswort. Kind und Weib verlassen wir- Was gehen sie uns an? Wenn man sich auf uns nur Verlassen kann. So morden wir, so morden wir. Wir morden alle Tage Unsre Kameraden im Totentanz. Bruder reck dich auf mir, Bruder, deine Brust! Bruder, der die du fallen und sterben musst. Wir murren nicht, wir knurren nicht. Hart ist unsere Lagerstatt Trocken unser Brot. Blutig und besudelt der liebe Gott. In vertaling van Ton Naaijkens klinkt het Dodendans Zo sterven we, zo sterven we, we sterven alle dagen, het is ook zo leuk om te sterven.

De veldslag is onze hoerenkast Van bloed is onze zon. Dood is ons teken en onze leus. Kind en vrouw verlaten we- wat kan het ons schelen. Als men maar op ons vertrouwen kan. Zo moorden we, zo moorden we, we moorden alle dagen. Onze kameraden in de dodendans. Broeder, richt je toch op voor me, broeder, je borst! Jij, broeder, die vallen en sterven moet.

We morren niet, we knorren niet, we zwijgen alle dagen Tot ons heupbeen uit de kom schiet. Hard is onze legerstee, droog ons brood. Bloedig en bezoedeld Onze Lieve Heer. We zeggen dank, we zeggen dank, Meneer De Keizer, voor je genade, want jij koos ons uit om te sterven. Slaap nu maar, slaap zacht en stil, tot jou opwekt ons arme lichaam, door gras bedekt.

Dada dat de oorlog verklaar aan alle burgerlijke heilige huisjes familie, echtelijke liefde,vaderlandsliefde,godsdienst enz kan gezien worden als een reactie op de vreselijke oorlog van Als die gehele zelfingenomen burgerlijke maatschappij uiteindelijk tot niets anders in staat blijkt dan tot een langdurige slachtpartij dan kan men er best zo gauw mogelijk komaf mee maken. Ball schetst ondanks zijn cynisme eigenlijk een goed beeld van die oorlog.

De mannen, soldaten, als in een soort middeleeuwse dodendans in trance voor de dood, alleen de oorlog telt nog in hun ogen, het is een hoerenkast waar ze elkaars borst afsmeken voor de kogel. Van Siegfried Sassoon The anguish of the earth absolves our eyes Till beauty shines in all that we can see War is our scourge, yet war has made us wise, And fighting for our freedom, we are free. Horror of wounds and anger at the foe, And loss of things desired; all these must pass.

We are the happy legion, for we know Time's but a golden wind that shakes the grass. There was an hopur when we were loth to part From life we longed to share no less than others, Now, having claimed this heritage of heart, What need we more, my comrades and my brothers?

Oorlog geselt maar geeft betekenis, En vechtend voor de vrijheid zijn wij vrij. De wond schrijnt en de vijand wekt de woede. We raken kwijt wat ons het dierbaarst was. Het moet gebeuren, maar wij weten 't goede: Tijd ritselt als een gouden wind door 't gras.

Ooit wilden we 't bestaan nog niet verlaten En leven zoals alle andere leven. Het heeft ons hart moed nagelaten, Mijn broeders, naar wat hogers kun je streven? Sassoon schetst hier een geheel ander beeld van de oorlog: Mijn broeders, naar wat hoger kunnen wij streven? Sassoon heeft later deze mening herzien toen hij zelf gewond, zich tegen de oorlog begon te keren, en in zijn gedichten een medogenloze oorlog tegen de oorlog begon te voeren.

No-one spoke of him again. You smug-faced crowds with kindling eye Who cheer when soldier lads march by, Sneak home and pray you'll never know The hell where youth and laughter go. In kille loopgraven vol stank, Geknetter, luizen, zonder drank, Schoot hij een kogel door z'n kop. Niemand merkt hem nu nog op. Braaf volk, dat graag applaudisseert Als Jan Soldaat voorbijmarcheert, Bid dat ie voor jou niet bestaat, Die hel waar jeugd en vreugd vergaat. De keerzijde van de medaille heeft Sassoon door zijn front-ervaringen gauw gevonden, in dit gedicht in de vorm van een eenvoudig soldaatje dat genoeg van de slachtpartij heeft, en zich voor de kop schiet.

Als curiosum geven we tenslotte nog een gedichtje van ene Adolf Hitler, een korporaal die niets van zijn frontervaring heeft geleerd. Doch herrlich trotzt und stark, Die Wacht an unserer Mark, Getreu bis in den Tod, Blauweiss und Schwarzweissrot; in vertaling door een anonymus Blauwwit en zwartwitrood Om ons heen ligt het vijandige leger, Talloos als zand aan zee.

De Fransman, Rus en Brit, met hun kleine blaffers mee. En wij-in het heetst van de strijd wij houden vaandelwacht. Trouw tot aan de dood blauwwit en zwartwitrood. Miljoenen lopen storm, maar ze kunnen de toren niet neerhalen.

Ze slepen helpers met zich mee Van de rode, gele zee. Toch is zij heerlijk en sterk, de bewaking van ons symbool. Trouw tot in den dood blauwwit en zwartwitrood. Hitler schreef dit gedicht op 4 augustus als hij met zijn regiment op rust is in de Elzas.

Ik bespreek het niet gezien het duidelijk genoeg is: Het lijf in slijk geplant,Gedichten uit de eerste wereldoorlog,samengesteld door Geert Buelens,Ambo, Manteau, Dan is het geen straf om jurylid te zijn groet Dick. Na dit indrukwekkende fresco van E. Boutens die het vanuit een andere hoek belicht: Goede Dood Goede Dood wiens zuiver pijpen Door 't verstilde leven boort, Die tot glimlach van begrijpen Alle jong en schoon bekoort, Voor wien kinderen en wijzen Lachend laten boek en spel, Voor wien maar verkleurde grijzen Huivren in hun kille cel,- Mij is elke dag verloren, Die uw lokstem niet verneemt; Want dit land van most en koren Is mij immer schoon en vreemd, Want nooit beurde ik hier te drinken, 't Water dat de ziel verjongt, Of van dichtbij hief te klinken 't Verre wijsje dat gij zongt; Alle schoon dat de aard kan geven Blijkt een pad dat tot u voert, En alleen is leven leven Als het tot den dood ontroert.

Boutens keert de dingen om: Wenn wir uns mitten im Leben meinen, wagt er zu weinen mitten in uns. De Dood is groot Wij behoren hem toe met lachende mond.

Wanneer wij ons midden in 't leven wanen begint hij te wenen midden in ons. En dit is Marsman Doodsstrijd Ik lig zwaar en verminkt in de hoek van de nacht weerloos en blind; ik wacht op de dood die nu eindelijk komen moet.

De dood zonder Marsman? Ik zal vannacht eens kijken wat ik van Marsman daarover kan vinden, is een van mijn favorieten!

O Heer, het wordt nu tijd, wellicht, U aan te roepen Men weet niet goed De vrees voor 't einde blijft bestaan. De dood vergeet ons nooit. Men moet beproeven een al te grote doodsstrijd te ontgaan.

De dood doet de arme mens naar vrome leugens zoeken. De stervenden die roepen, werden eerst geboren, Gij waart steeds, onverstoorbaar, in uw rol van God, De Zoon des Mensen, vond, tot hier, de liefste logen.

Hij wist de dood, zei men, zo stervend te bestrijden, hij overwon de dood en wat niet meer? Het blijft een aaklig iets, te hijgen en verstijven. Het blijft een aaklig iets, naar 't eigen hart te luistren, te weten dat men dood is, als het stil blijft staan. De spierknobbel met kleppen waardoor 't bloed moet spuiten, die rustloos vijftig, zestig jaar kan slaan, en soms opeens uiteenspat, als een vat in duigen.

Tegen de vijf die suffend, zat van dagen, gelijk een nachtkaars uitgaan, opgebrand, zijn honderd die gefolterd in hun doodszweet baden. De dood is niets misschien, het doodgaan alles. En zij die de englen zien, een glimlach op 't gelaat, en zij die vol berusting in het niet-zijn vallen, zij maken wat zij kunnen van hun poovre staat.

Het blijft de wrede strijd van duive tegen valk. Ik had een vriend, o Heer, wiens hart was uitgezwollen tot bijna driemaal, de omvang van een mensenhart, men heeft hem, toen hij sterven ging, bevochten, hij wou zijn hoofd in twee slaan om de barst, het trage barsten van dat hart niet meer te volgen.

Ik had een andre vriend die met verrotte longen trotseren moest het vlijmen van de scherpe kou, in een verlaten tuin, waar ongestoord het domme systeem zijn vreugde wurgde en niet verjagen zou de dood die eens zijn moeder meegaf aan haar jongen.

Het is voorwaar geen wonder als de rede ons bij de doodgedachte dringt naar zelfmoord. Het mes van Jack the Ripper was een zegen, o, onvoorziene dood die nauwelijks stoort! De meesterlijke moord zij grotelijks geprezen. Want zelfmoord, Heer, is moeilijk, wil niet altijd slagen, Cleopatra en de adder waren beiden sterk, het gif van Mithradates deed hem angstig braken, een slaaf, met beevrig zwaard, volbracht het werk. Een zelfmoord is verzekerd tot de keus van 't wapen.

De dood is vriendlijker, wellicht, in de ongelukken die dagelijks de brave burger grieven: De kleine meisjes die door de ijslaag schoten, wier doodskreet tot een sliertje stroom bevroos en naar wier lijkjes niemand heeft gedoken, het kind uit de achterbuurt dat achteloos met kokend water, telkens weer, wordt overgoten. Bepaald, de dood is vriendlijker voor de arme mensen, zij sterven makkelijker, zijn meer met hem vertrouwd.

Hij geeft ze lachjes, knipoogjes en wenken, de vrees voor wat men dikwijls ziet, verflauwt. De dood lijkt haast een doel, voor hen die dood zich werken. De dood is de gezel der lange wintermaanden, plichtmatig, zoals zij, voor de armen op het land. Zij zwoegen rustig voort, zij strooien nieuwe zaden, en rustig, als een veldbloem door een kinderhand, plukt hij een zwoeger weg van de omgeploegde aarde.

De dronken vagebond, die lacht onder het kwijlen, en kwijlend lachend loopt onder een volle trein, de blinde bedelaar, te oud om te overlijden, die op een heldre nacht zijn nek breekt zonder pijn, het is de moeite niet naar zo'n dood om te kijken.

De werklijk harde dood daalt neer in verenbedden, en vlijt zich lang en zwaar tegen een zachte borst, en kust een zachte mond om 't aadmen te beletten, en knijpt een zachte keel die nauw en gloeiend wordt, en luistert naar het hart dat zich nog blijft verzetten.

Een dood die tellen mag, is wulps als een hectaere, doch traag en zeer ervaren als een succubus. Hij snuift de droppen zweet in die op 't voorhoofd paarlen en drinkt de laatste adem met een diepe kus.

Hij is volmaakt beleefd en kondigt zijn bezoeken soms weken lang vooruit zijn uitverkoornen aan, die hem verkiezen, iedre fase liever proeven dan rap en onverhoeds het leven uit te gaan.

Hij geeft hun tijd, o Heer, U vlijtig aan te roepen. Gij, Heer, Gij zijt in staat hen eeuwig te verderven! Het is geen klein verschil. Een ziel van stoom kastijden wanneer het lijf van vlees sinds eeuwen is verrot, het is wat anders nog dan 't schenden van wat lijken, het is het waarborgsmerk van een heel ware God.

Een werk zo groots, o Heer, geen epos kan 't beschrijven. Zij hebbe' elkaar vermoord om U, Heer, te verdienen, het zondig vlees gekerfd, geradbraakt en verkoold. Groot is, goddank, de schaar der liefdevolle lieden die zacht de poten breken van het schaap verdoold, en lang voor 't stervensuur uw paradijs verwierven. Verwonder U dus niet wanneer zij daaglijks janken, zij die U vrezen 't zeerst, zijn ook Uw ware trouwen.

Tussen de man die meent alleen te mogen danken en hij die U slechts roept in 't klamme doodsbenauwen, tussen die schobbers, Heer, zijn duizend overgangen. En als ik minder bid dan de echte katholieken, of de echte protestanten, die 't niet minder doen, het is om van een schaars gebed tienvoudig te genieten en uit bescheidenheid. Het afgeblaat sermoen, ik ben er zeker van, is niet naar uw believen.

Ik heb U, Heer, naar 'k hoop, ditmaal met recht gebeden, ik ben geen twijfelaar, Heer, voorwaar geen twijfelaar! De twijfel is te slim en hindert mijn geweten, ik heb niets uit te staan met deze handelswaar, als zij die koster zijn en Urbanus heten. Heb ik gezondigd tegen 't tweede der geboden? Ik riep U met in mij het schroeiendste venijn dat ooit uit mensenhart vervloeide in mensenwoorden, de vrees, de grote vrees in 't afgeschuurd refrein: De dood, de dood, de dood, het doodgaan, en de doden.

De foltering vooraf is langer aan de orde, en iemand die, als Job, ontzaglijk blasfemeert, kan zeggen: Zend mij een leugen, Heer, als ik met hem zal strijden, een leugen, groot als de ernst die 'k in deez' verzen deed. Van Anton Korteweg Crematorium Je gaat er met de bus of tram naar toe en volgt vandaar de richtingsbordjes maar. Gebeurt het goed, kom je er met een kerst- gevoel of zoiets moois getroost vandaan. Het is heel erg maar ook weer niet zo erg. Bedenkt bij onweerstaanbaar opkomend verdriet; Die hebben ze- mij hebben ze nog niet.

Jullie hebben playboystickers, bont aan 't stuur en het kost allemaal niet duur qua geld. Wij hebben OV-jaarkaart, samsonite, We hebben leren lullen, uw vrouw genaaid. We worden leidinggevend, management, Dus raak er maar aan gewend. Ik hou van die geur, die teksten op de deur. Zie ik hem open staan dan moet ik altijd gaan Oh doe de bril omhoog want ik zit ook graag droog Zeg ga mee naar de plee ik zwijmel bij 't idee "-D-E--K-E-L-D-E-R--Z-I-N-G-T-" Geile Marijke Geile Marijke wij zijn de rasechte hoeren We neuken met alle boeren en we zijn ontzettend gei-ei-eil Het kan ons niks verdomme hoeveel er in ons klaarkomme Het is een voorrecht hoer te wezen In ons onvolprezen neuksysteem, hé, neuksysteem, hé, neu-eu-euk systeem.

Nooit, nooit, zullen wij verkeren. Nooit, nooit, nemen wij een man. Laten de heren zichzelf maar masturberen. Wij zijn de hoeren van het vrijgezellenplan Maar de pooier kwam voorbij en lachte tegen mij Met zijn pik in zijn hand komt hij door het ganse land Het kan ons niks verdijen op hoeveel kerels we rijden Het is een voorrecht hoer te wezen In ons onvolprezen neuksysteem, hé, neuksysteem, hé, neu-eu-euk systeem.

Oh mijn Marietje, wat is dat? Heb je er haar op? Dat is mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met mijn vinger in mijn hol. En we gaan steeds lager, we gaan steeds lager. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi neusje. Dat is mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met twee vingers in mijn hol.

Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi mondje. Dat is mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met drie vingers in mijn hol. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je mooie borstjes. Dat is mijn melkfabriek, mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met vier vingers in mijn hol.

Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi buikje. Dat is mijn kinderfabriek, mijn melkfabriek, mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met een fuistje in mijn hol. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi hmm. Kom je er klaar op?

Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, waar is Berend Botje gebleven? Hij is niet hier, hij is niet daar, hij is naar Amerika! Amerika, Amerika, driemaal in de rondte van je hopsasa. Heb je al gehoord van de Zeven, de Zeven Heb je al gehoord van de Zevendronk Ze zeggen dat hij niet zoep'n kan, maar hij kan zoep'n als een echte man en dat is één Da hat schon mancher braver Mann Eins, zwei, saufen!

Oder ich fall' um, juchhé! Trink, trink Brüderlein trink! Lass doch die Sorgen zu Haus! Zieh doch die Stirn nicht zu Graus. Ein Prosit, ein Prosit, Der Gemütlichkeit!

He's no fucking use to anyone, He's no fucking use at all! But now I'm returning with gold in great store, And I never will play the wild rover no more. And it's no, nay, never, No, nay, never no more, I will play the wild rover no never no more. Roll me over, lay me down and do it again Roll me over in the clover Roll me over, lay me down and do it again Oh, this is number two And my hand is on her shoe Refrein: Oh this is number three And my hand is on her knee Refrein: Oh, this is number four And we're rolling on the floor Refrein: Oh, this is number five And the bee is in the hive Refrein: Oh, this is number six And she said she liked my tricks Refrein: Oh, this is number seven And we're in our seventh heaven Refrein: Oh this is number eight And the nurse is at the gate Refrein: Oh, this is number nine And the twins are doing fine Refrein: Oh, this is number ten, And we're at it once again Refrein: You can tell by the smell That she isn't very well When the end of the month comes around Bed!!!

You can tell by the bed That her little pussy's wet When the end of the month comes around So say, hi hi ho to the tampax-factory, Shout out your orders loud en clear, Small, medium, large, junior-size and extra large That's why, I love my wife Yes I do, yes I do I love her dearly I love her hole she pisses through Yes I do, yes I do I love her tits Tittlydits, tittlydits and her big brown ass-hole I eat her shit Grobble, grobble, grobble, grobble, with a rusty spoon, with a rusty spoon.

Swing low, sweet chariot, coming for to carry me home. I looked over Jordan, and what did I see? Coming for to carry me home.pijpen beffen neuken kut met veel schaamhaar

De kogel is door de kroeg. In het land der malt is Lingens koning. Hij heeft zijn ziel aan de Amstel Malt verkocht. Kleine pulletjes hebben grote oren. De regels aan z'n laarsje lappen. Vechten tegen de bierkaai.

In de kroeg is een daalder een pilsje waard. Bier om bier, malt om malt. Het bier wordt nooit zo koud gedronken, als hij wordt getapt. Met een krat bier in huis vallen. Een ezel drinkt niet twee keer van dezelfde malt. Van de malt in de Lingens geraken. Met z'n neus in de schuimkraag vallen. Zelfs de beste drinker verslikt zich weleens. Bier heelt alle wonden. Een pilsje in de kraag vatten. Bier naar de tap dragen.

Bier maakt de man. Bier verzoet de arbeid. De pils uit de tap kijken. Bier is een goede dienaar, maar een slechte meester. Lekker bier wordt veel getapt. Eens gedronken blijft gedronken. Hij heeft te diep in het glas gekeken. Beter een goed café om de hoek dan een verre brouwerij. Al het goede komt uit de tap. Waar bier is, is schuim. Hier verdrinken er meer in het glas dan in de zee. Eigen tap is goud waard. Roet in het bier gooien. De beste zuiplappen zitten thuis. Men drinkt het biertje nooit ver van de tap.

Hij groeit op voor galg en krat. Wie het bier niet kent, drinkt het niet. Wie het laatst drinkt, lacht het beste. Nu heb je de pinten aan het dansen. Op de verkeerde kruk gezet worden. Over het glas getild worden.

Achter het glas drinken. Bier goed, al goed. Wie het bier lust, drinke het op. Van een fles een vat maken. Hij heeft drie biertjes in één glas. Je vangt meer alcoholisten met bier, dan met ranja. Iemand een malt aannaaien. Alle wegen leiden naar de kroeg. Bier maakt meer goed, dan vrouwen kapot kunnen maken. Voor het tapje gehouden worden. Wie goed doet, bier ontmoet. Wie bier zaait, zal whisky oogsten.

Zo dom als een maltdrinker. Het schip verging met man en bier. Bier in de wonden strooien. Naast de tap zuipen. Bier regeert met ijzeren hand. Als twee zuiplappen vechten om een pint, gaat de derde ermee aan de haal.

Ter land, ter zee en in de kroeg. Als je van zwemmen slank wordt, wat doen walvissen dan verkeerd? Als maisolie van mais wordt gemaakt, hoe zit het dan met babyolie? Als superlijm werkelijk alles vastlijmt, waarom dan niet de binnenkanten van de tube? Waarom moet je om een waarzegger te bezoeken een afspraak maken? Als het vandaag 0 graden is en morgen wordt het 2x zo koud, hoe koud wordt het dan morgen? Waarom worden mensen meteen geloofd als ze zeggen dat er aan de hemel biljoen sterren zijn, maar als je ze vertelt dat de deurpost pas geverfd is moeten ze voelen?

Waarom bestaat citroenlimonade voor het grootste gedeelte uit kunstmatige middelen en zit er in afwasmiddel echte citroen? Leven getrouwde mensen langer of vinden ze dat alleen maar?

Met welke snelheid wordt het donkerder? Hoe pak je piepschuimballen in als je ze wil opsturen? Is er een ander woord voor synoniem?

Als een schizofreen persoon met zelfmoord dreigt, kan hij dan wegens gijzeling veroordeeld worden? Waarom wordt er geen kattenvoer met muissmaak verkocht? Hoe zouden stoelen eruitzien als onze knieën aan de andere kant zaten?

Waarom loopt je neus, terwijl je voeten ruiken? Waarom gaan vrouwen nooit alleen naar het toilet? Als niets in een teflonpan plakt, hoe zit teflon dan vast aan de pan? Waarom heeft een tankstation dat 24 uur per dag open is een slot op de deur? Waarom worden voor ter dood veroordeelden in de VS steriele naalden gebruikt? Waarom staat er een uiterste verkoopdatum op een beker zure room?

Hebben blinde eskimo's blinde geleidesledehonden? Waarom zitten er in vliegtuigen zwemvesten en geen parachutes? Hoe komt de bestuurder van de zoutstrooiwagen op z'n werk? Waarom drink Bin Laden geen blikjes Cola? Als ie een blikje openmaakt hoort hij steeds: Petra is een paar dagen van huis geweest om haar zieke moeder te verzorgen. Als ze weer thuiskomt, zegt haar zoontje Bobbie tegen haar: Mamma, zal ik jou eens iets vertellen? Gisteren zat ik in jullie slaapkamer onder het bed te spelen en toen kwam pappa met de buurvrouw binnen.

Ze waren allebei naakt. De buurvrouw ging in bed liggen en pappa kroop op haar en Herma legt haar hand op de mond van Bobbie en zegt: Wacht tot je vader thuiskomt en vertel hem dan precies wat je gezien hebt. Een paar uur later komt Herma's man thuis en ze roept hem toe: Bij jou blijf ik niet! Vraagt de man verbaast. De buurvrouw ging in bed liggen en pappa kroop op haar en toen deden ze precies het zelfde wat mamma met oom Jan deed toen pappa vorige zomer op zakenreis was!

Jantje ligt al een paar dagen 's avonds op bed te luisteren naar zijn vader en moeder die flink wat herrie maken. Hij vraagt zich af wat er daar allemaal gebeurt. De volgende avond denkt hij als hij al boven is: Ik ga onder het bed liggen van vader en moeder, uiteindelijk komen vader en moeder naar bed en dan begint het waar hij op heeft liggen wachten. Vader en moeder gaan flink te keer en het duurt niet lang of moeder gilt: Vader doet het condoom af en gooit het op de grond.

Jantje ziet dat en begint te janken en te janken. Vader en moeder kijken verschrikt op en om zich heen waar Jantje is. Uiteindelijk vinden ze hem onder het bed en vragen hem waarom hij zo jankt.

Jantje antwoordt al snikkend: Jullie eten allemaal pruimen en worstjes en ik krijg alleen de velletjes! Een moeder brengt 's morgens haar dochtertje naar school. Onderweg zien ze in een wei een groot paard met daaronder een grote lul. Het meisje kijkt daarna en vraagt aan haar moeder: Een man komt bij de dokter om de uitslag van een onderzoek op te halen, zegt die arts: Wanneer weet je dat je Barbie ongesteld is?

Dan zijn al je tic-tacs verdwenen. Wat is de definitie van de perfecte minnaar? Blind en toch geen hond! Twee dwergen gaan met twee hoeren mee naar een hotel. En ze gaan per stel in een kamer. En het lukt die ene dwerg niet om een erectie te krijgen. Maar in de kamer ernaast hoort hij die andere dwerg steeds roepen: De volgende morgen spreken die twee dwergen elkaar voor het hotel. En die ene dwerg vertelt dat het bij hem alleen maar bij een beetje voelen en knijpen is gebleven.

Een man komt thuis van de dokter en zegt tegen zijn vrouw: Waarop zijn vrouw zegt: Hij vroeg zijn zoontje om een oogje in het zeil te houden en ging naar huis voor een kopje koffie.

Toen kwam ook net de dominee langs en daarmee zat hij te praten toen zijn zoontje binnenkwam en brulde; 'De stier neukt nou de zwarte", De stier neukt nou de zwarte'. Jongetje ", zei de boer boos, "Je ziet toch dat de dominee er is,dan kan je die taal toch niet gebruiken. Als je tegen me had gezegd ; "de stier verrast de zwarte"dan had ik het net zo goed begrepen en de dominee had die smerige taal niet hoeven aanhoren. Nou ga terug en kom vertellen wanneer de stier klaar is".

Een paar minuten later komt het jongetje hijgend aangerend ,duidelijk opgewonden. De boer, om smerige taal te voorkomen , onderbreekt hem meteen. Op een avond hoort Jantje een vreemd geluid vanuit de slaapkamer van zijn ouders. Hij kijkt door het sleutelgat en zegt: Een groep lilliputters besluit op reis te gaan met een touringbus.

De gemiddelde grootte van het groepje ligt rond de 1 meter. Alleen de chauffeur heeft een normale gestalte. Op een dag, bij het doorkruisen van het Vlaamsche Land, bemerken de Lilliputters plots een café.

De reisleider stapt naar voren en fluistert in de chauffeur zijn oor: Ziet u, als wij onverwacht binnenkomen, dan worden wij zeker uitgelachen! Het duurt dan ook enige minuten voor hij wederom op de bus stapt en de reisleider toespreekt: Al de Lilliputters springen recht van hun stoel en rennen allemaal het café binnen en dansen en hossen meteen het café in het rond.

Die ene zatte bezoeker komt na enkele minuten van de toilet af. Hij klemt zich vast aan zijn kruk en probeert zich van zijn eerste indruk te vergewissen. Tenslotte wenkt hij de cafébaas en fluistert tegen hem: Hoe noem je een vrouwelijke elektricien?

Drie aankomende ingeneurstudenten discussiëren over de vraag; wie heeft het menselijk lichaam ontworpen? Vacuum Salesman An enthusiastic door-to-door vacuum salesman goes to the first house in his new territory. He knocks, a real mean and tough looking lady opens the door, and before she has a chance to say anything, he runs inside and dumps cow patties all over the carpet. He says, "Lady, if this vacuum cleaner doesn't do wonders cleaning this up, I'll eat every chunk of it.

Canibals There were three guys who were lost in the forest when they met some cannibals, and the leader of the cannibals said to each of them "bring back 10 pieces of the same type of fruit and I will let you go.

Then the second guy comes back with ten berries and he too is told of the procedure so he thinks "this should be easy" so he starts and then he burst out laughing, he too was killed and the first guy and the second guy meet in heaven and the first guy said "why did you laugh you were almost free! Een Nederlands koppel probeert al jaren vruchteloos een kind te krijgen.

Ze consulteerden reeds allerhande specialisten in heel het land, lieten alle mogelijke analyses doen enz Op een dag raadt een kennis hen een geniale wonderdokter uit de Verenigde Staten aan die de reputatie heeft dat hij mirakels kan verwezelijken. Dus, 't koppel vertrekt op staande voet naar de VS om een consultatie vast te leggen.

Op de afgesproken dag verschijnen ze in de spreekkamer. Er is wel een klein probleem De dokter wil alles onderzoeken, dus wil hij hen eerst eens in actie zien om te achterhalen of het probleem daar soms kan liggen. Dus hij gebaart aan het koppel dat mogen 'beginnen'. Na enige schaamte, beslist het koppel dan uiteindelijk om 'aan het werk' te gaan. De dokter slaat hen een ogenblik met gekruiste armen gade, staat vervolgens op om hen langs alle kanten eens goed te bekijken en roept op een bepaald moment: Hypertevreden keert het koppel naar Amsterdam terug, haasten zich naar de dichtstbijzijnde apotheek en vragen aan de apotheker: Komt me helemaal niet bekend voor ook.

Een vader en moeder vinden dat de penis van hun 8-jarig zoontje nogal aan de kleine kant blijft en besluiten met het mannetje naar de dokter te gaan. Ze leggen hun vraag uit aan de dokter, waarop de dokter het mannetje onderzoekt. Zorg er voor dat hij 's morgens veel geroosterd brood eet, dan komt alles goed. Even later komt het mannetje naar beneden om te ontbijten.

De moeder begroet haar zoontje, wijst naar de gigantische stapel en zegt: Waarvan wordt een houten been gemaakt? Ik, de penis, verzoek bij deze om een salarisverhoging en wel om de volgende redenen: Beste Penis, Nadat we uw verzoek doorgenomen hebben en de door u aangevoerde argumenten in overweging hebben genomen, heeft het managementteam besloten Uw verzoek te weigeren, en wel om de volgende redenen: Met vriendelijke groet, Het managementteam.

Weet je wanneer het koud is? Als je tegen een boom staat te pissen en het daarna moet afbreken. En weet je wanneer het ècht koud is? Als je thuis pas merkt dat je twee centimeter te ver hebt afgebroken. Waarom heeft een vrouw geen horloge nodig? Er zit toch een klokje op de magnetron!

Hoe noem je beffen bij een vrouw die net bevallen is? Een banaan en een vibrator liggen op een nachtkastje. Zegt de banaan tegen de vibrator: Is dit je eerste keer ofzo? Er komt een Belg bij een paardenverhuurbedrijf. Drie Surinamers en drie Antillianen gaan samen met de trein op stap. De drie Antillianen kopen elk een ticket aan het loket en de drie  Surinamers kopen er samen maar één. De Antillianen zijn verwonderd hoe gaan jullie dat doen brother  Vraagt een van de antillianen?

Je zult wel zien swa, antwoorden een van de Surinamers. In de trein komt de conducteur op hun coupé afgelopen. De drie Surinamers gaan samen op één toilet. De conducteur  controleert de kaartjes van de Antillianen en alles is ok. Dan komt hij bij het toilet aan en klopt op de deur. De Surinamers  schuiven hun ticket onder de deur en de conducteur controleert het  en schuift het terug onder de deur. De volgende dag nemen ze samen de trein terug. De Antillianen kopen samen één ticket maar de Surinamers kopen er  geen.

De Antillianen vragen verwonderd hoe gaan jullie dat doen swa? Jullie zullen het wel zien swa antwoorden een van de Surinamers. Eenmaal in de trein komt de conducteur op hun coupé afgelopen. De drie Antillianen gaan samen op één toilet. De drie Surinamers gaan ook samen op één toilet, maar de laatste  surinamer klopt op de deur van de Antillianen waarop de Antillianen  hun ticket onder de deur door schuiven.

Doctor Dave slept with one of his patients and felt guilty all day long. No matter how much he tried to forget about it, he couldn't. The guilt and sense of betrayal was overwhelming. But every once in a while he'd hear an internal, reassuring voice that said: You aren't the first doctor to sleep with one of their patients and you won't be the last.

Hoi, mijn naam is Basmati Kasaar. Ik lijd aan zeldzame en dodelijke  ziektes , zwakke scores op eindexamens, extreme maagdelijkheid,  angst om gekidnapt te worden en geëxecuteerd door een anale  elektroshok en schuldig aan het niet forwarden van een 50  biljoental stomme kettingbrieven, mij toegezonden door mensen die  er in geloven dat als je ze doorstuurt, er genoeg geld kan  verzameld worden voor een arm klein 6-jarig meisje met een tepel op  haar voorhoofd, om deze te laten amputeren voordat haar ouders haar  verkopen aan de reizende freakshow.

Geloof je nu echt dat Bill Gates jou en iedereen naar wie je deze  mail doorstuurt dollar zal geven? Wat is je IQ? Nee, ook geen MP3-speler Als ik deze pagina naar beneden scroll en  een wens maak, word ik gepakt door alle PlayGirlmodellen op aarde!

Dus in feite is deze boodschap een BIG FUCK YOU  aan alle mensen die niet beters te doen hebben dan mij dergelijke  stomme kettingmailforwards door te sturen of mij de zoveelste keer  te waarschuwen dat Hotmail, Yahoo! Waarschijnlijk zullen de kwade Kettingbriefgeesten onder mijn bed  komen kruipen en me in mijn slaap betoveren omdat ik een  kettingbrief, opgestart door Jesus himself in het jaar 20, naar  Zijn land gebracht door enkele gefrustreerde pelgrims, en als hij  het jaar haalt, zal het verschijnen in het 'Guinnes Book Of  World Records' voor de langst durende onbeschaamde dwaasheid.

Als je me iets wil forwarden, dan liefst iets op zijn minst een  'beetje' amusant. Ik heb zodanig veel 'send this to 50 of your  closest friends, and this poor, wretched excuse for a human being will somehow receive a nickel from some omniscient being' gehad dat het mij ferm tot hier zit.

Ik geef gene fok!! Komaan, toon een  klein teken van intelligentie, en denk er eens over na wat je  eigenlijke bijdrage is in het leven voor het zenden van al die  forwards. En dan nog eens de kans dat het je populariteit een  enorrrme deuk geeft. Oké om je je nu schuldig te laten voelen, moeten we dit doen: Eerst en vooral, indien je dit niet doorstuurt naar mensen in  de volgende 5 seconden, zul je verkracht worden door een geflipte  geit en uit een hoog flatgebouw in een grote mesthoop gesmeten  worden.

Omdat DEZE mail niet is zoals al die fakemails, deze is waarheid!! Dan zal 1 persoon pissed op u zijn  voor het sturen van een stomme kettingmail. Slaap je op je buik? Mag ik er dan op slapen? Heb je een kwartje, dan kan ik je moeder opbellen en haar bedanken. Helaas, ik moet je arresteren, je hebt mijn hart gestolen. Jouw vader moet een dief zijn; hij stal de sterren uit de hemel en  stopte ze in jouw ogen.

Ben je in voor een spelletje amandel-tennis? Je lacht zo leuk, doe het nog eens. Mag ik jou wat vragen? Hoe vind je mijn nieuwe schoenen? Mag ik je telefoonnummer? Ik maak een telefoonboek. Volgens mij hoef je nooit moeite te doen om iemand te versieren. Hoe wil jij je eitje bij het ontbijt?

Vind je het erg als ik verliefd op je word? Ik ben erg verlegen, Kun jij het gesprek niet beginnen? Mag ik even met je praten, nee ik zal je niet proberen te versieren. Ik weet zeker dat ik morgen de hele dag aan jou denk. Heb je je EHBO-diploma, wil je mijn pols dan even voelen? Want  telkens als jij voorbij loopt, gaat' ie sneller kloppen.

Dat jasje zou goed staan op mijn slaapkamervloer. En hoe is dat, om zomaar uit de hemel te komen vallen? Jij naar de jouwe, ik naar de mijne. Ik ben tegen zinloos Als je 8 jaar, 7 maanden en 6 dagen zou schreeuwen, heb je genoeg geluidsenergie geproduceerd om een kop koffie op te warmen. Niet echt de moeite dus. Dat begint er al meer op te lijken. In mijn volgende leven wil ik varken worden.

Hoe zijn ze hier achter gekomen? Ik wil het ook eigenlijk niet weten. Ik kan nog steeds niet uit over die varkens. Trouwens niet thuis proberen. Dus daarom glimlachte Flipper altijd zo! Maar varkens krijgen orgasmes van 30 minuten.

Als je tweehandig bent, mag je het verschil dan delen? Je moet toch wat te onderzoeken hebben? Wat valt er zoal te proeven op een rivierbodem? En waarom een varken? Daarna sterft hij door verhongering. De vrouwtjes geven dus aan seks te willen door de kop van zijn romp te trekken. Schat, ik ben thuis. Ik wil in mn volgende leven nog steeds varken zijn. Dat is net zoiets als die meervallen. Ik ken enkele mensen bij wie dat ook zo is. Na dit alles gelezen te hebben is dit alles wat ik te zeggen heb: Op een zondagmiddag komt de zoon des huizes naar pa toe en vertelt hem dat  hij homo is.

Het huis was te klein op dat moment, waardoor de andere zoon  begint te huilen. Afgelopen jaar stonden we aan de rand van de  afgrond maar sindsdien hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt! Nu de politie nog. Brief van een studente Liefste mama en papa,. Ik zit nu zo'n drie maanden aan de universiteit, en ik weet dat ik te   weinig  contact heb gehouden. Daarom wil ik jullie nu alles vertellen wat me ondertussen overkomen is. Zorg er, voor jullie verder lezen, best voor dat jullie even niet gestoord  worden.

Eigenlijk gaat alles prima. Alleen heb ik enkele weken geleden een hersenschudding opgelopen op een   feestje, maar dat kwam gewoon door die verkeerde pillen die die jongen me   gegeven had, maar daar herinner ik me allemaal niet meer zoveel van, en   mijn  kleren heb ik bijna allemaal weer teruggevonden, dus maak je geen zorgen.

Gelukkig hoefde ik niet naar het ziekenhuis en heb ik nu nog maar een paar   keer per dag hoofdpijn. Ik had eerst last van het lawaai in het   studentenhuis, maar nu logeer ik bij een lieve jongen die in het   benzinestation om de hoek werkt. Hij is echt een schat en we willen gaan trouwen.

Een datum is er nog niet,   maar ik wil niet te lang wachten anders zie je te veel dat ik zwanger ben. Ja, mama en papa, ik krijg een kindje, en het gaat prima. Ik voel me wel   soms wat moe, waarschijnlijk door de medicamenten die ik moet nemen. Die zijn tegen een infectie die ik dom genoeg van Abdul, mijn vriend, heb  overgenomen, maar dat is niet zijn schuld, ik had beter moeten uitkijken. Jullie zullen Abdul vast geweldig vinden. Hij heeft geen opleiding gehad   maar hij is heel ambitieus en hoopt binnenkort zijn eigen bezinestation te  openen, als we tenminste dat geld kunnen lenen op mijn naam.

Dat is toch stom he, alleen maar omdat hij geen nederlander is en eens een   keertje in de gevangenis heeft gezeten komt hij niet voor een lening in  aanmerking. Volgens mij is dat toch discriminatie. Hij is ook geinteresseerd in politiek en is lid van drie Marokkaanse  organisaties, maar daar weet ik niet zoveel van, want ik moet altijd even  weg wanneer ze bij elkaar komen.

Eergisteren ben ik hem gaan ophalen van het politiebureau, en het was  geweldig hoe hij met zijn argumenten drie agenten tegelijk stil kreeg.

Hij  is heel trots op mij, en hij zegt dat ik met mijn hoofddoekje ja, dat moet  nu eenmaal veel knapper ben dan de andere vrouwen die hij heeft gehad. Zo, nu jullie weten wat er allemaal had kunnen gebeuren wil ik nog even  kwijt dat ik geen pillen, hersenschudding, vriendje, baby of ziekte heb. Ik heb wel een 4 voor sociologie en een 5 voor geschiedenis en filosofie en  ik wilde jullie gewoon duidelijk maken dat dat geen ramp is.

Hoe noemen ze in België een aambei? Hallo, Ik ben een buitenaards wezen. Maar ik heb me vermomd als jouw computermuis. Op dit moment bevredig je mij met je hand. En ik weet dat jij het ook lekker vindt Indien u 's morgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 's avonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn. Een man moet dringend naar het toilet in een chic restaurant. Helaas zijn alle deuren bezet.

De maitre d'hotel, een begrijpend  man, stelt daarom voor om de damestoiletten te gebruiken. Maar, zegt hij, een goeie raad: Gelieve deze in geen geval te gebruiken want ze zijn exclusief g ereserveerd voor de dames. Beloofd, beloofd, dank u wel. En de man verdwijnt door de deur. Eens zijn dringendste behoeften voldaan, gaat zijn aandacht toch  naar de geheimzinnige knoppen.

En zijn nieuwsgierigheid haalt het. Mijn God, denkt hij, de vrouwen worden hier nogal verwend. En  ondertussen heeft hij reeds op de knop WP gedrukt. Hij wordt wakker in een  hospitaalbed. Verward en beduusd belt hij om de verpleegster. Wat is er toch  gebeurd? Maar alles, elke knop bezorgde me zeer  aangename gewaarwordingen Enfin u vindt uw  penis  onder uw hoofdkussen.

Wat is het toppunt van Evolutie? Een ringslang met 75 verschillende beltonen. Bush en Powell zitten in een bar. Een man komt  binnen en ziet de twee zitten, en zegt: Bush draait zich om naar Powell en zegt: Een vrachtwagenchauffer ziet langs de kant van de weg een hele mooie vrouw, die staat te liften.

Hij stopt en laat de vrouw instappen. Als ze weer rijden bekijkt hij de vrouw eens goed. En dat ziet er heel goed uit; kort rokje, cup D, ongeveer 20 jaar.

Opeens begint ze haar blouse open te knopen. Even later voelt hij haar hand op zijn knie. De chauffeur heeft moeite om zijn aandacht bij de weg te houden.

Dan voelt hij dat haar hand zijn gulp begint open te knopen. De chauffeur kan amper de aandacht op de weg houden. Na ± 5km  zit er een scherpe bocht in de weg.

Maar de chauffeur is meer met de mooie vrouw bezig dan het verkeer en rijdt van de weg en komt tot stilstand tegen een boom. Hij kreunt vreselijk en houdt zijn handen op zijn kruis. Zegt een politieagent tegen de chauffeur: Met de vrouw in de boom is het veel erger. Lopen twee 'nullen' door de Sahara. Komen ze een 'acht' tegen. Zegt die ene nul tegen de andere: A little old lady went into the Bank of Canada one day carrying a bag of money.

She insisted that she must speak with the president of the bank to open a savings account because, "It's a lot of money! The bank president then asked her how much she would like to deposit.

The president was of course curious as to how she came by all this cash, so he asked her, "Ma'am, I'm surprised you're carrying so much cash around. Where did you get this money? What kind of bets? You can never win that kind of bet! That night, the president got very nervous about the bet and spent a long time in front of a mirror checking his balls, turning from side to side, again and again.

He thoroughly checked them out until he was sure there was absolutely no way his balls were square and that he would win the bet. The next morning, at precisely She introduced the lawyer to the president and repeated the bet: The little old lady peered closely at his balls and then asked if she could feel them. The president asked the old lady, "What the hell's the matter with your lawyer? De theorie van een ultieme levensloop; Het meest oneerlijke aan het leven is de manier waarop je eindigt!!!

Ik bedoel, ok, het leven is hard, het kost je je leven en wat krijg je op het eind ervan? Daarom denk ik dat het leven eigenlijk andersom zou moeten zijn, ongeveer zo Eerst ga je DOOD, dan heb je dat alvast achter de rug. Dan breng je een aantal jaren door in het bejaardetehuis. Een beetje Bingoen en kaarten. Je gaat steeds beter zien, horen en krijgt zo langzamerhand een beetje haar, zelfs je echtgeno o te gaat er weer een beetje fatsoenlijk uitzien, wat weer gevolgen heeft m.

Er wordt goed voor je gezorgd tot je er op je 65e uit wordt gegooid omdat je te jong bent. Je begint rustig aan met veel vrije dagen en naarmate je langer werkt wordt je alleen maar minder gestrest. Je seksuele gevoelens spelen nog meer op nu het lichaam van je levenspartner steeds goddelijker vormer begint aan te nemen. Na een jaartje of 40 te hebben gewerkt ben je jong genoeg om een beetje de beest uit te gaan hangen.

Aan school hoef je nog niet te denken. Je gaat elk weekend feesten, probeert alcohol en drugs uit, want over 25 jaar is het toch allemaal afgelopen.

Je neemt lekkere vakanties naar Spanje en gaat iedere winter apres skien, want je hebt 40 jaar een goede baan gehad en dus geld zat. Je gaat je verder bekend maken met de alcoholische drankjes en XTC-tjes. Leren en huiswerk maken?

Je hoeft je toch niet meer te gaan werken. Op je 12e ga je naar de baisschool. Je hebt geen enkele verantwoordelijkheid en je kan zoveel spelen als je wilt. Dan wordt je BABY, je wordt aan de lopende band geknuffeld en vertroeteld en teslotte kruip je lekker in een jonge vrouw. Je brengt je laastste 9 maanden zwevend door.

Nou als dat geen fijn leven is Beter een gat in je klomp, dan een klomp in je gat. Bezoek brengt altijd vreugde aan, zo 't niet bij 't komen is, dan bij het gaan. De doorsnee Nederlandse vrouw heeft twee problemen: De beste manier om vuur te maken met twee stokjes is om te zorgen dat één van de twee een lucifer is.

De hevigheid van jeuk is omgekeerd evenredig aan de bereikbaarheid. De ouderwetse kerk gaf ons de doop, de huwelijksvoltrekking en de begrafenis, de moderne samenleving biedt ons de abortus, de echtscheiding en  hulp bij zelfmoord. Ik vergeet nooit een gezicht, maar voor jou maak ik graag een uitzondering.

Meisjes zijn net als domeinnamen: Voordat je kritiek hebt op de fouten van je vrouw moet je bedenken dat juist die eigenschappen er waarschijnlijk voor hebben gezorgd dat ze geen betere man kon krijgen dan diegene met wie ze getrouwd is. Wie het laatst lacht, is traag van begrip. Hoe maak je mensen gek?! In de lunchpauze ga je in je parkeerde auto zitten en richt een fohn op voorbijgaande auto's, om te kijken of ze vaart minderen. Roep jezelf op via de intercom en vervorm je stem natuurlijk niet.

Iedere keer dat iemand je vraagt iets te doen, vraag je: Moedig je collega's aan regelmatig stoelendans met je te doen. Ontwikkel een onnatuurlijke angst voor nietmachines. Stop drie weken lang koffie zonder cafeïne in het koffieapparaat. Als iedereen over zijn verslaving heen is, schakel je over naar espresso. Beantwoord alles wat iemand zegt met: Sluit alle zinnen af met: Verander de kleur van je monitor zodanig, dat de kleur de hele omgeving oplicht.

Blijf volhouden dat je dat prettig vindt. Gebruik nooit meer punten kommas en andere leestekens. Probeer zoveel mogelijk te huppelen in plaats van te lopen. Vraag mensen van welk geslacht ze zijn. Geef bij de Mc Drive praatpaal aan dat je, je bestelling absoluut wilt meenemen. Zing mee bij de opera. Ga naar een poezie avond en vraag waarom men niet rijmt. Draag de outfits de dag nadat je baas het gedragen heeft. Vooral leuk als je baas van het andere geslacht is! Stuur e-mail naar de rest van het bedrijf om ze te vertellen wat je aan het doen bent.

Als jullie me zoeken? Ik ben even naar het toilet. Hang een klamboe rond je werkplek. Vertel je vrienden vijf dagen van te voren dat je niet op hun feestje kunt komen omdat je niet in de stemming bent. Vraag aan iedereen of ze zwanger zijn. Liefst een keer of Wat ligt er tien centimeter onder de vrouwelijke navel? Een afkickcentrum voor stijfkoppen. Anders bleef iedereen zijn hele leven neuken.

Wat is een man met 2 vrouwen? Wat is een man met 1 vrouw? Wat is een man zonder vrouw? Je oren, om te kunnen horen of er niemand afkomt. Ze zijn beide vleesvervangend. Ze dienen allebei om een stijve in te steken. Aan het kinderzitje achterop z'n fiets. Ze mogen er allebei aan ruiken maar niet aankomen. Zet er een tepeltje op. Ze hebben alletwee zaad in hun bekske en strond op hun stokske.

Als 't afkomt is 't nat en heet en als 't weg gaat heeft 't uw huis en uwen auto mee. De postbode, hij rijdt van gleuf tot gleuf tot zijn zak leeg is.

Nee, maar Pamela Anderson heeft er twee. Ze passen beiden prima rond je lul en zitten in je portemonee. Wat wil jij van de Sint. Ik wil weleens haartjes tussen m'n benen. Wat denk je van een hele baard? Voordeel is dat je niet meer hoeft te flossen na het beffen. Nadeel is dat je d'r altijd naar school moet brengen! Het publiek van de Backstreet Boys. Schone luier omdoen en terugleggen in de wieg.

Dan kunnen de schaamluizen bungeespringen. Door gewoon een uur af te trekken. Uzelf aftrekken tot ge een breuk krijgt -Een man is met een hoer bezig. Zegt de man ineens: Hee gij hebt daar haar terwijl ze wijst naar de schaamstreek Meisje van Dat zult gij ook nog krijgen. Is dat niet lastig bij het poepen? Hier rust hij verder. Een blinde twee punaises geven en zeggen dat het zijn lenzen zijn.

Een olifant met watjes dood gooien en dan met een theelepeltje begraven. Een brommer heeft geen deuren. Verdomme, da's klein geschreven. Jodela -Een woord met heel veel a's: De Hollanders - Waarom kreunt een Hollander zo als hij klaarkomt?

Omdat hij weet dat het uit zijn eigen zak komt. Dan vonden ze geen drie wijzen -Hollandse jongen: Om te kijken of het lichtje uit is -Waarom neemt een Hollander een steen en een lucifer mee naar bed? Met de steen smijt hij het licht uit en met de lucifer controleert hij of het licht werkelijk uit is -Waarom glimlacht een Hollander als het bliksemt? Hij denkt dat hij gefotografeerd wordt -Wat is een vlieg in het hoofd van een Hollander?

Een ruimtevaarder -Hoe noemt men een hollander met zagemeel in z'n handen in de nieuwe spelling? Een knappe jongedame in de tram: Sam en Sara lopen door de Kalverstraat.

Opeens blijft Sara stilstaan voor een etalage. Vraagt Sam aan Sarah: Wat is het toppunt van lef? Een spookrijder proberen in te halen. Dan ziet hij bij een lantarenpaal een duidelijk stomdronken man staan. En toch moet er iemand thuis zijn want er brand nog licht boven!

Hoe gaat het ermee? Hij kan nog niet praten. Een man is al een tijdje werkloos en loopt over straat te slenteren als hij bij een winkel een bordje ziet hangen met "verkooppersoneel gevraagd". Hij gaat naar binnen en zegt tegen de baas: Dan komt er een klant binnen waarop de baas zegt: De klant zegt dat hij op zoek is naar graszaad want hij wil een gazon gaan zaaien. Hoeveel graszaad wilt u hebben, 1 kilo, 2 kilo? Dan zegt de baas "U treft het meneer!

Ik denk dat u die wel kunt gebruiken als het gras straks gaat groeien. Vervolgens zegt de toekomstige verkoper: Wat moet ik nou met een grasmaaier? Hoe minder van die beesten er zijn, hoe beter. Wat zei Adam toen hij Eva voor het eerst zag? Ik weet niet hoe lang dat ding wordt. Als de dierenarts de telefoon aanneemt, hoort hij een stem: Wilt u haar een spuitje geven zodat ze pijnloos inslaapt?

Je de temperatuur in Farenheit kunt berekenen door het aantal keer dat een krekel in 15 seconden tjirpt te tellen, en daar 37 bij op te tellen? Wat is een ander woord voor garderobejuffrouw? De ene vriendin vraagt aan de andere vriendin: Wat moet je altijd doen voordat je opstaat?

Ja, tis een diepe. Een Nederlander, een Duitser en een Belg houden een weddenschap wie van hen het langst in een kamer met een stinkdier kan blijven. Eerst gaat de Nederlander naar binnen. Na een half uur komt hij naar buiten gerend en valt bewusteloos neer.

Dan gaat de Duitser naar binnen. Na een uur komt hij naar buiten en ook hij valt snakkend naar adem op de grond. Als laatste gaat de Belg naar binnen.

Vijf minuten later komt het stinkdier naar buiten. Waarom heeft Pamela Anderson van die kleine voetjes? In de schaduw groeit niks. Een man komt thuis en vindt zijn hond met het konijn van de buren in z'n bek. Het konijn is dood en bij de gedachte van een grote ruzie raakt hij in paniek. Hij pakt het dode konijn, doet hem in bad, fohnt hem en stopt hem terug in zijn hok in de tuin van de buren. Hij hoopt dat de buren zullen denken dat het konijn vanzelf dood is gegaan.

Een dag later komt hij z'n buurman tegen, die zegt: Het vreemde is dat de dag nadat we hem bergaven hadden, iemand hem weer opgegraven had, een bad en een fohn gegeven had en hem weer terug in z'n kooi had gestopt. Wat een vreemde mensen heb je hier toch! Een stamgast zit in een kroeg op te scheppen: Welkom bij de Psychiatrische Hotline -Als u last heeft van dwangneurose: Druk herhaaldelijk op 1. Vraag iemand om op 2 te drukken. Druk op 3, 4, 5 en 6.

Wij weten wie u bent en wat u wil. Nu is de Praeses overleden. Nu is hij heengegaan Stromen, ja stromen, Van 1, van 1, Van Keteltje 1 bis En dat ik immer zo lustig ben, Dat heb ik van mijne mama, En dat ik immer zo dorstig ben, Dat heb ik van mijne papa! En waar men een student ontmoet, Jenevertje, jenevertje, En waar men een student ontmoet, jenevertje is daar!

Wie et ons te dik en wie zuupt ons te zat, Al heb wie geen geld en geen boks meer an 't gat. Refrein De deurwaarde komt elke dag bie mie weer, Hie wil graag zie geld moar dat heb ik niet meer.

Een gelkende borrel dan is 'ie tevree, En noar een paar gleaskens zingt wie met z'n twee. Van voor naar achter, van links naar rechts. Ons derde huisje staat in Cannes, ik ben een kakker, ossenhaasje in de pan. Jouw vader is een vuilnisman, je moeder die moet heel hard werken. Elke avond Hans Kazan, jij bent een pauper, karbonaatje in de pan. Jullie hebben badslippers, permanent schakelketting, caravan. Jullie hebben playboystickers, bont aan 't stuur en het kost allemaal niet duur qua geld.

Wij hebben OV-jaarkaart, samsonite, We hebben leren lullen, uw vrouw genaaid. We worden leidinggevend, management, Dus raak er maar aan gewend. Ik hou van die geur, die teksten op de deur. Zie ik hem open staan dan moet ik altijd gaan Oh doe de bril omhoog want ik zit ook graag droog Zeg ga mee naar de plee ik zwijmel bij 't idee "-D-E--K-E-L-D-E-R--Z-I-N-G-T-" Geile Marijke Geile Marijke wij zijn de rasechte hoeren We neuken met alle boeren en we zijn ontzettend gei-ei-eil Het kan ons niks verdomme hoeveel er in ons klaarkomme Het is een voorrecht hoer te wezen In ons onvolprezen neuksysteem, hé, neuksysteem, hé, neu-eu-euk systeem.

Nooit, nooit, zullen wij verkeren. Nooit, nooit, nemen wij een man. Laten de heren zichzelf maar masturberen. Wij zijn de hoeren van het vrijgezellenplan Maar de pooier kwam voorbij en lachte tegen mij Met zijn pik in zijn hand komt hij door het ganse land Het kan ons niks verdijen op hoeveel kerels we rijden Het is een voorrecht hoer te wezen In ons onvolprezen neuksysteem, hé, neuksysteem, hé, neu-eu-euk systeem.

Oh mijn Marietje, wat is dat? Heb je er haar op? Dat is mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met mijn vinger in mijn hol. En we gaan steeds lager, we gaan steeds lager. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi neusje. Dat is mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met twee vingers in mijn hol.

Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi mondje. Dat is mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met drie vingers in mijn hol.

Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je mooie borstjes. Dat is mijn melkfabriek, mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met vier vingers in mijn hol. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi buikje. Dat is mijn kinderfabriek, mijn melkfabriek, mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met een fuistje in mijn hol.

Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi hmm. Kom je er klaar op? Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, waar is Berend Botje gebleven? Hij is niet hier, hij is niet daar, hij is naar Amerika! Amerika, Amerika, driemaal in de rondte van je hopsasa. Heb je al gehoord van de Zeven, de Zeven Heb je al gehoord van de Zevendronk Ze zeggen dat hij niet zoep'n kan, maar hij kan zoep'n als een echte man en dat is één Da hat schon mancher braver Mann Eins, zwei, saufen!

Oder ich fall' um, juchhé! Trink, trink Brüderlein trink! Lass doch die Sorgen zu Haus! Zieh doch die Stirn nicht zu Graus. Ein Prosit, ein Prosit, Der Gemütlichkeit! He's no fucking use to anyone, He's no fucking use at all! But now I'm returning with gold in great store, And I never will play the wild rover no more.

And it's no, nay, never, No, nay, never no more, I will play the wild rover no never no more. Roll me over, lay me down and do it again Roll me over in the clover Roll me over, lay me down and do it again Oh, this is number two And my hand is on her shoe Refrein: Oh this is number three And my hand is on her knee Refrein:

...


De Peperwijting Tussen al 't visvolk in de zee zwemt ook de peperwijting mee. Maar eeuwenlang stond hij te boek als 'de gevinde honingkoek'. Men meende dat hij daarnaar rook. Zelfs Aristoteles dacht dat ook. Doch toen men 't echt eens uit ging vissen, ontdekte men: Zodat hij sindsdien, bij decreet, overal peperwijting heet. De Latijnse vertaling van peperwijting is inderdaad Merlangius papyrus, als men peper ten minste leest als 'paper' papier in het Engels, weer zo'n kleine vondst, waar Buddingh een patent op heeft.

Ook het binnenhalen van Aristoteles klopt, deze filosoof schreef een apart boek over dieren, en aangezien hij niet steeds over de nodige empirische kennis beschikte om een dier goed te beschrijven, durfde hij wel eens af te gaan op bakerspraatjes van vissers en reizigers, zodat zijn dierenboek eigenlijk een fantasieboek is geworden, verwant dus aan de gorgelrijmen van Buddingh.

Om maar weer eens aan te tonen dat achter Buddingh's eenvoud heel wat eruditie schuil gaat. We besluiten met een mini-gedichtje dat de bloemlezingen heeft gehaald: Zeer Vrij Naar Het Chinees de zon komt op.

Toch nog even melden dat er een nieuwe bundel verzamelde gedichten is verschenen van Hans Faverey, verzameld en ingeleid door Marita Mathijsen. Over haar opzoekingswerk hierover schrijft ze in De Groene Amsterdammer van deze week: Maar hoe stel je vast of een gedicht voltooid is? Om te begrijpen hoe moeilijk dat is in het geval Faverey, moet je iets weten van zijn werkwijze.

De dichter begon een gedicht, was er niet tevreden over, draaide het papier een stukje door in de schrijfmachine, begon opnieuw, was weer ontevreden, draaide het papier op z'n kop en begon weer. Daarna ging hij op de achterkant verder. De nieuwe verzamelbundel van Faverey bevatten gedichten meer dan de eerdere uitgave. Ik heb ze al besteld. Dichters bezingen al sinds het begin der tijden de schoonheid van de eigen plek, en verwoorden hun heimwee als ze te lang verwijderd of verbannen zijn van hun woonplaats.

Het kan ook omgekeerd: Het niet vernoemde, maar duidelijk aanwezige Amsterdam is hier de verborgen tegenpool van Rotterdam. Amsterdam heeft een verleden, zichtbaar in zijn stadsbouw, met de grachtengoredel, en wat verder de Amsterdamse school, veel resten van de romantische periode met P. Cuypers' rijksmuseum en centraal station, de eclectische stijl van Berlage Niet Rotterdam dat plat gebombardeerd werd in W.

II, maar voor Deelder is dat eerder een bonus: Maar in de binnenstad staat ze te kijk, deurwaardershuizen met de harde deugd van Katadreuffe die zijn doel bereikt. Ik drink twee werelden, in ene teug. Den Haag, je tikt er tegen en het zingt. In de passage krijgt de klank een hoog weergalmen en omlaag een fluistering tussen de voeten over het graniet, rode hartkamer die in elleboog met drie uitmondingen de stad geniet.

Van het vierkante, hoog en hoekig van Rotterdam naar de sprookjessfeer van Den Haag. Achterberg laat deze stad in literair perspectief verschijnen, met overal herinneringen aan gerenommeerde auteurs of bekende personages.

Je hebt maar ergens tegen een gevel of huis te tikken en het begint te zingen: Bordewijk, Couperus, Eline Vere, Katadreuffe ze bezielen nog de stad, maken nog zijn charme uit. Prachtig hoe het sonnet in het sextet eindigt waarin de passage wordt bezongen. Slauerhoff In Nederland In Nederland wil ik niet leven. Men moet er steeds zijn lusten reven, Ter wille van de goede buren, Die gretig door elk gaatje gluren. Om 't krijsen van mijn lust zal zich geen reiger reppen, Geen vos zijn tred verhaasten.

In Nederland wil ik niet sterven, En in de natte grond bederven Waarop men nimmer heeft geleefd. Dan blijf ik liever hunkrend zwerven En kom terecht bij de nomaden. Mijn landgenoten smaden mij: In Nederland wil ik niet leven. Men moet er altijd naar iets streven, Om 't welzijn van zijn medemensen denken.

In het geniep slechts mag men krenken, Maar niet een facie ranselen dat het knalt, Alleen omdat die trek mij niet bevalt. Iemand mishandlen zonder reden Getuigt van tuchtloze zeden. Ik wil niet in de smalle huizen wonen, Die Lelijkheid in steden en in dorpen Bij duizendtal heeft geworpen Daar lopen allen met een stijve boord -Uit stijlgevoel niet, om te tonen Dat men wel weet hoe het behoort- Des Zondags om elkaar te groeten De straten door in zwarte stoeten.

In nederland wil ik niet blijven, Ik zou dichtgroeien en verstijven. Het gaat mij daar te kalm, te deftig. Men spreekt er langzaam, wordt nooit heftig, En danst nooit op het slappe koord. Wel worden weerlozen gekweld, Nooit wordt zo'n plompe boerenkop gesneld. En nooit, neen nooit gebeurt een mooie passiemoord. Slauerhoff de nomade heeft er alles aan gedaan om Nederland ver te laten.

In een huisartspraktijk ergens in een afgelegen dorpje in Friesland, had hij al helemaal geen zin, vandaar dat hij scheepsarts werd en rond de wereld vaarde. Het Nederland dat hij hier con brio schetst herken ik nog van mijn pre jaren. Ik herinner mij nog in Amsterdam de deftige heren in lange blauwe mantels met witte sjaal rond de hals en vaak nog een hoge hoed op. Ook de korpsbalsfeer, zeer exclusief en bekakt, waar je met de nek werd aangekeken als je er niet echt bijhoorde.

Ook de beklemmende sfeer in de dorpen herinner ik mij, met huisjes waar je in kon kijken, zonder gordijnen, en waar de gezinnen zich, naar mijn gevoel, eindeloos zaten te vervelen. Ik ging naar Bommel om de bru te zien, Nederland in liedjes en gedichten,Ooievaar, Amsterdam, Over de liefde raakt men niet vlug uitgepraat, en zeker niet uitgedicht, daarom krijgt ze hier nog eens beurt.

Van Ilja Leonard Pfeijffer Aeolica hij doet echt zijn best voor haar zij houdt ook heel erg veel van hem. Een gedicht bestaande uit zeer korte, zeer eenvoudige zinnetjes die alleen feitjes constateren, is dit wel een gedicht? Zou het alleen een gedicht zijn omdat de korte zinnen soms abrupt in verzen zijn gesneden, omdat niet elke zin beantwoordt aan een vers, maar kunstmatig over twee verzen wordt verdeeld?

Waarom die vreemde enjambementen, waarom niet de ene zin onder de andere geschreven? In elk geval het werkt. Pfeijffer weet een indringend beeld te scheppen van de relatie tussen een man en een vrouw in schijnbaar oppervlakkige waarnemingen. In korte nerveuze trekjes staat het beeld er helemaal, en het spreekt aan, het is herkenbaar, en toch origineel. De titel vraagt een woordje uitleg: Men ziet dat elk vers bestaat uit zeven eenlettergrepige woorden, wat een monotoon gevoel opwekt, gevoel van in de pas te lopen, saai te zijn.

En toch ondanks deze vorm is het gedicht niet saai, juist door de alledaagsheid van de bemerkingen, krijgt het gedicht slagkracht, door een opsomming van banale feitjes wordt het origineel. Men kan het niet, nooit helpen. Jij bent de aarde en wat daarbij is. Ik leef niet meer. Ik leef van je gemis. Ik ben een wond. Ik ben niet meer te stelpen. Jij bent hier niet, ik ben hier niet, waar leef ik, waar leef jij?

Wij weten niet wat er gebeurt. Wij hebben ons beste leven verbeurd. En wat nu, wat geef ik? Ik schrijf mijn woorden met lichaam en handen, spreek met een stem die aan mij kapotgaat. Ik ben die liefde en ik ben die haat en jij bent die ik ben. Liefste, wij branden verschrikkelijk in onze arme staat.

Er is haast niets meer dat ons leven laat. Leven is dan van het gemis van de ander leven, haten dat hij er niet is, liefhebben dat hij er is. En wie is 'ik' nog in deze arme staat, ik is jij en jij bent ik. Van Hans Faverey Hoe zij recht staat Hoe zij recht staat: Juist zij is het die afkomstig is uit zichzelf. Al wie haar nadering heeft herkend, al wie haar stem heeft doordroomd: Hoe onmooi is haar schoonheid.

En hoe welluidend op haar handpalm alles zal kunnen verstuiven tot het nooit heeft willen bestaan. Faverey ontwikkelt een klassieke schoonheid, een Venus-figuur, imago van de vrouw die door haar schoonheid de man beheerst, maar hem ook reden van bestaan geeft: Het poserende, het recht staan, wordt precies beschreven, en krijgt erotische valentie precies door het statische karakter: Het sublieme dat bewondering maar ook angsten wekt voor annihilatie.

Gerrit Komrij die onvermoeibaar bloemlezingen maakt heeft onlangs een nieuw dubbel boek laten verschijnen waar enerzijds de debutanten een plaats krijgen, anderzijds een aantal vergeten dichters. Maar 'in cauda venenum' hij heeft er ook een kleine sectie van de 25 afschuwelijkste dichters uit de Nederlandse literatuur aan toegevoegd. Het spreekt vanzelf dat het allemaal lang overleden dichters betreft, gezien de levenden geen toestemming zouden geven tot publicatie van hun afschuwelijke gedichten.

Dichters hebben nu eenmaal een ontwikkeld eergevoel, en staan niet graag bloot aan spot en hekel. We beginnen met P. Reine geluidjes, op zil'vren fluitjes spelende sympathie Roze paleisjes van hoge wijsjes der stout fantasie. Een diep geluk een hoog genieten die lange blik in de ziels-verschieten.

De dichter lijdt inderdaad aan een allesverslindende rijmdwang, die op zijn beurt aanleiding geeft tot lachwekkende woordvormingen: Een te mijden woord is verder 'gevoelsoceaan', het is teveel het verstand op nul en de blik op oneindig, en behoort tot de standaarduitrusting van de sentimentele en pathetische dichters. Een wangedicht met de pretentie van sublieme kunst.

Wienecke Rouwklachten 't jong liefje is dood, o droef gebeuren, 't jong liefje is dood. O droef gebeuren, weg is haar wangenrood, haar ogenkleur, en haar liefde groot. Wee, 'k ga haar beuren grafwaarts en poot een roos tot treuren. Niets is moeilijker dan gedichten over liefde en dood te schrijven. Sentimentaliteit en pathetiek staan onmiddellijk klaar om het gedicht in de afgrond te helpen, wat hier het geval is.

Alleen als men het opvat als een humoristische pastiche op het bestaande genre kan dit gedicht serieus genomen worden, anders is het de draak der draken. Hoe men met zo weinig woorden zoveel onheil kan stichten. Dat hier op aard' Uw wil geschied'.

Gelijk Gij 't in de Hemel ziet. Ons dagelijks brood geef heden, O Hoorder der gebeden! Vergeef, o God, ons elke schuld, Gelijk wij de anderen, met geduld.

Van ons verzoeking weer, Verlos van Satan, Heer! Want U, den Vader, is het Rijk, De kracht, die heel de wereld blijk'. All' heerlijkheid tezamen In eeuwigheid, ja, Amen! Menig dichter voelde zich geroepen om bestaande gebeden te verdichten tot ze elegant en mooi waren, zo ook deze Balt, maar ondanks de goede intenties baarden ze vaak melig spraakwater.

Het rijm is krampachtig, en kinderachtig. Een God die men zo aanspreekt moet wel een potsierlijk heerschap zijn, om zich door die woorden aangesproken te voelen Zowel dood als liefde worden gauw tot sentimentaliteit en holle pathos als ze niet in bekwame handen vallen. We gaan even bij enkele meesters te rade. Eerst Hans Faverey Rozenmond Rozenmond ligt languit in haar bad en wil er niet uit.

Zij rekt zich uit en maakt met haar handen van die schokkende beweginkjes boven haar hoofd De wind is intussen gaan liggen. Het riet beweegt niet meer en op de plavuizen vloer is ook mijn schaduw vervluchtigd.

Rozenmond in haar denken is leeg. Gedachtenloos strijkt zij de kleine luchtbelletjes uit haar schaamhaar, van haar dijen. Rozenmond ligt in bad, wil niet uit bad, komt ook niet uit bad. Zij draait de mengkranen open, duwt het hefboompje omhoog en laat het nog uren en uren regenen op haar schouders, op haar zo mooie hoofd. Delicate verwoording van de vrouw, de geliefde in het bad.

We hebben al het knappe gedicht van Vasalis gehad over de idioot in het bad, maar deze keer zit de liefde in het bad. De ik-figuur uit het gedicht is al weg, zijn schaduw is vervluchtigd, maar zij is helemaal aanwezig tot zelfs met de luchtbelletjes uit haar schaamhaar, aanwezig, Rozenmond ,met haar mooie hoofd en de urenlange regen over haar schouders.

Haar denken is leeg, en haar gestes gebeuren gedachtenloos, opdat ze volledig kan samenvallen met haar zelf; niet gescheiden wordt door een idee, een bewustzijnsinhoud Rozenmond is Rozenmond, geen wind, geen enkele vertroebeling: Let op de subtiele manier waarop de dichter het woordje 'nooit' vermijdt in de laatste strofe: Zoals bij Faverey is de gedachte vijand van de liefde, maar het vlees is leesbaar voor de ontwaakte vinger die tepel zowel als venushaar leest.

Haar lichaam heeft haar typograaf, en in schuine letters, in cursief is zij te lezen, lettergezet zonder letterkast: Hoe mooi die wending bij Lucebert dat alles wat genietbaar is in het schuin staat geschreven, dat de liefde vernietigt de rechte druk, ontheft van iedere druk Er zijn er niet veel die dat kunnen.

Armando is een artistieke duizendpoot, die ook gedichten schrijft,dat, naast schilderijen en beeldhouwwerk maken, journalistiek,toneel,en TV. Het gedicht verwoord precies wat elke gevangen vijand tijdens een verhoor kan vertellen, of het nu een Duitse soldaat is in Nazi-strijd, een Taliban strijder in Afghanistan, of een Amerikaanse soldaat aldaar.

Kort en bondig en overduidelijk. Armando constateert het zonder pathos, alleen in het laatste vers komen de doden tot leven,en het gedicht krijgt vleugels.

Beginnen we met een gedicht uit In die vroege periode van zijn oeuvre is Kouwenaar nog een realist; hij weet pittige details te geven over de wereld waarin hij werd geboren. De ooms sneden koek, de tantes liepen geruisloos met gloeiend water, typeren de sfeer, en men merkt een zweem van ironie als hij schrijft: Zijn vader, in leven een reporter, is dat in zijn gedicht ook, en hij komt juist een brand te verslaan, en ruikt ook naar brand. Op het balkon heeft hij een cigarillo gerookt, en een glas wijn gedronken, gedacht dat hij kon zweven.

Dit is de setting van de wereld de dag de dichter er was Mooi slaapt nog, hier de wat rare naam voor een mens 'mooi', hij ging laat naar bed, besuikerd slaapt hij zijn roes uit.

En dan komt de verrassende strofe: Wit en zwart hier verenigd in hun schitteren, de boterham en de vlinder verenigd in hun witheid. Op het eind is er het ontwaken, het uit de veren bergen, met getik tegen schalen en het ontvouwen van vleugels.

Hier zien we al enkele staaltjes van de virtuoos, die geleidelijk met de psychobiologische realiteit zal breken, om volkomen in taal te leven gedissocieerd van de gangbare wereld. Sterk is hier het vers: En de laatste strofe waar gedicht en wereld tot een kluwen worden: Hier kun je je lievelingsgedichten plaatsen, met een woordje uitleg over wat ze met je doen. Wie een interessante lezing, artistieke gebeurtenis te melden heeft, ga je gang!

We beginnen met Neeltje Maria Min: Mijn lichaam wemelt van de streptokokken. Ik schud en steiger. Hoger stijgt de koorts. Terwijl ik lig te ijlen vrees ikj brokken als ik niet snel de dokter komen laat. Ze gaan hem bellen. Hij komt aangestevend en buigt zich over mij. Ik lijk nog levend maar godverdomme, het is al te laat. Een spiegeltje verschijnt boven mijn mond. Ik zie geschrokken dat het niet beslaat. Ik heb het goed bedoeld maar ben bezweken.

Het zal de nieuwe dokter danig steken dat ik vandaag zijn tiende ben die gaat. Zo komt zijn zaakje nooit eens van de grond. Luchtig, ironisch sonnet over ziek zijn en doodgaan. Humor is vaak het beste middel tegen de ergste kwaal, en Neeltje Maria Min vindt de aangepaste lichtvoetige toon om vanuit het standpunt of ligpunt van de stervende en dode heel vlug het terminale proces te beschrijven.

Gedicht Voor Een Zeer Hoofd de wind verft mijn ogen om tot spitse witte vlaggen en ik geef mijn hoofd over aan de grote verre wolken in de grote verre wolken zitten maanzieke honden als door de ramen de zon schijnt zijn de honden zonzieke poezen mijn benen jengelen uit de verre wolken als van processies verstoken klokken maar mijn hoofd is een haan tussen de honden en brult en balkt en blaast en balkt terwijl de honden huilen Lucebert, plastisch zoals steeds wil zich niet met een grapje van de pijn ontdoen zoals Neeltje Maria Min, hij wil de lezer laten voelen hoe een zeer hoofd voelt.

Eerst wordt het gezicht vertroebeld: De benen jengelen uit verre wolken, losgeslagen, als klokken die niet meer in processie lopen niet meer in de juiste orde lopen, door elkaar beginnen te klepelen? Men kan een zeer hoofd moeilijk nog voelbaarder maken dan Lucebert het hier presteert. Intensive Care Je ligt in bed en speelt een plant. Het gaat je aardig af. Je ligt mooi stil. Je groeit de wereld uit. Een rode draad vol perslucht houdt je hier. Je hebt geen flauw benul. Van een tunnel naar het licht is niets te zien in je gezicht.

Ons leven is een schitterend soort toeval, een vergissing haast, een winnend lot. De dood zit anders in elkaar een kwestie van een schakelaar. Vanmorgen maken wij ons druk als mieren, lopen doelloos rond, dwalen door de ziekenzalen, storten in en staan weer op- vanmiddag drukt er iemand op de knop.

Ook de vlucht naar een hiernamaals wordt bot afgebroken met de nuchtere opmerking: Emotionaliteit komt er op het einde wel bij kijken: Wel nog de schijn ophouden natuurlijk dat we echt om de zieke geven, en voor we ons aan onze euforie overgeven nog even zwaaien naar wie we ziek achterlaten. Ik wou wel weer een beetje ziek zijn, Honderd gedichten waarvan je beter wordt,Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, De sfeer is dromerig, het gebeuren speelt zich af op een idyllische plaats,aan de rand van de zee en misschien een bos, de geboorte van een goddin?

Ambrosia, de godendrank, voor stervelingen verboden, doordenkt het gedicht, en het lijkt erop dat de poorten van het Elysium open staan Buddingh De Blauwbilgorgel Ik ben de blauwbilgorgel, Mijn vader was een porgel, Mijn moeder was een porulan, Daar komen vreemde kind'ren van. Ik ben de blauwbilgorgel, Ik lust alleen maar korgel, Behalve als de nachtuil krijst, Dan eet ik riep en rimmelrijst.

Ik ben de blauwbilgorgel, Als ik niet wok of worgel, Dan lig ik languit in de zon En knoester met mijn knezidon. Ik ben de blauwbilgorgel, Eens sterf ik aan de schorgel, En schrompel als een kriks ineen En word een kiezelsteen.

Hoewel we hier vormelijk gesproken voor een eerder klassiek gedicht staan met vast rijmschema, en herhaling van het eerste vers, gaat het hier toch duidelijk om een experimenteel gegeven, waar de auteur zich meer dan door betekenis laat leiden door klank en rijm.

Buddingh schept in dit gedicht een nieuw dier, een vogel; de blauwbilgorgel, en daartoe vindt hij nieuwe woorden uit porgel, porulan, korgel, rimmelrijst enz. Het is een sprookjesvogel want op het eind verandert hij in een blauwe kiezelsteen, na gestorven te zijn aan de schorgel. Knap hoe de dichter hier met veelal zelf gemaakte middelen een wezen schept, dat zijn plaats verdient in onze literaire diergaarde.

Het refrein steeds gevarieerd in het laatste vers van elke strofe hakt flink op de lezer in, en maakt de sfeer unheimlich. Kleine melopee, om een paar keer te zeggen voor in te slapen, voor te rusten als de visser. Domweg gelukkig in de Dapperstraat, Ooievaar Pockethouse, Deze keer willen we eer bewijzen aan de meest geciteerde gedichten uit onze letterkunde, gedichten die velen uit het hoofd kennen, al van op de middelbare school soms, en die zijn een leven lang met zich meedragen, levende cultuur om het zo te zeggen.

We beginnen met Simon Vestdijk Zelfkant Ik hou het meest van de halfland' lijkheid: Van vage weidewinden die met lijnen Vol wasgoed spelen, van fabrieksterreinen Waar tussen arm' lijk gras de lorrie rijdt. Bevracht met het geheim der dokspoorlijnen.

Want 'k weet, er is waar men het leven slijt En toch niet leeft, zwervend meer eenzaamheid Te vinden dan in bergen of ravijnen. Vestdijk was een uitmuntend sonnettenschrijver, en in zijn gedichten is hij in tegenstelling tot zijn romans tot kernachtigheid verplicht; elk woord moet er staan en geen woord teveel.

Een lofzang op de zelfkant, waar industrie en boerenland zich ontmoeten, het begin van de stad, waar nog niemand woont, maar waar de mensen werken voor hun brood. Niet de volle, eenzame natuur met bergen en ravijnen, is aanstichter van romantiek, maar deze halflandelijkheid waar de stoomtram langs de blekerij rijdt, waar schelpen worden gebrand, waar tussen armelijk gras de lorrie rijdt.

Vestdijk eindigt in grote stijl waar hij het sonnet naar zichzelf laat refereren in de laatste terzine: Het kalfje in deze zelfkant vastgeklonken, ergens in een weide tussen rokendefabrieksschoorstenen en voorbijlummelende stoomtram, wordt door het gedicht apart genomen, wordt door het sonnet helemaal op het einde bevrijd en naast bijna uitgebrande steenkool in het literaire paradijs geschreven. Bloem De Dapperstraat Natuur is voor tevredenen of legen. En dan wat is natuur nog in dit land?

Een stukje bos, ter grootte van een krant. Een heuvel met wat villaatjes ertegen. Geef mij de grauwe, stedelijke wegen, De'in kaden vastgeklonken waterkant.

De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand Door zolderramen, langs de lucht bewegen. Alles is veel voor wie niet veel verwacht. Het leven houdt zijn wonderen verborgen Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.

Dit heb ik bij mijzelven overdacht, Verregend, op een miezerigen morgen, Domweg gelukkig in de Dapperstraat. Wolken zijn wel schoon, maar nooit zo schoon dan als ze, omrand door zomerramen door de lucht bewegen. Voor de mens die niet veel verwacht, die niet uit is op de Mount Everest of de Niagara Falls, is een simpele straat als de dapperstraat in de regen van een miezerige morgen, bron van geluk, van het hoogste geluk: Van Gerrit Achterberg Werkster Zij kent de onderkant van kast en ledikant, ruwhouten planken en vergeten kieren, want zij behoort al kruipend tot de dieren, die voortbewegen op hun voet en hand.

Zij heeft zichzelve aan de vloer verpand, om deze voor de voeten te versieren van dichters, predikanten, kruidenieren, wan er is onderscheid van rang en stand. God zal haar eenmaal op Zijn bodem vinden, gaande de gouden straten naar Zijn troon, al slaande met de stoffer op het blik. Symbolen worden tot cymbalen in de ure des doods-en zie-, haar lot ten hoon, zijn daar de dominee, de bakker en de frik.

Alweer het meeslepende ritme zo kenmerkend dat de lezer moeiteloos naar de finale voert. De werkster aan de onderkant vastgeklonken, in deze burgerlijke wereld zelf een onderkantwezen, al kruipen op handen en voeten, eigenlijk meer behorend tot de dieren, begint in de terzinnen haar hemeltocht.

Symbolen van haar stiel, stoffer en blik, worden tot cymbalen, en zij gaat met zelfgemaakte muziek door de hemelpoort Zelfs het paradijs is onrechtvaardig! Domweg gelukkig in de dapperstraat, ooievaar pockethouse,Amsterdam, Zijn verzen klinken secuur en elk woord met veel zorg gekozen, hoewel het vaak onduidelijk blijft waartoe: Waarover droomt zij, als ze nog droomt, en waarom Zoals zij daar staat, lijkt ze eerder leunend in den blinde, haast zittend; misschien nog hurkend; maar waarom zeggen hurkend, nu ze al zo'n languit liggend niets lijkt geworden: Dit gedicht is een mooi voorbeeld van waar Faverey een meester in is n.

Iets, een figuur, een vrouw, staat aanvankelijk, maar bij nader inzien, leunt ze, of hurkt, of ligt Wanneer er niets meer is om het voor te doen, om het mee te doen, houdt het vanzelf op. De vingers verlaten hun hand en laten de hand los.

De voeten zijn vrij- gaan ieder voor zich te gronde. Wat blijft liggen, wordt woord voor woord opgeheven. Alleen de wind waait nog tot ook hij opgeraakt, waarheen hij wil.

Hier ook weer het stuk voor stuk verloren gaan van de actieve delen. Het doel is weg, en de werktuigen zijn weg, de vingers verlaten de hand, de voeten verliezen hun functie, gaan ten gronde Het einde na deze ontbindingsact heeft echter iets bevrijdends, het is niet de dood, want er staat: Eerst als alles is gerangschikt en alle dingen hebben plaatsgevonden, treedt wanorde aan het licht. Er steekt een wind op die zich verheft tot storm en nergens staat beschreven in de boeken die zich nu sluiten, haast oesters.

Hier spreken de paradoxen, typisch voor Faverey: Mooi gezegd, als je bedenkt dat orde en licht semantisch met elkaar verwant zijn en wanorde en licht bijna tegenstellingen zijn. Als alles is gerangschikt steekt een wind op, die zich tot storm verheft, en zich aan alle beschrijving onttrekt.

In geen van de boeken staat die storm beschreven, boeken die zich nu overigens moeten sluiten, boeken die bijna oesters zijn, bang voor de vernietigende storm. En Hugo Claus vond dat al zijn betere gedichten dat typische Claus-muziekje in zich droegen, een soort ritmische signatuur.

In de bundel 'Het muzikaalste gedicht', brengt P. We beginnen met een klassieker van Gerrit Achterberg Het meisje en de trom Zij had een trom gevonden om te slaan. Toen werd zij van metaal tot in haar tanden en trok een tinteling naar beide handen om op de trommel met stokken te slaan. Om met de trom op het toneel te staan achterovergebogen aan de banden die haar verbonden met de bonzen van de gespannen wanden van dit gromorgaan.

Haar ogen zijn gesloten, want zij voelt het ritme door haar lichaam zegevieren, een drift die zich op de roffelen koelt. Offer en overmacht slaan in elkander om. Meisje en instrument paren als dieren. Het levend meisje en de dode trom. Achterberg schrijft mathematische gedichten, die doen denken aan stellingen in de wiskunde: De metamorfose van het meisje tot een soort pop aan haar trommel gebonden, van metaal geworden tot in haar tanden,in een soort paringsritueel met de trom, is in Achterbergs woorden een proces dat zich onherroepelijk voltrekt vanaf de eerste regel.

Er is geen ontkomen aan: Offer en overmacht slaan in elkander om: Ik hoor op het einde alleen nog de roffel. Van Ingmar Heytze Warme stront Raggende Mannen coveren 'Jonge Sla' Ik kan een hoop hebbe, modder op me pijpe, kots op straat, een portiek met naalde stamp ik met droge oge doorheen, daar ben ik werkelijk hard in.

Maar hondenstront in oktober, net gelegd, warm nog, onder me zole, nee! Elk beroemd, veel geciteerd Nederlands gedicht bevindt zich in gevaar sinds Ingmar Heytze bestaat. Hij kan niet nalaten het er een pastiche van te maken, dat vaak het voorbeeld , als een schaduw volgt.

Hier deed hij het met 'Jonge sla' van Rutger Kopland, gecovered door raggende mannen, en met andere woorden. Het is misschien oneerbiedig wat hij doet, maar ik beschouw het ook als een hommage, een raggende en swingende Orgastische zinnen, met het snoetje dat kreukelen aangeeft, en o zegt, terwijl de titanic zingt, met veren en gestrijk, bolero's en bellen Het muzikaalste gedicht, Uitgeverij Podium, Amsterdam Kopland mooi gekozen synoniem voor psychiater van den Hoofdakker, heeft alle literaire prijzen die een dichter maar kan winnen gewonnen, en sommige van zijn gedichten behoren tot de meest geliefde van onze letterkunde.

Niemand begrijpt dat verlangen behalve ik. Ik herinner mij iemand die altijd als ik iets zei dat ze niet begreep antwoordde: En ik herinner mij ook dat ik dan de uitspraak een aantal malen in mijn hoofd moest herhalen: God kan ondoorgrondelijke dingen met ons doen dankzij het feit dat hij niet bestaat en zo kunnen ook ondoorgrondelijke dingen worden beweerd dankzij het feit dat ze nergens over gaan.

Sinds ik dit bedacht begrijp ik veel meer. Het verlangen naar een sigaret is het verlangen zelf. Om deze pointe te kunnen toveren, diende de dichter over twee andere paradoxen te gaan: Duidelijk het gedicht van iemand die veel overdenkt, en goed beslagen ten ijs komt.

I Al die jaren dat ik zat te kijken op het terras aan de rivier dacht ik hetzelfde: In hoe weinig woorden weet Kopland dit te zeggen! Jonge Sla Alles kan ik verdragen, het verdorren van bonen, stervende bloemen, het hoekje aardappelen kan ik met droge ogen zien rooien, daar ben ik werkelijk hard in. Maar jonge sla in september, niet geplant, slap nog, in vochtige bedjes, nee.

Ik hoop er eigenlijk een beetje op. Met Pfeijffer stelden we een podiumtijger ten toon, dan psat het om nu een podiumtijgerin voor te stellen en dit wordt Hagar Peeters. Met warme, indringende stem stuurt ze haar woorden de ruimte in, bijna bezwerend. Vannacht Kwam Ik Mijn Ouders Tegen Vannacht kwam ik mijn ouders tegen, twee bleke schimmen die naar elkaar toe negen in het witte licht van een lantaarn.

Aan hun geluk te zien kon ik nog niet geboren zijn. ZE waren jong en heel verliefd. Een groot verdriet bedroefde mij omdat ik wist hoe het zou verdergaan. Zij schaterde om iets dat hij haar toegefluisterd had. Hij lachte hard zoals hij nog vaak doet. We wisselden een beleefde groet en daarna scheidden zich weer onze wegen. Gearmd gingen ze zwijgend om een hoek. Ja, die ouders van Hagar Peeters, beseffen duidelijk nog niet wat hun te wachten staat: Daarvan beval je niet elk jaar, en of het bevalt?

Gebarentaal Van De Schaamte Ik mocht bij haar kijken hoe het bij mij zou worden. Zo groef ze ongevraagd haar benen uit elkaar met vingertoppen klein als haar clitoris. Dus uit dat rafelige roosje, dat van verbazing openstaande mondje, die twee zwijgende lippen die mij nu eens niet vertellen hoe ik me gedragen moet- nooit waren lippen stiller. Ze laten, wilden ze me leren, soms veel over zich heen gaan. Mooi dit initiatie-moment in beeld gebracht, met zwijgende lippen die nu eens niet vertellen hoe Hagar zich gedragen moet, maar gewoon tonen hoe ze later zijn zal.

Hollandse Zondvloed De ouden bouwden in arremoe dit land tot wat het is: Nederland leeft gedurig onder overstromingsgevaar, maar dit is nog niks vergeleken met wat er in de zolderkamers gebeurd waar elke nacht de dijken breken en de polders overstromen Weg van dat brave pad, dit is ook poezie en las het graag..

Sommige recensenten vinden hem een geweldenaar zonder meer, anderen vinden dat zijn dichtstijl aansluit bij Lucebert, en dus heel inventief is. We steken van wal met: Touwen 6 Krijg toch het vet in je hartklep en zwerende klauwen.

Krijg toch een stijve erectie op reis met je moeder. Krijg toch de impopulentie bij elk sopgeil loeder. Krijg toch een doodwens met stevige bomen en touwen. Krijg toch een buurman met drumstel en afweergeschut. Krijg toch een lek in je boot uit de kust van Nieuw-Zeeland Raak toch acuut aan de spuitende schijt op het naaktstrand. Krijg toch een ex met de druipende aids in d'r kut. Krijg toch een stinkende levende worm in je bier. Krijg toch een wijf met migraine dat met je wil trouwen.

Word toch gerukt door een sabeltandtijger met klauwen. Word toch gepijpt door een hongerig vogelbekdier. Word toch geneukt in je hol door een roedel karbouwen, tiefende tyfus en tieten met gloeiende touwen. Ik liet het allemaal over mij spoelen, en kwam er eufoor en gereinigd uit. Touwen 9 Godverdekankers en godvermelazerdomme, heilige Jezusmaria met druipende doper, Mozes met kriebels, Johannes de stuwdammenloper, geilige geest in een duif die schijt op de kromme leuter van Levithan, god bij de kut van Bethsame, Salome, Solomon, Sodom, gonorreu met luizen, hoeren van Bethlehem met dichtgespijkerde kruizen, Jezus van Nazareth Christus, Pilatus godsamme, Hennoch, Herodes, Herodias, Hebron, Hosea, Habakuk, Haran, Hor, Hiob, Hizkia, Hananja, krijg toch een zwerende tokus en pijn in je anus.

Heian variaties hoop op mimosa vorige lente samen nu blijft de winter spinnendodend eenzaam hart als een sneeuwende haiku maanziek mimosa kalligraferen maar kou onbetoverbaar vertrapt mijn hart als een spin kille haiku onder sneeuw ik doodde een spin en heb een koude avond vorig jaar april maanziek minnen met jou in haiku heug ik mimosa Bizar weer, van zo'n geweldenaar zou men niet direct een serie tanka's verwachten, variaties op mimosa, spin en haiku Hij liet zijn vrede dalen Op ziel en zin; 'k Voelde in zijn' vaderarmen Mij koestren en beschermen, En sluimerde in.

De morgen, die mij wekte Begroette ik blij. Het is altijd een opdracht voor een Belg om 11 november te herdenken: De eerste wereldoorlog haalde alle hoog gespannen idealen van het z. Hoe was het mogelijk dat een cultuur die zich humanistisch en verlicht kon noemen zo diep had kunnen vallen?

Wij geven bij wijze van antwoord een gedicht van Paul Van Ostaijen: Aan een moeder Je hebt me gezegd: Als ik stappen hoorde op de straat zei ik: Dat luisteren en verwachten hoeft nu niet meer. De penningen die ik heb willen besparen om hem een jas te kopen, liggen nog in de kast, naast de oorlogsprentjes uit zijn jeugdjaren. Je moest voor mijn zoon een gedicht maken dat leg ik naast de prenten in de kast. Woorden die je troosten moeten, omdat je je zoon niet meer zult wekken; je zult zijn koffie niet meer bereiden, steeds als de klok dezelfde uur slaat, hem nooit meer nakijken als hij de straat langs gaat en nou moet je niet meer de woorden bepeinzen die je hem zeggen zou in stervensnood.

Slagveld, veld van eer, vaderland, en de zaak van het recht. Maar ook staat dit geschreven: De laatste kreet van je zoon was: Mijn vaderland is dood, in de zonnegloed van mijn moeder die ik derven moet;'- Je zoon,moedertje, viel niet voor een gerechte zaak, maar zijn bloed werd hem afgeperst door allen, omdat ond de menselijke goedheid is ontvallen.

Maar ik, wij, wij allen zijn de moordenaars van je zoon en elk woord als eer en held is smaad en hoon. Elk soldaat die valt in de krijg, hij werd getroffen door een sluipmoordenaar.

Dit zijn wij allen, allen die het geloof verloren. Je zoon heeft me gezegd: Als je zoons zoen aan de bloednatte Aarde nu niet de waarheid heeft vrijgekocht, betaald met zijn warm vlees, dan is er weer niets gebeurd. Om je zoon, om je zoon die viel, werp de glazen kralen van je dwaze woorden weg. Als je zoon die viel, als mijn broeder die nog in de kiel staat van de loopgraven, als al de zoons en broers, als de miljoenen verlossers,-laatste teken van de visfiguur,- die weerom brengen de bloedige offerande op dit uur, volgens de oude wet, als de miljoenen kruisen, die zij niet te dragen hadden, dan enkel houten armpjes en rij aan rij, niet hebben vrijgekocht de nieuwe erfzonde van machtbegeren en van waan, dan wordt de sakrifisie, volgens de oude wet gedaan, weer nutteloos.

De miljoenen zwarte fatum-kruisen zijn zwijgend, maar hun zwarte, wijd-open wonde heeft het woord gevonden: Alles is waan, alles is zonde; levenden, vergaart de kleine krachten die nog blijven tot geloof in het levende leven. Alles is zo grenzeloos schoon, luistert naar dit ontluikend begrijpen in ons geweten. Van Ostaijen ziet de oorlog als een gevolg van de nieuwe erfzonde: Elk leven dat in dienst van de dood staat, in dienst van die enorme troep ambitie: Bemioedigend de laatste regel van het gedicht: Hij heeft gelukkig de tweede wereldoorlog niet moeten meemaken Enkele voorbeelden uit de bundel: Van Maria Vasalis Een Gedicht Is het vandaag of gisteren, vraagt mijn moeder, bladstil, gewichtloos drijvend op haar witte bed.

Altijd vandaag, zeg ik. Ze glimlacht vaag en zegt: Ik troost haar, dierbare sneeuwwitte astronaut zo ver al van de aarde weggedreven, zo moedig uitgestapt en in de ruimte zwevend zonder bestek en her en der.

Zij zoekt-het is een s. Haar Franse les herhaalt zij: Ik ben zo moe. Vasalis gedicht over haar oude, bedlegerige moeder behoudt het evenwicht tussen registreren en inleven. Hoewel haar moeder al zeer ver van het aardse leven verwijderd is, en meer op een astronaut lijkt, zwevend her en der, zonder vaste landingsplaats, weet Vasalis haar toch te vinden in een Franse les van lang geleden Eenvoud in hun liefde die wiskunde lijkt: Zo wil ik ook wel wiskunde.

Zo wil ik ook de liefde. Is dit een typisch vrouw-gedicht: De Amoebe, ongeslachtelijk, als voorbeeld van de ware liefde, niks geen relaties tussen twee geslachten, niks penetratie, bolle buik en zwangerschap: Ik heb je geroken toen je naast me zat. Je was als een theedoos van Van Nelle met heel veel verschillende smaakjes erin. Als ik naast je zou liggen zou ik je afsnuffelen zou mijn neus in je haar mijn neus in spleten hier en daar. Ik zou me in een geuren-dromenland wanen, met jou geurig als iemand maar kan zijn naast me naakt en gratis Geen inhibities bij Sylvia Hubers, die haar meneer, volledig wil consumeren tot in het laatste spleetje zijn geur wil opsnuiven, de meneer die naast haar ligt: Geen amoebe-liefde hier, geen delende liefde, neen gewoon proeven van alle voorradige smaakjes die het herenlijf kan bieden.

Ik krijg er zin in een kopje thee van, een lekker sensueel kopje rozenbottelthee. Een dichteres die ik op gedichtenfreaks leerde kennen is Ludy Roumen. Zij verbleef lange tijd in Cambodja en dat liet sporen na in haar gedichten: Er ligt een vrouw Er ligt zomaar een vrouw voor de oude pagode. Ze blokkeert de oprit heel stil op haar zij.

Het lokale verkeer rijdt er snel aan voorbij. Da's in de commune hier blijkbaar de code. Er ligt zomaar een vrouw voor de oude pgode, Zo keurig gekleed volgens plaats'lijke mode. Maar het grauwe gezicht doet de ogen snel wijken. Men loopt om haar heen zonder te bekijken. Er ligt zomaar een vrouw voor de oude pagode. Heel ernstig gewond-'t is wellicht zelfs een dode.

Rust het hoofd op haar arm, zo te zien al verstijfd. Allicht dat zo'n beeld op je netvliezen blijft. Geen monnik die broederlijk over haar waakt. Hier lijkt zelfs de Boedhist nog de weg kwijtgeraakt.

Ook hij wacht het af of er geld wordt geboden. In kleine ballade-vorm gegoten dit gedicht voor en over een dode vrouw voor een oude pagode, met de insisterende beginregel die de dood of het ongeval herhaalt, tot je er zelf koud van wordt. De omgeving is onverschillig, ondanks de Boeddhistische regel van het medeleven, rijdt het lokale verkeer snel voorbij, en de monnik bij de vrouw wacht tot er misschien aan het voorval wat te verdienen is. Ludy is vandaag nog op freaks actief, en verschijnt soms in de tempel onder de mooie naam Dibu.

Sinds Slauerhoff weten we dat een dichter in zijn gedichten woont, alleen woorden verlenen hem onderdak, en al wat blijvend en van steen is, kan deze nomade niet bekoren. We beginnen met Guy Mandelinck In het dialekt van een mus In het dialekt van een mus hoor ik mijn moeder roepen; verdwaald tussen de bloemen moet ik haar zoeken.

Purper valt haar mantel op het koningskruid. Zij is mijn moeder: Ik heb mij vaak in haar huis betrapt. In niets werd zij misleid: En waar zij van loutere goedheid spreekt, wordt haar tong met laurier belegd. Een zachtere regel heeft de liefde niet. Het moederhuis in volle glorie, in het dialekt van een mus. Haar stem zo vertrouwd, dat ze klinkt als mussengesjilp doet het huis leven.

De dichter op zoek naar die verloren moeder-tijd, waarin hij zich zo vaak in haar huis betrapte. Eijkelboom Veranda's vooral Geef ons huizen die zich te buiten gaan aan erkers en serres en soms een veranda.

Ze halen de bomen naar binnen en stulpen een kamer de tuin in. Erkers van toen je de weelde nog kende van middagen vol verveling. Serres met schalen viooltjes, hun bruin wel zo diep als dat van lang met was bewerkte mahonie. En buiten bloeit de nooit door luizen aangevreten volmaakte roos van het verleden. Ja, geef ons veranda's vooral, het lang gekoesterde gif van de weemoed.

Het huis van het verleden, huis van nostalgie, dat met zijn erkers, serres en veranda's uitstulpt en vertakt Eijkelbooms gedicht is gedrenkt in het lang gekoesterde gif van de weemoed.

Wij zijn alleen met het gefrons van de zee. Oneindigheid is iets tussen ons. Zo kort is blijven. We schrijven kaartjes, om nadien van anderen te horen dat we hier hebben bestaan. Met een vuurtoren of zo, die meer leegte zoekt dan hij kan onthouden. Of met uitzicht op deze grenzeloze verloren- heid, waarin zelfs bunkers van gebouwen klein zijn geworden van groot vertrouwen. Het vakantiehuis aan zee, waar men verblijft, en kaartjes schrijft om eraan herinnerd te worden, aan de vuurtoren, die meer leegte zoekt dan hij kan onthouden Ja, Herman de Coninck kon prachtige pirouettes maken!

Het huis herinnert zich mij, bloemlezing over het huis,samengesteld en ingeleid door Jozef Deleu,uitgeverij p,Leuven De kermis heeft haar eigen muziek, haar eigen felle kleuren, die de grenservaringen van mateloos genieten vermengd met smorende angsten, trouw begeleiden van hoog naar diep, van hoofd naar buik, van lichaam naar ziel.

Voor de dichter een uitgelezen thema, een uitdaging om de rijke schakering van gevoelens te evoceren in vaak kleurrijke metaforen en meeslepend ritme. We beginnen met Wiel Kusters: Op de kermis Te groot vond je jezelf voor carrousel en vliegtuigjes, te duizelig werd je van de rups. Van de waarzegger wist je dat hij loog. En het tapijt vloog veel te hoog. Maar wat was dat? De vrouw met de vier borsten. Je wordt al groot, maar borsten vind je nog wat raar.

En vier nog wel! Een mens zijn hoofd is al zo zwaar. Tja als je dertien, veertien jaar bent, ben je voor een stuk de kermis ontgroeid, te groot voor carrousel en vliegtuigjes, ben je nog niet rijp voor de grote mysteries van het feest. De vrouw met vier borsten daar knap ja al gauw op af. Van Mark Meekers Kermiskoorts De tijd stond in een vervlogen vervoeging. Hoe plastisch verteld die kermiskoorts met vogels die achteruit roeien, telefonerende tortels en krekels die hun laatste griffels breken Het duurt maar kort dit hoogtepunt, daarna hoor je weer traag de dagen als ossen stappen, en het krioelen van de stilte.

Van Lernert Engelberts Verlaten terrein Het mooiste van de kermis was niet het schelle geluid van botsende auto's het lonkende licht, de grijparm die het horloge miste of de zoete geur van de suikerspinwagen, maar de bleke vierkanten in het gras, de afdruk die de kermis op de grasmat van het park achterliet.

En dat ik dan met mijn zusje aan de hand naar de plek terugkeerde en zei: Ja de kermisbeleving kan te intens zijn om ze te kunnen assimileren. Na gedane strijd, als de rook is weggewaaid, is het goed om op de plaatsen van intensiteit terug te keren, en te wijzen waar wat gebeurde. Als de soldaat die elk jaar terugkeert naar het slagveld, om te pogen te begrijpen wat hem allemaal is overkomen. Ik heb muzikanten wel eens in het Zuid-Afrikaans horen zingen, dat is ook zo'n prachtige vloeiende taal en wat dacht je van de teksten van Daniel Lohues een rasechte Drent wat een prachtig taal hebben we toch met z'n allen en wat hebben we toch heerlijke schrijvers in ons taalgebied groet Dick.

Een taal in een taal, meer dan een streektaal, niet te reduceren tot het Nederlands of Duits, leeft het Fries haar eigen leven, onbeschaamd en trots op haar klanken en uitdrukkingen.

As skuorpapier de sykjende hannen op har liif, it swil fan 'e tsjinakseljende ierde, de groeden. Begeerte Dat, als de kinderen haar tot op de botten hebben opgevreten, de vlucht het grote verlangen wordt. Niet meer genoeg aan het volwassen spelen, het duwen van de schommel, het verscholen zitten en niet meer voor de dag willen komen, het neer- buigen, het quasi-vegen van een snotneus, het vermoeide huilen om andere dingen, als het in haar schoot opnieuw beweegt.

Dat ze een vinger in de lucht steekt om te weten waar de wind gebleven is, de zoele, de bedriegende, die storm werd en haar hier heeft neergesmeten. Als schuurpapier de zoekende handen op haar lichaam, het eelt van de tegenstrevende aarde, de littekens. Begeerte naar vlucht, naar weg wezen, van deze moeder die het allemaal heeft meegemaakt: Een zoele wind, die zoveel goeds beloofde, heeft haar meegevoerd, en tot storm geworden haar neergesmeten, waar ze met haar oude handen als schuurpapier haar lichaam aftast en slechts littekens vindt en de eelt van de ouderdom.

Indrukwekkend dit gedicht met zijn scherpe indringende metaforen die het leed van de jaren zichtbaar maken Ik sykhelje hymjend troch myn stive snorkel de sinne en de wolkens komme sa yn myn holle.

In de vertaling van Jabik Veenbaas wordt dit: In Een Vijver In een vijver leef ik samen met mijn zweetklieren deze drukke dieren schieten cirkelend heen en weer in het groene water en spuiten fris kruidenzweet voor de zieke vissen.

Ik adem hijgend door mijn stijve snorkel de zon en de wolken komen zo in mijn hoofd. Plat en breed als een warme zomerkwal lig ik suizelend en stoned in het zuigende slijk en zie de grauwe gebroken luchten traag varen boven de spiegel. Dan ineens verschijnt als schaduw een koe met dorst, het is mijn moeder. Ze vertrapt ondiep in de boerenvijver mij en alle andere dieren. Net niet dood zweef ik nu breder in het water en ben met meer langzaam kruipen we straks bij haar aan land en nemen wraak.

De geest van de vijver is een kwalachtig wezen dat met zijn over het wateroppervlak uitgespreide zweetklieren de dieren van de vijver van levenskracht voorziet. De geest draagt een snorkel, en vangt de zon en de wolken in zijn hoofd.

Hij suizelt en is stoned, verhangen in het zuigende slijk van de vijver. Alles lijkt idyllisch, hoewel surrealistisch tot de koe verschijnt en de dieren in de vijver in haar dorst vertrappelt. De geest is nog in leven, ondanks die brute behandeling van zijn moeder, de koe, en zint op wraak door aan land te kruipen en de koe lik op stuk te geven. Knappe verfrissende verbeelding van de vijver-geest in dit gedicht, men waant zich weer in de tijd van bos- en waternimfen die hun kostbaar goed bewaken.

Die foto heb ik ook, maar klein formaatje. Ik overweeg nog de Erik Oldenhof aan te schaffen omdat ik daar drie doekjes van heb. Ik moet wel eerlijkheidshalve toegeven dat Hugo Claus mij ooit verklapte dat hij de haiku een verderfelijke dichtvorm vond, maar- voegde hij eraan toe- zoals alles wat verderfelijk is, raakt het in de mode Hijzelf schreef er ook enkele maar hierover later Ik heb er nog over nagedacht of het wel goed was om die Japanse epigrammen van Lucebert op Forum te plaatsen.

Ik vind die Japanse epigrammen in zijn verzamelde gedichten, ben er ook van geschrokken, kende die kant van hem niet Zeg eh Milou Wil jij hier eve ophouwe Lucebert een beetje belachelijk te make? Stiekem stelletje koekoes aansmere he? Ik heb het wel gezien hoor, ben nie achterlijk Die denk van owww, klaarlichte dag, dan zie Leliefiets dat toch nie, dan kan dat wel, heeftie niet door. Maar dan had ik het 's nachts ook gezien hoor! Bovendien heb ik een koekoeverklikker op mijn pc, dus elke keer als er koekoe geplaatst wordt, gaat er rooie zwaailichtje boven mijn monitor, dus ik kwam net na het eten even boven en ik dacht verrek, rooie zwaailichtje??

Zittie Lucebert paar koekoes aan te smere Dit is weer iets heel anders, maar ontroert me altijd als ik het lees, Guido gezelle O!

Nochtans, o ruisend ranke riet, uw stem is zo verachtelijk niet! God schiep den stroom, God schiep uw stam, God zeide: O neen toch, ranke ruisend riet, mijn ziel misacht uw tale niet; mijn ziel, die van den zelven God 't gevoel ontving, op zijn gebod, 't gevoel, dat uw geruis verstaat, wanneer gij op en neder gaat: Dichtoefeningen, van internet geplukt met tikfouten en al Onze dagelijkse portie Lucebert dus.

Een minder bekend van Lucebert vinden wij in zijn japanse epigrammen, waar hij helemaal in stijl de Japanse haiku meesters nabij komt. Lucebert,verzamelde gedichten,de bezige bij, amsterdam, In verscheen het bundeltje 'Swordplay-Wordplay' een soort literair duel in kwatrijnen geschreven door twee reuzen uit de Nederlandse letterkunde; Adriaan Roland Holst en Simon Vestdijk.

Het is Roland Holst die het dubbeltje aan het rollen bracht met dit kwatrijn over Vestdijk Simon Vestdijk Wat mag het raadsel van uw arbeid wezen? Muur van Geest, waar die van de Chinezen te kort bij schiet.

O,Gij, die sneller schrijft dan God kan lezen! Dit was niet mis. Hier wordt Vestdijk op zijn veelschrijverij gepakt en met de woordkarige Bloem vergeleken, die soms jarenlang niet schreef, en dan weer enkele sonnetten publiceerde.

Vestdijk had hoogte gekregen van Adriaans kwatrijn en ging prompt in de tegenaanval. En die op aarde veel of weinig baren krijgen hun beurt wel op de Oordeelsdag. En God zal elke schrijver, of hij nu veel of weinig heeft geschreven, wel oordelen op de Oordeelsdag, dat moet Adriaan nu hier op aarde niet doen.

Toen was het hek van de dam. We worden leidinggevend, management, Dus raak er maar aan gewend. Ik hou van die geur, die teksten op de deur. Zie ik hem open staan dan moet ik altijd gaan Oh doe de bril omhoog want ik zit ook graag droog Zeg ga mee naar de plee ik zwijmel bij 't idee "-D-E--K-E-L-D-E-R--Z-I-N-G-T-" Geile Marijke Geile Marijke wij zijn de rasechte hoeren We neuken met alle boeren en we zijn ontzettend gei-ei-eil Het kan ons niks verdomme hoeveel er in ons klaarkomme Het is een voorrecht hoer te wezen In ons onvolprezen neuksysteem, hé, neuksysteem, hé, neu-eu-euk systeem.

Nooit, nooit, zullen wij verkeren. Nooit, nooit, nemen wij een man. Laten de heren zichzelf maar masturberen. Wij zijn de hoeren van het vrijgezellenplan Maar de pooier kwam voorbij en lachte tegen mij Met zijn pik in zijn hand komt hij door het ganse land Het kan ons niks verdijen op hoeveel kerels we rijden Het is een voorrecht hoer te wezen In ons onvolprezen neuksysteem, hé, neuksysteem, hé, neu-eu-euk systeem. Oh mijn Marietje, wat is dat? Heb je er haar op? Dat is mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met mijn vinger in mijn hol.

En we gaan steeds lager, we gaan steeds lager. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi neusje. Dat is mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met twee vingers in mijn hol. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi mondje.

Dat is mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met drie vingers in mijn hol. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je mooie borstjes. Dat is mijn melkfabriek, mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met vier vingers in mijn hol. Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi buikje. Dat is mijn kinderfabriek, mijn melkfabriek, mijn smaakerde smaak, mijn ruikerde ruik, mijn kijkerde kijk, de hele avond lol want elke avond slaap ik met een fuistje in mijn hol.

Oh, mijn kleine Marietje, wat heb je een mooi hmm. Kom je er klaar op? Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, waar is Berend Botje gebleven?

Hij is niet hier, hij is niet daar, hij is naar Amerika! Amerika, Amerika, driemaal in de rondte van je hopsasa. Heb je al gehoord van de Zeven, de Zeven Heb je al gehoord van de Zevendronk Ze zeggen dat hij niet zoep'n kan, maar hij kan zoep'n als een echte man en dat is één Da hat schon mancher braver Mann Eins, zwei, saufen!

Oder ich fall' um, juchhé! Trink, trink Brüderlein trink! Lass doch die Sorgen zu Haus! Zieh doch die Stirn nicht zu Graus. Ein Prosit, ein Prosit, Der Gemütlichkeit! He's no fucking use to anyone, He's no fucking use at all! But now I'm returning with gold in great store, And I never will play the wild rover no more. And it's no, nay, never, No, nay, never no more, I will play the wild rover no never no more.

Roll me over, lay me down and do it again Roll me over in the clover Roll me over, lay me down and do it again Oh, this is number two And my hand is on her shoe Refrein: Oh this is number three And my hand is on her knee Refrein: Oh, this is number four And we're rolling on the floor Refrein: Oh, this is number five And the bee is in the hive Refrein: Oh, this is number six And she said she liked my tricks Refrein: Oh, this is number seven And we're in our seventh heaven Refrein: Oh this is number eight And the nurse is at the gate Refrein: Oh, this is number nine And the twins are doing fine Refrein: Oh, this is number ten, And we're at it once again Refrein: You can tell by the smell That she isn't very well When the end of the month comes around Bed!!!

You can tell by the bed That her little pussy's wet When the end of the month comes around So say, hi hi ho to the tampax-factory, Shout out your orders loud en clear, Small, medium, large, junior-size and extra large That's why, I love my wife Yes I do, yes I do I love her dearly I love her hole she pisses through Yes I do, yes I do I love her tits Tittlydits, tittlydits and her big brown ass-hole I eat her shit Grobble, grobble, grobble, grobble, with a rusty spoon, with a rusty spoon.

Swing low, sweet chariot, coming for to carry me home. I looked over Jordan, and what did I see? Coming for to carry me home. A band of angels, coming after me, coming for to carry me home. If you get there before I do,Comin' for to carry me home.

Groepsex op het strand dikke vrouwen gangbang

  • Sexcontact leiden escort belgisch limburg
  • Omdat ze het recept niet kent! Zeg tegen de anderen dat je een gulden in je neus kunt stoppen en probeer het voor te doen. Een zakenman opent zijn nieuwe kantoor, wanneer hij van een vriend ter felicitatie een krans ontvangt met daarop 'Rust in vrede'.
  • Daarom wil ik jullie nu alles vertellen wat me ondertussen overkomen is. In de trein komt de conducteur op hun coupé afgelopen.
  • ERO MASSAGE MAASTRICHT SCHATJES PRIVE
  • William Wordsworth, die in zijn 'Intimations of Immortality' terugblikkend op zijn jeugdjaren schrijft: Bordewijk, Couperus, Eline Vere, Katadreuffe ze bezielen nog de stad, maken nog zijn charme uit. Dan blijf ik liever hunkrend zwerven En kom terecht bij de nomaden.

Sexdating den haag kutvocht


Leest God per blik een boek, dan heeft Hij toch bepaald die truc van Simon afgekeken. Hier spreekt Adriaan Vestdijk aan op zijn atheisme, en op zijn boekje 'de toekomst der religie' die er volgens Vestdijk niet rooskleurig uitziet. Medisch-Theologisch Advies Zolang er 'toekomst' is, moet Hij vooral niet schromen grondig zich te revancheren: Vestdijk beweert dat God niet moet wanhopen, nu hij niet langer meer met Helena van Troje kan verkeren, zal het vers van Roland Holst die toch graag eens over de oude zangers en ridders dicht hem opbeuren.

Er is een werkelijk prachtige DVD van uitgebracht ik dacht in of zo. Een vlot geschreven sonnet, vind ik het, is dat de Huub van der Lubbe van de dijk?

Hoop op isowyg Daar zit de kleine isowyg Een giftige walgvogel In zijn fris gewassen doedelzak Is hij droevig en vrolijk Is hij dromend en wroetend In zijn geliefkoosde bloemen Is hij wroetend of vrolijk Hij heeft een raaf gegeten En een kwakende koptelefoon In een lammertjesleerboek Heeft hij gelezen Het is hem ernst als een rasp Die een gebogen mussenveertje bijvijlt Met zijn beide handen Denken zijn ogen en oren Over hoeveel jaren nadato nadaden Zal hij een onzelieveheersbaasje?

Een zindelijk sieraad zijn in de wereld? Nu nog zit hier isowyg Met zijn spruitjes strottenhoofd Hoog opgestoken uit Zijn nestharen stem en zegt: Welterusten Lucebert die eigenlijk behalve de keizer der vijftigers ook een Cobra-kunstenaar was schept hier voor onze ogen en oren een dier uit woorden: Giftig maar komisch dier met zijn fris gewassen doedelzak, droevig en vrolijk, dromend en wroetend.

Een vogel om verslingerd op te raken, een Lucebert-vogel, een zeldzame, o zo mooie vogel, ik hoop elke dag op isowyg. Nieuwe griffels schone leien, van gorter tot luceberet, van gezelle tot hugo claus, samengesteld door paul rodenko,ooievaar pocket 8,bert bakker, De moed der wanhoop De moed der wanhoop hoor een verlept horloge dat zelf-ten einde raad- zijn raderen op gang tracht te brengen zie een drenkeling die paart met een kaaiman een levenslange dwangarbeider uit Cayenne die voor zijn oude dag spaart De moed der wanhoop hoor de moeilijke lach naar de gezichten van Mars zie het uitwissen van de vlekken op de zon ja het aanbieden van de keizerskroon aan de overloper die brand stak in de wereld Geschreven door iemand die in zijn leven vaak geconfronteerd werd met de moed der wanhoop, en die met zorgvuldig gekozen beelden zijn situatie schetst.

Altijd naast de tragiek ook het hilarische moment bij Vaandrager. I remember Anna De de Vliegerstraat is een straat waar ik zelden of nooit iets te zoeken heb. Ik rij er langs, dat is alles. Ik rij er regelmatig langs, dat is een feit, en altijd moet ik even denken aan Johanna P. Vrugt en het benedenhuis op nr 50 a.

Het stierf er van de katten. Ze lag altijd in bed of op een divan onder de dekens. Ze was altijd ontzettend hartelijk. Ik vond haar ontzettend lelijk en ontzettend aardig. Maar laten we eerlijk zijn: Deze welgemeende regels schoten me te binnen onder het genot van een kopje espresso in Bijenkorf. Ik heb geen pen en papier bij me. Ik ben speciaal voor Anna Blaman overgestoken naar het postkantoor.

De ballpen is eigendom van de PTT. Op een van de lessenaars ligt een zakje van de Hema. Ik scheur het open en ik vul het met hanepoten. Staaltje van de kille registrerende stijl van de Rotterdamse school, de dingen worden geteld; plaats, tijd en omstandigheden worden uitvoerig gerapporteerd. En toch is het een mooie hommage aan Anna Blaman pseudoniem voor Johanna P.

Vrugt die dan wel niet schrijven kon, maar voor wie hij toch de moeite neemt om een balpen van de PTT te gaan jatten om zijn gedicht voor haar op te schrijven.

Strafwerk Ik zal het nooit meer doen. Ik zal het nooit meer doen. Vaandrager heeft als jongetje vaak straf geschreven, dat voel je, en hij is het graag beginnen doen, dat voel je ook.

Kouwes is een sneldichter die online verticale gedichtjes maakt, ingaat op verzoekjes van lezers, en in meestal cynische stijl zijn hak zet in ons post moderne leven.

Idee op zoek naar het toilet piste hij de ideeenbus vol Observatie kipfilet in een vuilniszak en dan vier weken op vakantie zo ruikt je lies Bij De Kapper ik wil het graag niet zoals die meneer naast me Dode strandjutter gooi jij hem eens op mijn rug Dia-Avond kijk hier wilde ik dood Nieuw Mobieltje Kopen deze zoomt automatisch in op zinloos geweld Uit: Kouwes, Daar schrik je toch van,de eerste gedichten,Nieuw Amsterdam Uitgevers, Hij heet ook Habakuk II de Balker.

Je vindt hem op wikipedia, hij wordt vrij hoog aangeschreven, maar ik mis een sleutel of een hint om hem met plezier te kunnen lezen. Is mij te barok of dan weer te precieus. Er is wel altijd iets dat mijn plezier bederft, roet in het eten gooit Is hier iemand die een fan is van H.

Ik raak maar niet echt binnen in zijn wereld, en zoek iemand die de sleutel heeft. Een vijftiger die nog niet de revue is gepasseerd is Bert Schierbeek.

Experimentator van het zuiverste water, schreef hij met 'Het Boek Ik' de eerste Nederlandse experimentele roman, en ook zijn gedichten waren innoverend helemaal in de geest van de naoorlogse jaren. In verongelukte zijn vrouw Margreetje en dat leverde een lange periode van stilzwijgen op, waarna hij 'toen de prop eruit vloog' een zeer aparte taal ontwikkelde om dit verlies te verwoorden.

Schierbeek wil zijn liefde met de dood niet laten ophouden, wil ze in dood vertalen opdat zijn vrouw ze nog moge horen Hoe scherp de pijn in zo weinig woorden. Anne Vegter is een Rotterdamse dichteres met de gave van sfeerschepping in puntige woorden. Moratorium Toen we van johns begrafenis thuiskwamen was er niemand die vroeg: Ze denkt dat afbetalingen helpen tegen pijn. Net voorbij het hek hielden we elkaar scherp in het oog maar iedereen zweeg, zoals vaker bij doden. Zijn moeder zat hoog op een tak wat ongemakkelijk in het lichaam van een oehoe.

De vogel heet eigenlijk Bubo bubo, wat volgens kenners 'ik pluk je' betekent. Eigenlijk vernemen we bar weinig over de overleden John, behalve dat hij er een puinhoop had van gemaakt, dat zijn moeder zeurde over een niet afbetaalde kachel wellicht, en dat hij misschien niet graag leefde. Moratorium betekent uitstel van betaling, maar het lijkt erop dat de moeder die vond dat afbetaling helpt tegen pijn, in het kerkhof op een tak op haar zoon zit te wachten en hem de rekening presenteert.

Ze lijkt wel een soort wraakgodin, in haar schrikwekkende Oehoe-verschijning, die haar zoon uit het leven kwam plukken wegens wanbetaling.

De sfeer is beklemmend, maar in zekere zin ook humoristisch, macaber maar ook bevrijdend. Gerbrandy verdient een bis-nummer. Wij schijnen geleerd en betrokken Wij wijzen gebrokenen toe aan voegende spalken Wij scheiden graag schaambeen van heilig Nog helen raden wij binnengaan af met klem. Reeds vroegen hadden woordloos van waarden daar zij soortgelijken sierden keelden en aten later overschot in veen of leem bestelden Van onder bevend puin gedempt geneurie van geraakten!

Als dit geen vraag om snaarspel van zieners is! Hen redden echter is prijzog en onnut. Ook volgenden zullen hen eren die verdienen gelijk huidigen hun schuldenaren dumpen. Ons lab lijmt el en kuit en scheen en spaak splinter voor flinter aaneen tot werkbaar prototype.

Alleen nog uw adem nu. Spaak Moeten we dit spreken zien als dat van een paleontoloog, die niets beter vraagt dan fossiele resten aan elkaar te hangen tot het weer mooie geraamtes zijn? Schuld wordt in elk geval niet meer ingelost, schuldenaren worden gedumpt, het komt erop aan te verdienen, maakt niet zoveel uit hoe. En als het lab eenmaal een werkbaar prototype uit spaak, splinter en flinter heeft gekneed, dan graag je adem nog lezer Een monsterlijke realiteit, deze van een wetenschappelijk technologische tijd Frankenstein altijd zeer present in onze tijd.

Wat een prachtige taal en een geweldige ritmiek Milou jij bent zo ongeveer de levende enceclopedie van de dichtkunst. Als ik alle dichters die jij naar voren schuift nog moet gaan lezen moet ik ongeveer jaar of ouder worden bij jou vergeleken voel ik me een beetje een anafalbeet op het gebied van de poezie hartelijke groet Dick.

Voor een classicus schrijft Gerbrandy eigenlijk totaal niet klassiek, of het zou moeten betekenen dat het onderwerp van zijn zin soms achteraan bungelt en het lijdend voorwerp fier op kop.

RIF De stem die het gedicht spreekt moet alleszins een oppermachtig wezen toebehoren, om zo zonder schroom de dingen bij hun naam te noemen, en zelfs namen uit te vinden als de bestaande niet volstaan. Stem van een almachtige keizer? In elk geval iemand die niet om een beeld min of meer verlegen zit. Maar wie de beschrijving van de aangesprokenen leest, krijgt wel de indruk dat de sof al heeft plaats gegrepen In elk geval een mooi staaltje taalbeleving die Gerbrandy de lezer schenkt.

Een lucebertje kan er altijd nog bij: De man springt zo inventief met taal om dat je met Van Dale nergens staat. Je moet het gedicht verschillende keren lezen, en laten rijpen in je mond, ogen en oren, het wint aan betekenis bij elke nieuwe beurt.

Je ziet ineens mensen met een staarkaak kaak van het voortdurend door het venster staren over het plein staren, waar anderen wachten op het veer die mensen met pleinvrees ze oversteekt. Je voelt het water in de grachten tasten, je hoort een hond, je hoort een schaap,en weet hoe het onder de schaamschedels henthaant elke dag Bedankt voor deze inzending: Alice Nahon, vaak onderschat en afgedaan als een typische vrouw-dichter heeft ze prachtige gedichten gemaakt. Keats een mijlpaal, de sterke romantiek.

Geen dichter van stand of hij heeft geen meeuw opgelaten, geen kraai laten krassen, geen leeuwerik laten bidden Maar futen kunnen daar niet overstuur van raken, als zij van rotzooi op z'n fuuts, iets prachtig maken. Zelf zeer regelmatig in Amsterdam verblijvend, en dan woonachtig vlakbij de Da Costagracht, weet ik precies waarover de dichter het heeft.

Een fuutennest aldaar is een kunstwerk van recuperatiemateriaal, veelkleurig, en glanzend van plastiek. Als je ze bezig ziet kweek je de illusie dat het misschien toch nog goedkomt tussen mens en natuur, en je begint in het begrip 'nuttige afval' te geloven.

Sterk eindbeeld van de vogel die in zijn vlucht, of zijn klim wind met aarde en water laat paren, het landschap in beeld brengt in dansend schrift, en op die manier de eigen tekst beleeft. Van zijn bestaan verschijnt het vluchtig spijkerschrift, in scheve aanloopregels, bijna kwatrijnen. En door haar plompverloren dweilen worden ze weggewist. Ieder spoor van zijn gedribbel moet verdwijnen, of hij zich in de drang om voort te leven zonder nadruk had vergist.

Hier weer de metafoor van het schrift. Het strandlopertje produceert door zijn gedribbel over het zand kwatrijnen in spijkerschrift. De zee veegt onbarmhartig elk spoor van zijn bestaan weg, alsof de vogel in zijn drang om voort te leven, in zijn weglopen van de zee, in zijn tekst had vergist De draagkracht van veren,de mooiste vogelgedichten,uitgeverij , amsterdam, Een dichter van het dagelijkse leven met die lichte 'thrill' die perspectief geeft is de amerikaan William Carlos Williams.

Zijn middelen zijn bijzonder eenvoudig, bijna spreektaal, maar altijd die kleine pointe, die de lezer wakker schudt uit de droom van de taal: The Red Wheelbarrow so much depends upon a red wheel barrow glazed with rain water beside the white chickens De Rode Kruiwagen er hangt zoveel af van een rode krui- wagen glanzend van regen- water naast de witte kippen Ja, zonder die rode kruiwagen heb je eigenlijk geen goed beeld, die kippen zonder die rode glans lopen verloren, klopt helemaal!

Complete Destruction It was an icy day. We buried the cat, then took her box and set match to it in the back yard. Those fleas that escaped earth and fire died by the cold. Volledige Destructie Het was een ijzige dag.

We begroeven de kat, pakten toen haar mand en staken die in brand in de achtertuin De vlooien die ontkwamen aan aarde en vuur kwamen om van de kou. Tja ook de vlooien moeten eraan geloven in deze plechtige poesbegrafenis en verbranding van haar mandje This Is Just to Say I have eaten the plums that were in the icebox and which you were probably saving for breakfast Forgive me they were delicious so sweet and so cold Een mooi kattebelletje om op de koelkast te plakken, een post it, hartverwarmend, hoewel hij de koele pruimpjes heeft opgegeten die je voor je ontbijt had voorzien, deze lieve memo Het lijkt niet moeilijk, maar het is een geniaal gedichtje zoals alleen Lucebert dat kan schrijven Bij het lezen van Fern Hill van Dylan Thomas vallen mij dikwijls de verzen in van die andere grote Engelse dichter: William Wordsworth, die in zijn 'Intimations of Immortality' terugblikkend op zijn jeugdjaren schrijft: What though the radiance which was once so bright Be now for ever taken from my sight, Though nothing can bring back the hour Of splendour in the grass, of glory in the flower; We will grieve not, rather find Strength in what remains behind; In the primal sympathy Which having been must ever be; Wat indien de schittering ooit zo fel nu voorgoed zou verdwijnen voor mijn ogen, Hoewel niets het uur van glans in het gras van glorie in de bloemen kan teruggeven, willen wij niet treuren, maar eerder onze kracht putten uit alles wat achter blijft; de primaire verbondenheid, wat ooit was zal blijven bestaan; Bij Dylan Thomas diezelfde geste als bij Wordsworth: Maar in mijn visie leeft de dichter-knaap nog zonder Eva, in dat allereeste licht, terwijl de zevende dag de sabbath rinkelt over de keien van de heilige stroom De verwijzingen naar de Bijbel, naar de allereerste dagen in het paradijs passen bij de knapenjaren van de dichter, waar nog geen Eva speelt.

Maar als je dat met Eva en seksuele initiatie wil lezen, kan dat natuurlijk Tijd van het eerste licht, tijd van een Adam die nog alleen beschikt over de appelgaard, en eindeloos ravot als koning van de schepping.

Dus vergelijking met R. De Nijs 'en het werd zomer' gaat volgens mij niet op. Oh I was young and easy in the mercy of his means, Time held me green and dying Though I sang in my chains like the sea. Ik geloof dat Mercedes dat hier zelf vertaalde en ter vertaling aanbood. Ik hoor in die laatste verzen de oud geworden dichter spreken die terugblikkend op die primaire eerste tijd kan zeggen: Geien ik nu de vertaling van Bert Voeten in handen kreeg , volg ik deze even: All the sun long it was running, it was lovely, the hay Fields high as the house, the tunes from the chimneys, it was air And playing, lovely and watery And fine green as grass.

And nightly under the simple stars As I rode to sleep the owls were bearing the farm away, All the moon long I heard, blessed among stables, the nightjars Flying with the ricks, and the horses Flashing into the dark.

Heel de zon lang was het rennen, het was heerlijk, het hooiveld Hoog als het huis, de schoorstenen zongen, het was Wind en spelen, heerlijk en waterig En vuur zo groen als gras, En 's nachts onder de simpele sterren Als ik slaapwaarts reed droegen uilen de hofstee weg, Heel de maan lang hoorde ik, gezegend onder stallen, de zwaluwen Vliegen met de mijten, en de paarden Wegschieten in de nacht.

En dan te ontwaken, en de hofstee, als een zwerver wit Van dauw terug te zien, de haan op haar schouder; het was al Glanzend, het was Adam en maagdelijk, De hemel ontstond opnieuw En de zon werd rond diezelfde dag. Zo moet het geweest zijn na de komst van het simpele licht In de eerste, gonzende ruimte, de betoverde paarden warm De hinnikend groene stal uitlopend Naar de weiden van lof. En gevierd door vos en fazant bij het montere huis Onder verse wolken en blij met mijn mateloos hart, In het zonlicht telkens opnieuw geboren, Holde ik achteloos voort, Mijn wensen renden door het huishoog hooi En het deerde mij niet, in mijn hemelblauw doen, dat de tijd In zijn wentelzang zulke morgenliedjes nauw toelaat Voor de kinderen groen en gouden Hem reddeloos volgen gaan.

Het deerde mij niet, in die lamswitte jeugd, dat de tijd mij Aan de schim van mijn hand naar de zwaluwenzolder zou voeren In de altijd wassende maan Noch dat ik, slaapwaarts rijdend, Horen zou hoe hij vlood met de rijpe velden En de hofstee zou zien, voorgoed weg uit het kinderloos land.

O, toen ik jong en onbezwaard was in de gunst van zijn gezag Hield de tijd mij groen en stervend Al zong ik in mijn ketens als de zee. De Muze kent geen Babel, de salamander, Querido, Amsterdam And as I was green and carefree, famous among the barns About the happy yard and singing as the farm was home, In the sun that is young once only, Time let me play and be Golden in the mercy of his means, And green and golden I was huntsman and herdsman, the calves Sang to my horn, the foxes on the hills barked clear and cold And the sabbath rang slowly In the pebbles of the holy streams.

Barn betekent volgens Van Dale E-N in de eerste plaats schuur. Goaisten Van der Vliet vertaalt het ook zo, en in de vertaling van Bert Voeten die mij door een kennis wordt gesignaleerd, vertaalt hij het ook met schuren. Ik denk overigens niet dat het woord schuur voor een boerenjongen een kille betekenis heeft, zelf heb ik graag op graanschuren gespeeld Ik geef een voorbeeld, gewoon uit het eerste vers: Now as I was young and easy under the apple boughs Ik heb wel een paar Franse vertalingen, en die verschillen gevoelig.

Now, wordt soms ertaald door 'quand' maar door anderen weer gewoon onvertaald gelaten. Ik koos voor deze laatste oplossing omdat uit de contect duidelijk blijkt wanner de 'Now' speelt. Je moet er goed over nadenken, en het geheel van het gedicht in aanmerking nemen om dit woord goed te vertalen. Het is niet iets dat je zomaar op het eerste gezicht ziet.

Dylan Thomas is een schijnbaar gemakkelijk dichter, maar als je goed kijkt is hij eigenlijk zeer genuanceerd en ingewikkeld.

Je kan wel een vlotte vertaling maken, maar die niets of weinig meer te maken had met Dylan Thomas' gedicht, maar dat is de bedoeling niet.

Mijn vertaling is vrij letterlijk en tracht gewoon de lezer die niet goed Engels kan te helpen. Ik heb een vertaling gevonden op het net die ik zeer mooi vind van ene Goaisten van der Vliet, Fern Hill.

Ik denk dat je vertalen van gedichten ietwat onderschat. Hoe goed Klea ook moge zijn, je kunt die vertaling niet 'eventjes' doen. De dichter moet je ook nog liggen. Men kan een goede Shakespeare vertaler zijn maar een zwakke Joyce vertaler. Dus vergeet dat 'eventjes' komen vertalen. Men dient ook goed vertrouwd te zijn met het werk van Dylan Thomas, daar zomaar induikelen, en beginnen lijkt mij geen goed idee Die is geweldig en zou het zomaar kunnen, misschien leest ze dit wel..

We gaan verder met strofe 2: And as I was green and carefree, famous among the barns ik was groen en onbezorgd, een beroemdheid voor de schuren 2. About the happy yard and singing as the farm was home, nabij het zalige erf, en ik zong omdat de boerderij mijn plek was 3. In the sun that is young once only in de zon alleen dan jong was 4. Time let me play and be liet de tijd mij spelen en was ik 5.

Golden in the mercy of his means van goud in de genade van zijn macht 6. And green and golden I was huntsman and herdsman, the calves En groen en gouden was ik jager en herder, de kalveren 7. Sang to my horn, the foxes on the hills barked clear and cold zongen naar mijn hoorn, de vossen op de heuvels blaften klaar en koud 8.

And the sabbath rang slowly de sabaath rinkelde traag 9. In the pebbles of the holy stream over de kiezels van de heilige stroom Dus: Ik was groen en onbezorgd, een beroemdheid voor de schuren nabij het zalige erf, en ik zong omdat de boerderij mijn plek was in de zon die alleen dan jong was liet de tijd mij spelen en was ik van goud in de genade van zijn macht en groen en goud was ik jager en herder, de kalveren zongen naar mijn hoorn,de vossen op de heuvels blaften klaar en koud de sabbath rinkelde traag over de kiezels van de heilige stroom.

Dylan Thomas was in mijn jeugd samen met enkele andere dichters die ik hier al vermeld heb mijn idool. Hij is nog steeds een dichter die ik koester, dikwijls herlees, en waar ik nog van leer.

Zijn ritme is perfect: Vandaag doen we twee strofen Fern HilL om er morgen og twee te doen enz. Fern Hill Now as I was young and easy under the apple boughs About the lilting house and happy as the grass was green, The night above the dingle starry, Time let me hail and climb Golden in the heydays of his eyes, And honoured among wagons I was prince of the apple towns And once below a time I lordly had the trees and leaves Trail with daisies and barley Down the rivers of the windfall light.

Gezien ik geen vertaling in mijn bezit heb, zal ik het zelf proberen. Ik zou de lezer die goed Engels kent, vragen om actief mee te vertalen, en mij te wijzen op varianten en nuances die ik gemist heb. Het muziekje in het gedicht dient zo goed mogelijk bewaard te blijven, en ook de woorden moeten zo congruent mogelijk zijn met die door de dichter in zijn taal gebruikte.

When I was young and easy under the apple boughs Hier heb ik twee problemen: Ik stel voor om 'as' gewoon niet te vertalen, uit de context blijkt duidelijk wanneer deze 'as' te situeren is. Ik stel het woord 'onbekommerd' of 'kommerloos' voor dus: Ik was jong en kommerloos onder de appelgaard Regel 2: About the lilting house and happy as the grass was green nabij het zingend huis en blij in het groene gras Regel3: The night above the dingle starry, boven het dal in de nacht de sterrenhemel Regel4: Golden in the heydays of his eyes gouden luister het feest voor mijn ogen regel5: And honoured among wagons I was the prince of the apple towns En gevierd onder de karren was ik de prins van de appelsteden Regel6: And once below a time I lordly had the trees and leaves In tussentijd liet ik bladeren en bomen vorstelijk Regel7: Trail with daisys and barley slierten maken met gerst en madeliefjes Regel8: Down the river of the windfall light Langs de rivier van neergewaaid licht.

Mooi op een rijtje: Ik was jong en kommerloos onder de appelgaard Nabij het zingend huis en blij in het groene gras Boven het dal in de nacht de sterrenhemel Gouden luister, feest voor mijn ogen, En gevierd onder de karren was ik de prins van de appelsteden Ik liet intussen bladeren en bomen vorstelijk Slierten maken met gerst en madeliefjes Langs de rivier van neergewaaid licht. Belangrijk is dat de triomfantelijke kant van Dylan Thoams' verzen goed uit de verf komen.

Het zijn hoogdagen die hij beschrijft We vervolgen straks met de tweede strofe. Ook de grote Indische teksten zoals de Mahabharata zijn eigenlijk een breeduitsgesponnen oorlogssaga's. In de Middeleeuwen kenden de heldenliederen rond Karel de Grote en zijn vazal Roeland een aanzienlijke expansie. Onlangs gaf Geert Buelens een boek uit met gedichten over de eerste wereldoorlog. De oogst is niet gering: Morgesns noch in Schlaf und Traum Mittags schon dahin.

Abends schon zu unterst im Grabe drin. Die Schlacht ist unser Freudenhaus. Von Blut ist unsere Sonne. Tod ist unser Zeichen und Losungswort. Kind und Weib verlassen wir- Was gehen sie uns an? Wenn man sich auf uns nur Verlassen kann. So morden wir, so morden wir. Wir morden alle Tage Unsre Kameraden im Totentanz.

Bruder reck dich auf mir, Bruder, deine Brust! Bruder, der die du fallen und sterben musst. Wir murren nicht, wir knurren nicht.

Hart ist unsere Lagerstatt Trocken unser Brot. Blutig und besudelt der liebe Gott. In vertaling van Ton Naaijkens klinkt het Dodendans Zo sterven we, zo sterven we, we sterven alle dagen, het is ook zo leuk om te sterven.

De veldslag is onze hoerenkast Van bloed is onze zon. Dood is ons teken en onze leus. Kind en vrouw verlaten we- wat kan het ons schelen. Als men maar op ons vertrouwen kan. Zo moorden we, zo moorden we, we moorden alle dagen. Onze kameraden in de dodendans. Broeder, richt je toch op voor me, broeder, je borst!

Jij, broeder, die vallen en sterven moet. We morren niet, we knorren niet, we zwijgen alle dagen Tot ons heupbeen uit de kom schiet. Hard is onze legerstee, droog ons brood. Bloedig en bezoedeld Onze Lieve Heer. We zeggen dank, we zeggen dank, Meneer De Keizer, voor je genade, want jij koos ons uit om te sterven. Slaap nu maar, slaap zacht en stil, tot jou opwekt ons arme lichaam, door gras bedekt. Dada dat de oorlog verklaar aan alle burgerlijke heilige huisjes familie, echtelijke liefde,vaderlandsliefde,godsdienst enz kan gezien worden als een reactie op de vreselijke oorlog van Als die gehele zelfingenomen burgerlijke maatschappij uiteindelijk tot niets anders in staat blijkt dan tot een langdurige slachtpartij dan kan men er best zo gauw mogelijk komaf mee maken.

Ball schetst ondanks zijn cynisme eigenlijk een goed beeld van die oorlog. De mannen, soldaten, als in een soort middeleeuwse dodendans in trance voor de dood, alleen de oorlog telt nog in hun ogen, het is een hoerenkast waar ze elkaars borst afsmeken voor de kogel.

Van Siegfried Sassoon The anguish of the earth absolves our eyes Till beauty shines in all that we can see War is our scourge, yet war has made us wise, And fighting for our freedom, we are free. Horror of wounds and anger at the foe, And loss of things desired; all these must pass.

We are the happy legion, for we know Time's but a golden wind that shakes the grass. There was an hopur when we were loth to part From life we longed to share no less than others, Now, having claimed this heritage of heart, What need we more, my comrades and my brothers? Oorlog geselt maar geeft betekenis, En vechtend voor de vrijheid zijn wij vrij. De wond schrijnt en de vijand wekt de woede. We raken kwijt wat ons het dierbaarst was.

Het moet gebeuren, maar wij weten 't goede: Tijd ritselt als een gouden wind door 't gras. Ooit wilden we 't bestaan nog niet verlaten En leven zoals alle andere leven.

Het heeft ons hart moed nagelaten, Mijn broeders, naar wat hogers kun je streven? Sassoon schetst hier een geheel ander beeld van de oorlog: Mijn broeders, naar wat hoger kunnen wij streven?

Sassoon heeft later deze mening herzien toen hij zelf gewond, zich tegen de oorlog begon te keren, en in zijn gedichten een medogenloze oorlog tegen de oorlog begon te voeren. No-one spoke of him again. You smug-faced crowds with kindling eye Who cheer when soldier lads march by, Sneak home and pray you'll never know The hell where youth and laughter go. In kille loopgraven vol stank, Geknetter, luizen, zonder drank, Schoot hij een kogel door z'n kop.

Niemand merkt hem nu nog op. Braaf volk, dat graag applaudisseert Als Jan Soldaat voorbijmarcheert, Bid dat ie voor jou niet bestaat, Die hel waar jeugd en vreugd vergaat. De keerzijde van de medaille heeft Sassoon door zijn front-ervaringen gauw gevonden, in dit gedicht in de vorm van een eenvoudig soldaatje dat genoeg van de slachtpartij heeft, en zich voor de kop schiet.

Als curiosum geven we tenslotte nog een gedichtje van ene Adolf Hitler, een korporaal die niets van zijn frontervaring heeft geleerd.

Doch herrlich trotzt und stark, Die Wacht an unserer Mark, Getreu bis in den Tod, Blauweiss und Schwarzweissrot; in vertaling door een anonymus Blauwwit en zwartwitrood Om ons heen ligt het vijandige leger, Talloos als zand aan zee.

De Fransman, Rus en Brit, met hun kleine blaffers mee. En wij-in het heetst van de strijd wij houden vaandelwacht. Trouw tot aan de dood blauwwit en zwartwitrood. Miljoenen lopen storm, maar ze kunnen de toren niet neerhalen.

Ze slepen helpers met zich mee Van de rode, gele zee. Toch is zij heerlijk en sterk, de bewaking van ons symbool. Trouw tot in den dood blauwwit en zwartwitrood. Hitler schreef dit gedicht op 4 augustus als hij met zijn regiment op rust is in de Elzas.

Ik bespreek het niet gezien het duidelijk genoeg is: Het lijf in slijk geplant,Gedichten uit de eerste wereldoorlog,samengesteld door Geert Buelens,Ambo, Manteau, Dan is het geen straf om jurylid te zijn groet Dick. Na dit indrukwekkende fresco van E. Boutens die het vanuit een andere hoek belicht: Goede Dood Goede Dood wiens zuiver pijpen Door 't verstilde leven boort, Die tot glimlach van begrijpen Alle jong en schoon bekoort, Voor wien kinderen en wijzen Lachend laten boek en spel, Voor wien maar verkleurde grijzen Huivren in hun kille cel,- Mij is elke dag verloren, Die uw lokstem niet verneemt; Want dit land van most en koren Is mij immer schoon en vreemd, Want nooit beurde ik hier te drinken, 't Water dat de ziel verjongt, Of van dichtbij hief te klinken 't Verre wijsje dat gij zongt; Alle schoon dat de aard kan geven Blijkt een pad dat tot u voert, En alleen is leven leven Als het tot den dood ontroert.

Boutens keert de dingen om: Wenn wir uns mitten im Leben meinen, wagt er zu weinen mitten in uns. De Dood is groot Wij behoren hem toe met lachende mond. Wanneer wij ons midden in 't leven wanen begint hij te wenen midden in ons. En dit is Marsman Doodsstrijd Ik lig zwaar en verminkt in de hoek van de nacht weerloos en blind; ik wacht op de dood die nu eindelijk komen moet. De dood zonder Marsman? Ik zal vannacht eens kijken wat ik van Marsman daarover kan vinden, is een van mijn favorieten!

O Heer, het wordt nu tijd, wellicht, U aan te roepen Men weet niet goed De vrees voor 't einde blijft bestaan. De dood vergeet ons nooit. Men moet beproeven een al te grote doodsstrijd te ontgaan. De dood doet de arme mens naar vrome leugens zoeken. De stervenden die roepen, werden eerst geboren, Gij waart steeds, onverstoorbaar, in uw rol van God, De Zoon des Mensen, vond, tot hier, de liefste logen. Hij wist de dood, zei men, zo stervend te bestrijden, hij overwon de dood en wat niet meer? Het blijft een aaklig iets, te hijgen en verstijven.

Het blijft een aaklig iets, naar 't eigen hart te luistren, te weten dat men dood is, als het stil blijft staan. De spierknobbel met kleppen waardoor 't bloed moet spuiten, die rustloos vijftig, zestig jaar kan slaan, en soms opeens uiteenspat, als een vat in duigen. Tegen de vijf die suffend, zat van dagen, gelijk een nachtkaars uitgaan, opgebrand, zijn honderd die gefolterd in hun doodszweet baden. De dood is niets misschien, het doodgaan alles.

En zij die de englen zien, een glimlach op 't gelaat, en zij die vol berusting in het niet-zijn vallen, zij maken wat zij kunnen van hun poovre staat. Het blijft de wrede strijd van duive tegen valk. Ik had een vriend, o Heer, wiens hart was uitgezwollen tot bijna driemaal, de omvang van een mensenhart, men heeft hem, toen hij sterven ging, bevochten, hij wou zijn hoofd in twee slaan om de barst, het trage barsten van dat hart niet meer te volgen.

Ik had een andre vriend die met verrotte longen trotseren moest het vlijmen van de scherpe kou, in een verlaten tuin, waar ongestoord het domme systeem zijn vreugde wurgde en niet verjagen zou de dood die eens zijn moeder meegaf aan haar jongen. Het is voorwaar geen wonder als de rede ons bij de doodgedachte dringt naar zelfmoord.

Het mes van Jack the Ripper was een zegen, o, onvoorziene dood die nauwelijks stoort! De meesterlijke moord zij grotelijks geprezen. Want zelfmoord, Heer, is moeilijk, wil niet altijd slagen, Cleopatra en de adder waren beiden sterk, het gif van Mithradates deed hem angstig braken, een slaaf, met beevrig zwaard, volbracht het werk. Een zelfmoord is verzekerd tot de keus van 't wapen. De dood is vriendlijker, wellicht, in de ongelukken die dagelijks de brave burger grieven: De kleine meisjes die door de ijslaag schoten, wier doodskreet tot een sliertje stroom bevroos en naar wier lijkjes niemand heeft gedoken, het kind uit de achterbuurt dat achteloos met kokend water, telkens weer, wordt overgoten.

Bepaald, de dood is vriendlijker voor de arme mensen, zij sterven makkelijker, zijn meer met hem vertrouwd. Hij geeft ze lachjes, knipoogjes en wenken, de vrees voor wat men dikwijls ziet, verflauwt. De dood lijkt haast een doel, voor hen die dood zich werken. De dood is de gezel der lange wintermaanden, plichtmatig, zoals zij, voor de armen op het land.

Zij zwoegen rustig voort, zij strooien nieuwe zaden, en rustig, als een veldbloem door een kinderhand, plukt hij een zwoeger weg van de omgeploegde aarde.

De dronken vagebond, die lacht onder het kwijlen, en kwijlend lachend loopt onder een volle trein, de blinde bedelaar, te oud om te overlijden, die op een heldre nacht zijn nek breekt zonder pijn, het is de moeite niet naar zo'n dood om te kijken.

De werklijk harde dood daalt neer in verenbedden, en vlijt zich lang en zwaar tegen een zachte borst, en kust een zachte mond om 't aadmen te beletten, en knijpt een zachte keel die nauw en gloeiend wordt, en luistert naar het hart dat zich nog blijft verzetten.

Een dood die tellen mag, is wulps als een hectaere, doch traag en zeer ervaren als een succubus. Hij snuift de droppen zweet in die op 't voorhoofd paarlen en drinkt de laatste adem met een diepe kus. Hij is volmaakt beleefd en kondigt zijn bezoeken soms weken lang vooruit zijn uitverkoornen aan, die hem verkiezen, iedre fase liever proeven dan rap en onverhoeds het leven uit te gaan.

Hij geeft hun tijd, o Heer, U vlijtig aan te roepen. Gij, Heer, Gij zijt in staat hen eeuwig te verderven! Het is geen klein verschil. Een ziel van stoom kastijden wanneer het lijf van vlees sinds eeuwen is verrot, het is wat anders nog dan 't schenden van wat lijken, het is het waarborgsmerk van een heel ware God. Een werk zo groots, o Heer, geen epos kan 't beschrijven. Zij hebbe' elkaar vermoord om U, Heer, te verdienen, het zondig vlees gekerfd, geradbraakt en verkoold.

Groot is, goddank, de schaar der liefdevolle lieden die zacht de poten breken van het schaap verdoold, en lang voor 't stervensuur uw paradijs verwierven. Verwonder U dus niet wanneer zij daaglijks janken, zij die U vrezen 't zeerst, zijn ook Uw ware trouwen. Tussen de man die meent alleen te mogen danken en hij die U slechts roept in 't klamme doodsbenauwen, tussen die schobbers, Heer, zijn duizend overgangen.

En als ik minder bid dan de echte katholieken, of de echte protestanten, die 't niet minder doen, het is om van een schaars gebed tienvoudig te genieten en uit bescheidenheid. Het afgeblaat sermoen, ik ben er zeker van, is niet naar uw believen. Ik heb U, Heer, naar 'k hoop, ditmaal met recht gebeden, ik ben geen twijfelaar, Heer, voorwaar geen twijfelaar!

De twijfel is te slim en hindert mijn geweten, ik heb niets uit te staan met deze handelswaar, als zij die koster zijn en Urbanus heten. Heb ik gezondigd tegen 't tweede der geboden? Ik riep U met in mij het schroeiendste venijn dat ooit uit mensenhart vervloeide in mensenwoorden, de vrees, de grote vrees in 't afgeschuurd refrein: De dood, de dood, de dood, het doodgaan, en de doden.

De foltering vooraf is langer aan de orde, en iemand die, als Job, ontzaglijk blasfemeert, kan zeggen: Zend mij een leugen, Heer, als ik met hem zal strijden, een leugen, groot als de ernst die 'k in deez' verzen deed.

Van Anton Korteweg Crematorium Je gaat er met de bus of tram naar toe en volgt vandaar de richtingsbordjes maar. Gebeurt het goed, kom je er met een kerst- gevoel of zoiets moois getroost vandaan. Het is heel erg maar ook weer niet zo erg. Bedenkt bij onweerstaanbaar opkomend verdriet; Die hebben ze- mij hebben ze nog niet.

Vandaar dat begrafenisfeesten hier in Vlaanderen, een dubbel karakter hebben: Elke dode, hoe triest ook, wijst er ons op dat wij nog leven, en dat we er moeten van profiteren zolang dat nog kan. Korteweg is Nederlander, en dus gaat dat bij hem zo uitbundig niet, hij volstaat met de gedachte, een echt feest komt er niet aan.

Wat zou hij trots zijn als hij 't wist. Het glas heeft een geslepen rand. Iemand een biertje van eigen tap geven. Het was echt een bierdop op z'n kant.

Wie voor malt geboren is, zal nooit Palm drinken. Men moet drinken uit de glazen die men heeft. Hoge glazen vangen veel bier. De pul bij het handvat pakken. Men kan nooit weten hoe een koe een pilsje opent. Men moet geen dode biertjes uit de tap halen. Ze praten over glazen en pullen. Dat is geen zuivere pils. De kogel is door de kroeg. In het land der malt is Lingens koning.

Hij heeft zijn ziel aan de Amstel Malt verkocht. Kleine pulletjes hebben grote oren. De regels aan z'n laarsje lappen. Vechten tegen de bierkaai. In de kroeg is een daalder een pilsje waard. Bier om bier, malt om malt. Het bier wordt nooit zo koud gedronken, als hij wordt getapt. Met een krat bier in huis vallen.

Een ezel drinkt niet twee keer van dezelfde malt. Van de malt in de Lingens geraken. Met z'n neus in de schuimkraag vallen. Zelfs de beste drinker verslikt zich weleens.

Bier heelt alle wonden. Een pilsje in de kraag vatten. Bier naar de tap dragen. Bier maakt de man. Bier verzoet de arbeid. De pils uit de tap kijken. Bier is een goede dienaar, maar een slechte meester. Lekker bier wordt veel getapt. Eens gedronken blijft gedronken.

Hij heeft te diep in het glas gekeken. Beter een goed café om de hoek dan een verre brouwerij. Al het goede komt uit de tap. Waar bier is, is schuim.

Hier verdrinken er meer in het glas dan in de zee. Eigen tap is goud waard. Roet in het bier gooien. De beste zuiplappen zitten thuis. Men drinkt het biertje nooit ver van de tap. Hij groeit op voor galg en krat. Wie het bier niet kent, drinkt het niet. Wie het laatst drinkt, lacht het beste. Nu heb je de pinten aan het dansen. Op de verkeerde kruk gezet worden. Over het glas getild worden. Achter het glas drinken.

Bier goed, al goed. Wie het bier lust, drinke het op. Van een fles een vat maken. Hij heeft drie biertjes in één glas. Je vangt meer alcoholisten met bier, dan met ranja. Iemand een malt aannaaien. Alle wegen leiden naar de kroeg. Bier maakt meer goed, dan vrouwen kapot kunnen maken. Voor het tapje gehouden worden. Wie goed doet, bier ontmoet. Wie bier zaait, zal whisky oogsten. Zo dom als een maltdrinker. Het schip verging met man en bier. Bier in de wonden strooien.

Naast de tap zuipen. Bier regeert met ijzeren hand. Als twee zuiplappen vechten om een pint, gaat de derde ermee aan de haal. Ter land, ter zee en in de kroeg. Als je van zwemmen slank wordt, wat doen walvissen dan verkeerd? Als maisolie van mais wordt gemaakt, hoe zit het dan met babyolie? Als superlijm werkelijk alles vastlijmt, waarom dan niet de binnenkanten van de tube? Waarom moet je om een waarzegger te bezoeken een afspraak maken? Als het vandaag 0 graden is en morgen wordt het 2x zo koud, hoe koud wordt het dan morgen?

Waarom worden mensen meteen geloofd als ze zeggen dat er aan de hemel biljoen sterren zijn, maar als je ze vertelt dat de deurpost pas geverfd is moeten ze voelen? Waarom bestaat citroenlimonade voor het grootste gedeelte uit kunstmatige middelen en zit er in afwasmiddel echte citroen?

Leven getrouwde mensen langer of vinden ze dat alleen maar? Met welke snelheid wordt het donkerder? Hoe pak je piepschuimballen in als je ze wil opsturen? Is er een ander woord voor synoniem? Als een schizofreen persoon met zelfmoord dreigt, kan hij dan wegens gijzeling veroordeeld worden? Waarom wordt er geen kattenvoer met muissmaak verkocht? Hoe zouden stoelen eruitzien als onze knieën aan de andere kant zaten?

Waarom loopt je neus, terwijl je voeten ruiken? Waarom gaan vrouwen nooit alleen naar het toilet? Als niets in een teflonpan plakt, hoe zit teflon dan vast aan de pan? Waarom heeft een tankstation dat 24 uur per dag open is een slot op de deur? Waarom worden voor ter dood veroordeelden in de VS steriele naalden gebruikt? Waarom staat er een uiterste verkoopdatum op een beker zure room?

Hebben blinde eskimo's blinde geleidesledehonden? Waarom zitten er in vliegtuigen zwemvesten en geen parachutes? Hoe komt de bestuurder van de zoutstrooiwagen op z'n werk?

Waarom drink Bin Laden geen blikjes Cola? Als ie een blikje openmaakt hoort hij steeds: Petra is een paar dagen van huis geweest om haar zieke moeder te verzorgen. Als ze weer thuiskomt, zegt haar zoontje Bobbie tegen haar: Mamma, zal ik jou eens iets vertellen?

Gisteren zat ik in jullie slaapkamer onder het bed te spelen en toen kwam pappa met de buurvrouw binnen. Ze waren allebei naakt. De buurvrouw ging in bed liggen en pappa kroop op haar en Herma legt haar hand op de mond van Bobbie en zegt: Wacht tot je vader thuiskomt en vertel hem dan precies wat je gezien hebt. Een paar uur later komt Herma's man thuis en ze roept hem toe: Bij jou blijf ik niet! Vraagt de man verbaast. De buurvrouw ging in bed liggen en pappa kroop op haar en toen deden ze precies het zelfde wat mamma met oom Jan deed toen pappa vorige zomer op zakenreis was!

Jantje ligt al een paar dagen 's avonds op bed te luisteren naar zijn vader en moeder die flink wat herrie maken. Hij vraagt zich af wat er daar allemaal gebeurt. De volgende avond denkt hij als hij al boven is: Ik ga onder het bed liggen van vader en moeder, uiteindelijk komen vader en moeder naar bed en dan begint het waar hij op heeft liggen wachten. Vader en moeder gaan flink te keer en het duurt niet lang of moeder gilt: Vader doet het condoom af en gooit het op de grond.

Jantje ziet dat en begint te janken en te janken. Vader en moeder kijken verschrikt op en om zich heen waar Jantje is. Uiteindelijk vinden ze hem onder het bed en vragen hem waarom hij zo jankt. Jantje antwoordt al snikkend: Jullie eten allemaal pruimen en worstjes en ik krijg alleen de velletjes! Een moeder brengt 's morgens haar dochtertje naar school.

Onderweg zien ze in een wei een groot paard met daaronder een grote lul. Het meisje kijkt daarna en vraagt aan haar moeder: Een man komt bij de dokter om de uitslag van een onderzoek op te halen, zegt die arts: Wanneer weet je dat je Barbie ongesteld is? Dan zijn al je tic-tacs verdwenen. Wat is de definitie van de perfecte minnaar? Blind en toch geen hond! Twee dwergen gaan met twee hoeren mee naar een hotel.

En ze gaan per stel in een kamer. En het lukt die ene dwerg niet om een erectie te krijgen. Maar in de kamer ernaast hoort hij die andere dwerg steeds roepen: De volgende morgen spreken die twee dwergen elkaar voor het hotel. En die ene dwerg vertelt dat het bij hem alleen maar bij een beetje voelen en knijpen is gebleven. Een man komt thuis van de dokter en zegt tegen zijn vrouw: Waarop zijn vrouw zegt: Hij vroeg zijn zoontje om een oogje in het zeil te houden en ging naar huis voor een kopje koffie.

Toen kwam ook net de dominee langs en daarmee zat hij te praten toen zijn zoontje binnenkwam en brulde; 'De stier neukt nou de zwarte", De stier neukt nou de zwarte'. Jongetje ", zei de boer boos, "Je ziet toch dat de dominee er is,dan kan je die taal toch niet gebruiken.

Als je tegen me had gezegd ; "de stier verrast de zwarte"dan had ik het net zo goed begrepen en de dominee had die smerige taal niet hoeven aanhoren.

Nou ga terug en kom vertellen wanneer de stier klaar is". Een paar minuten later komt het jongetje hijgend aangerend ,duidelijk opgewonden.

De boer, om smerige taal te voorkomen , onderbreekt hem meteen. Op een avond hoort Jantje een vreemd geluid vanuit de slaapkamer van zijn ouders. Hij kijkt door het sleutelgat en zegt: Een groep lilliputters besluit op reis te gaan met een touringbus. De gemiddelde grootte van het groepje ligt rond de 1 meter.

Alleen de chauffeur heeft een normale gestalte. Op een dag, bij het doorkruisen van het Vlaamsche Land, bemerken de Lilliputters plots een café. De reisleider stapt naar voren en fluistert in de chauffeur zijn oor: Ziet u, als wij onverwacht binnenkomen, dan worden wij zeker uitgelachen!

Het duurt dan ook enige minuten voor hij wederom op de bus stapt en de reisleider toespreekt: Al de Lilliputters springen recht van hun stoel en rennen allemaal het café binnen en dansen en hossen meteen het café in het rond. Die ene zatte bezoeker komt na enkele minuten van de toilet af. Hij klemt zich vast aan zijn kruk en probeert zich van zijn eerste indruk te vergewissen.

Tenslotte wenkt hij de cafébaas en fluistert tegen hem: Hoe noem je een vrouwelijke elektricien? Drie aankomende ingeneurstudenten discussiëren over de vraag; wie heeft het menselijk lichaam ontworpen?

Vacuum Salesman An enthusiastic door-to-door vacuum salesman goes to the first house in his new territory. He knocks, a real mean and tough looking lady opens the door, and before she has a chance to say anything, he runs inside and dumps cow patties all over the carpet. He says, "Lady, if this vacuum cleaner doesn't do wonders cleaning this up, I'll eat every chunk of it. Canibals There were three guys who were lost in the forest when they met some cannibals, and the leader of the cannibals said to each of them "bring back 10 pieces of the same type of fruit and I will let you go.

Then the second guy comes back with ten berries and he too is told of the procedure so he thinks "this should be easy" so he starts and then he burst out laughing, he too was killed and the first guy and the second guy meet in heaven and the first guy said "why did you laugh you were almost free! Een Nederlands koppel probeert al jaren vruchteloos een kind te krijgen. Ze consulteerden reeds allerhande specialisten in heel het land, lieten alle mogelijke analyses doen enz Op een dag raadt een kennis hen een geniale wonderdokter uit de Verenigde Staten aan die de reputatie heeft dat hij mirakels kan verwezelijken.

Dus, 't koppel vertrekt op staande voet naar de VS om een consultatie vast te leggen. Op de afgesproken dag verschijnen ze in de spreekkamer. Er is wel een klein probleem De dokter wil alles onderzoeken, dus wil hij hen eerst eens in actie zien om te achterhalen of het probleem daar soms kan liggen. Dus hij gebaart aan het koppel dat mogen 'beginnen'. Na enige schaamte, beslist het koppel dan uiteindelijk om 'aan het werk' te gaan.

De dokter slaat hen een ogenblik met gekruiste armen gade, staat vervolgens op om hen langs alle kanten eens goed te bekijken en roept op een bepaald moment: Hypertevreden keert het koppel naar Amsterdam terug, haasten zich naar de dichtstbijzijnde apotheek en vragen aan de apotheker: Komt me helemaal niet bekend voor ook. Een vader en moeder vinden dat de penis van hun 8-jarig zoontje nogal aan de kleine kant blijft en besluiten met het mannetje naar de dokter te gaan.

Ze leggen hun vraag uit aan de dokter, waarop de dokter het mannetje onderzoekt. Zorg er voor dat hij 's morgens veel geroosterd brood eet, dan komt alles goed. Even later komt het mannetje naar beneden om te ontbijten.

De moeder begroet haar zoontje, wijst naar de gigantische stapel en zegt: Waarvan wordt een houten been gemaakt? Ik, de penis, verzoek bij deze om een salarisverhoging en wel om de volgende redenen: Beste Penis, Nadat we uw verzoek doorgenomen hebben en de door u aangevoerde argumenten in overweging hebben genomen, heeft het managementteam besloten Uw verzoek te weigeren, en wel om de volgende redenen: Met vriendelijke groet, Het managementteam.

Weet je wanneer het koud is? Als je tegen een boom staat te pissen en het daarna moet afbreken. En weet je wanneer het ècht koud is? Als je thuis pas merkt dat je twee centimeter te ver hebt afgebroken. Waarom heeft een vrouw geen horloge nodig? Er zit toch een klokje op de magnetron! Hoe noem je beffen bij een vrouw die net bevallen is?

Een banaan en een vibrator liggen op een nachtkastje. Zegt de banaan tegen de vibrator: Is dit je eerste keer ofzo? Er komt een Belg bij een paardenverhuurbedrijf. Drie Surinamers en drie Antillianen gaan samen met de trein op stap. De drie Antillianen kopen elk een ticket aan het loket en de drie  Surinamers kopen er samen maar één. De Antillianen zijn verwonderd hoe gaan jullie dat doen brother  Vraagt een van de antillianen?

Je zult wel zien swa, antwoorden een van de Surinamers. In de trein komt de conducteur op hun coupé afgelopen. De drie Surinamers gaan samen op één toilet. De conducteur  controleert de kaartjes van de Antillianen en alles is ok.

Dan komt hij bij het toilet aan en klopt op de deur. De Surinamers  schuiven hun ticket onder de deur en de conducteur controleert het  en schuift het terug onder de deur. De volgende dag nemen ze samen de trein terug. De Antillianen kopen samen één ticket maar de Surinamers kopen er  geen. De Antillianen vragen verwonderd hoe gaan jullie dat doen swa? Jullie zullen het wel zien swa antwoorden een van de Surinamers.

Eenmaal in de trein komt de conducteur op hun coupé afgelopen. De drie Antillianen gaan samen op één toilet. De drie Surinamers gaan ook samen op één toilet, maar de laatste  surinamer klopt op de deur van de Antillianen waarop de Antillianen  hun ticket onder de deur door schuiven.

Doctor Dave slept with one of his patients and felt guilty all day long. No matter how much he tried to forget about it, he couldn't. The guilt and sense of betrayal was overwhelming. But every once in a while he'd hear an internal, reassuring voice that said: You aren't the first doctor to sleep with one of their patients and you won't be the last. Hoi, mijn naam is Basmati Kasaar. Ik lijd aan zeldzame en dodelijke  ziektes , zwakke scores op eindexamens, extreme maagdelijkheid,  angst om gekidnapt te worden en geëxecuteerd door een anale  elektroshok en schuldig aan het niet forwarden van een 50  biljoental stomme kettingbrieven, mij toegezonden door mensen die  er in geloven dat als je ze doorstuurt, er genoeg geld kan  verzameld worden voor een arm klein 6-jarig meisje met een tepel op  haar voorhoofd, om deze te laten amputeren voordat haar ouders haar  verkopen aan de reizende freakshow.

Geloof je nu echt dat Bill Gates jou en iedereen naar wie je deze  mail doorstuurt dollar zal geven? Wat is je IQ? Nee, ook geen MP3-speler Als ik deze pagina naar beneden scroll en  een wens maak, word ik gepakt door alle PlayGirlmodellen op aarde! Dus in feite is deze boodschap een BIG FUCK YOU  aan alle mensen die niet beters te doen hebben dan mij dergelijke  stomme kettingmailforwards door te sturen of mij de zoveelste keer  te waarschuwen dat Hotmail, Yahoo!

Waarschijnlijk zullen de kwade Kettingbriefgeesten onder mijn bed  komen kruipen en me in mijn slaap betoveren omdat ik een  kettingbrief, opgestart door Jesus himself in het jaar 20, naar  Zijn land gebracht door enkele gefrustreerde pelgrims, en als hij  het jaar haalt, zal het verschijnen in het 'Guinnes Book Of  World Records' voor de langst durende onbeschaamde dwaasheid. Als je me iets wil forwarden, dan liefst iets op zijn minst een  'beetje' amusant.

Ik heb zodanig veel 'send this to 50 of your  closest friends, and this poor, wretched excuse for a human being will somehow receive a nickel from some omniscient being' gehad dat het mij ferm tot hier zit. Ik geef gene fok!! Komaan, toon een  klein teken van intelligentie, en denk er eens over na wat je  eigenlijke bijdrage is in het leven voor het zenden van al die  forwards.

En dan nog eens de kans dat het je populariteit een  enorrrme deuk geeft. Oké om je je nu schuldig te laten voelen, moeten we dit doen: Eerst en vooral, indien je dit niet doorstuurt naar mensen in  de volgende 5 seconden, zul je verkracht worden door een geflipte  geit en uit een hoog flatgebouw in een grote mesthoop gesmeten  worden.

Omdat DEZE mail niet is zoals al die fakemails, deze is waarheid!! Dan zal 1 persoon pissed op u zijn  voor het sturen van een stomme kettingmail.

Slaap je op je buik? Mag ik er dan op slapen? Heb je een kwartje, dan kan ik je moeder opbellen en haar bedanken. Helaas, ik moet je arresteren, je hebt mijn hart gestolen. Jouw vader moet een dief zijn; hij stal de sterren uit de hemel en  stopte ze in jouw ogen.

Ben je in voor een spelletje amandel-tennis? Je lacht zo leuk, doe het nog eens. Mag ik jou wat vragen? Hoe vind je mijn nieuwe schoenen? Mag ik je telefoonnummer? Ik maak een telefoonboek. Volgens mij hoef je nooit moeite te doen om iemand te versieren. Hoe wil jij je eitje bij het ontbijt?

Vind je het erg als ik verliefd op je word? Ik ben erg verlegen, Kun jij het gesprek niet beginnen? Mag ik even met je praten, nee ik zal je niet proberen te versieren. Ik weet zeker dat ik morgen de hele dag aan jou denk. Heb je je EHBO-diploma, wil je mijn pols dan even voelen? Want  telkens als jij voorbij loopt, gaat' ie sneller kloppen. Dat jasje zou goed staan op mijn slaapkamervloer. En hoe is dat, om zomaar uit de hemel te komen vallen?

Jij naar de jouwe, ik naar de mijne. Ik ben tegen zinloos Als je 8 jaar, 7 maanden en 6 dagen zou schreeuwen, heb je genoeg geluidsenergie geproduceerd om een kop koffie op te warmen.

Niet echt de moeite dus. Dat begint er al meer op te lijken. In mijn volgende leven wil ik varken worden. Hoe zijn ze hier achter gekomen? Ik wil het ook eigenlijk niet weten. Ik kan nog steeds niet uit over die varkens.

Trouwens niet thuis proberen. Dus daarom glimlachte Flipper altijd zo! Maar varkens krijgen orgasmes van 30 minuten. Als je tweehandig bent, mag je het verschil dan delen? Je moet toch wat te onderzoeken hebben? Wat valt er zoal te proeven op een rivierbodem? En waarom een varken? Daarna sterft hij door verhongering. De vrouwtjes geven dus aan seks te willen door de kop van zijn romp te trekken. Schat, ik ben thuis. Ik wil in mn volgende leven nog steeds varken zijn. Dat is net zoiets als die meervallen.

Ik ken enkele mensen bij wie dat ook zo is. Na dit alles gelezen te hebben is dit alles wat ik te zeggen heb: Op een zondagmiddag komt de zoon des huizes naar pa toe en vertelt hem dat  hij homo is. Het huis was te klein op dat moment, waardoor de andere zoon  begint te huilen. Afgelopen jaar stonden we aan de rand van de  afgrond maar sindsdien hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt! Nu de politie nog. Brief van een studente Liefste mama en papa,.

Ik zit nu zo'n drie maanden aan de universiteit, en ik weet dat ik te   weinig  contact heb gehouden. Daarom wil ik jullie nu alles vertellen wat me ondertussen overkomen is. Zorg er, voor jullie verder lezen, best voor dat jullie even niet gestoord  worden. Eigenlijk gaat alles prima. Alleen heb ik enkele weken geleden een hersenschudding opgelopen op een   feestje, maar dat kwam gewoon door die verkeerde pillen die die jongen me   gegeven had, maar daar herinner ik me allemaal niet meer zoveel van, en   mijn  kleren heb ik bijna allemaal weer teruggevonden, dus maak je geen zorgen.

Gelukkig hoefde ik niet naar het ziekenhuis en heb ik nu nog maar een paar   keer per dag hoofdpijn. Ik had eerst last van het lawaai in het   studentenhuis, maar nu logeer ik bij een lieve jongen die in het   benzinestation om de hoek werkt. Hij is echt een schat en we willen gaan trouwen. Een datum is er nog niet,   maar ik wil niet te lang wachten anders zie je te veel dat ik zwanger ben. Ja, mama en papa, ik krijg een kindje, en het gaat prima.

Ik voel me wel   soms wat moe, waarschijnlijk door de medicamenten die ik moet nemen. Die zijn tegen een infectie die ik dom genoeg van Abdul, mijn vriend, heb  overgenomen, maar dat is niet zijn schuld, ik had beter moeten uitkijken.

Jullie zullen Abdul vast geweldig vinden. Hij heeft geen opleiding gehad   maar hij is heel ambitieus en hoopt binnenkort zijn eigen bezinestation te  openen, als we tenminste dat geld kunnen lenen op mijn naam.

Dat is toch stom he, alleen maar omdat hij geen nederlander is en eens een   keertje in de gevangenis heeft gezeten komt hij niet voor een lening in  aanmerking. Volgens mij is dat toch discriminatie. Hij is ook geinteresseerd in politiek en is lid van drie Marokkaanse  organisaties, maar daar weet ik niet zoveel van, want ik moet altijd even  weg wanneer ze bij elkaar komen.

Eergisteren ben ik hem gaan ophalen van het politiebureau, en het was  geweldig hoe hij met zijn argumenten drie agenten tegelijk stil kreeg.

Hij  is heel trots op mij, en hij zegt dat ik met mijn hoofddoekje ja, dat moet  nu eenmaal veel knapper ben dan de andere vrouwen die hij heeft gehad.

Zo, nu jullie weten wat er allemaal had kunnen gebeuren wil ik nog even  kwijt dat ik geen pillen, hersenschudding, vriendje, baby of ziekte heb. Ik heb wel een 4 voor sociologie en een 5 voor geschiedenis en filosofie en  ik wilde jullie gewoon duidelijk maken dat dat geen ramp is.

Hoe noemen ze in België een aambei? Hallo, Ik ben een buitenaards wezen. Maar ik heb me vermomd als jouw computermuis. Op dit moment bevredig je mij met je hand. En ik weet dat jij het ook lekker vindt Indien u 's morgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en 's avonds zo moe bent als een hond zou u wel eens een ezel kunnen zijn.

Een man moet dringend naar het toilet in een chic restaurant. Helaas zijn alle deuren bezet. De maitre d'hotel, een begrijpend  man, stelt daarom voor om de damestoiletten te gebruiken. Maar, zegt hij, een goeie raad: Gelieve deze in geen geval te gebruiken want ze zijn exclusief g ereserveerd voor de dames.

Beloofd, beloofd, dank u wel. En de man verdwijnt door de deur. Eens zijn dringendste behoeften voldaan, gaat zijn aandacht toch  naar de geheimzinnige knoppen. En zijn nieuwsgierigheid haalt het. Mijn God, denkt hij, de vrouwen worden hier nogal verwend.

En  ondertussen heeft hij reeds op de knop WP gedrukt. Hij wordt wakker in een  hospitaalbed. Verward en beduusd belt hij om de verpleegster. Wat is er toch  gebeurd? Maar alles, elke knop bezorgde me zeer  aangename gewaarwordingen Enfin u vindt uw  penis  onder uw hoofdkussen. Wat is het toppunt van Evolutie? Een ringslang met 75 verschillende beltonen. Bush en Powell zitten in een bar. Een man komt  binnen en ziet de twee zitten, en zegt: Bush draait zich om naar Powell en zegt: Een vrachtwagenchauffer ziet langs de kant van de weg een hele mooie vrouw, die staat te liften.

Hij stopt en laat de vrouw instappen. Als ze weer rijden bekijkt hij de vrouw eens goed. En dat ziet er heel goed uit; kort rokje, cup D, ongeveer 20 jaar. Opeens begint ze haar blouse open te knopen.

Even later voelt hij haar hand op zijn knie. De chauffeur heeft moeite om zijn aandacht bij de weg te houden. Zeg tegen iedereen die binnen komt dat je later verpleger of huisman wilt worden. Laat je lul aan iedereen zien.

Zeg tegen de andere personen in de lift: Stap een overvolle lift binnen met het waterpistooltje van je broertje en een bivakmuts op je kop.

Wanneer iemand heel gek naar je kijkt, ga dan op je knieën zitten en smeek of ze het niet willen doorlullen dat je de hier geweest bent. Als ze dan zeggen: Als er een moeder en een klein dochtertje binnenkomen, begin dan zachtjes heel geil te zingen in de richting van het meisje: Vraag aan iedereen die binnenkomt of ze geil zijn of dat ze een koekje willen.

Zeg dat er een bom in de lift geplaatst is. Ga tussen de twee deuren staan als de lift vol is en twijfel of je wel of niet naar binnen wilt. Ik denk dat de lift sneller gaat Fantaseer hardop over seks. Als de lift vol is, doe dan net of je een drugsdealer bent. Doe net alsof je een dier bent en ga bijvoorbeeld blaffen als een hond. Ga rondjes rennen in de lift en vraag of de anderen meelopen. Vraag aan de anderen in de lift welk soort condoom ze prefereren. Begin met je vrouw te neuken en vraag waarom ze naar je kijken.

Laat een scheet en kijk een ander er voor aan. Sla iedereen op zijn bek! Vraag aan andere mensen vanaf welke verdieping je het beste zelfmoord kunt plegen en luister naar muziek van Eric Clapton. Verkleed je als vrouw en spreek alle mannen heel lief aan het omgekeerde als je een vrouw bent.

Ga in het midden van de lift staan en en schreeuw: Doe alsof je valt en kijk dan snel bij een van de dames onder haar rok. Vraag aan jonge vrouwen: Je kunt dit ook doen met kikkers, hamsters, kanaries, enz.

Bij de dierenwinkel zijn ook potjes met levend voer te koop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sprinkhanen, vliegen, enz. Gooi een zak knikkers leeg in de lift. Leeg een kruiwagen speelzand in de lift en ga in een hoekje met een emmertje en schepje zitten spelen.

Je kunt de medelifters een zandtaartje aanbieden. Steek een paar gillende keukenmeiden af. Probeer in de lift omstandig en onhandig een electrische cirkelzaag aan te zetten. Doe eerst twee propjes in je oren en zet vervolgens de pompende bassen van je meegebrachte buitenmodel ghettoblaster op vol.

Kijk zeer agressief in het rond, zodat niemand iets durft te zeggen. Liefste mama en papa, Ik zit nu zo'n drie maanden aan de universiteit en ik weet dat ik te weinig contact heb gehouden. Allerlei Urenlange Dure Irritaties. Als U Duwen Interesseert. Fiasco In Auto Techniek. Fietsen Is Achterlijk Toch? Flikker Is Altijd Tochtig. Ford In Afgedankte Toestand. Ford In Andere Tijden. Fout In Alle Typen.

Fabricage Onzeker Reparatie Duur. Feilloos Ondanks Rammelende Deuren. Fietsen Of Rij Daf. Foeilelijke Onderdelen Rammelen Dagelijks. Formidabele Oude Rammelende Doodskist.

Fricandel Op Race Dopjes. Gestolen Onderdelen Leveren Flutauto's. Geniet Onder Levensgevaarlijke Faciliteiten. Hier Onder Niets Dan Afval. Hoge Onderhoudskosten Na Dure Aanschaf. Hoge Onkosten Na De Afbetaling.

Honderden Ongelukken Na De Aankoop. Honderd Onderdelen Naast Dit Afval. Instabiel Slecht Uitgerust Zwabberend Uitspuugsel. Ik Vind Elke Clitoris Okee. Italianen Vreten Echt Constant Olijven. Je Eerste Echte Paard. Laat Alles Dood Achter. Langs Achteren Duwen Alstublieft. Langzaam Anders Davert Alles. Leg Alle Doodsangst Af. Lelijkste Afval Der Autotechniek. Leuk Als Derde Auto. Leven Aan De Afgrond. Licht Aan Dag Auto.

Lokt Alleen Domoren Aan. Lopen Anders Dagenlang Aanduwen. Laat Onze Tering Urine Stromen. Laat Onze Tractoren U Slepen. Maar Alleen Zeikerds Durven Alles. Miserabele Auto Zonder Degelijke Afwerking. Ons Produkt Eist Levens. Onze Penis Erecteert Lekker. Opa's Passie En Levenslust. Oude Pruttel En Lelijk. Ouderwets Papperig En Lelijk.

Oud Plaat- En Lakwerk. Overal Pech En Last. Overal Plakken En Lijmen. Overal Plassen En Lekkage. Roest Overal Voortijdig En Razendsnel. Snelle Aanloop Als Begin. Steeds Allerlei Abnormale Bakbeesten. Seriematige Ellende Als Toekomstperspektief. Slecht En Altijd Terleurstellend. Slome En Achterlijke Trekker. Sloom En Afgedankte Teringzooi. Simpel Ingericht Maar Comfort Aanwezig. Slaat In Mist Constant Af. Steeds Interessante Mechanische Calamiteiten Achterin. Samen Klaarkomen Op De Achterbank.

Samen Knutselen Onder De Auto. Schuddend Klaarkomen Op De Achterbank. Slechtste Kwaliteit Onder De Auto's. Sloom Krot Op Doorgeroeste Assen. Soms Klappert Ook Dit Afval. Staat Kapot Op De Autoweg.

Steeds Klappertandend Op De Achterbank. Super Kut, Onderdelen Duidelijk Afwezig. Slimme Meid Adviseert Ruime Tank. Volgens onze leveranciers kapotte, stinkende wagens.